Publicerad Lämna en kommentar

Fåren är klippta!

Roslagsfår

Det tar ett tag för oss nybörjare att klippa får. Man är ju lite försiktig eftersom man inte vill råka klippa i skinnet på fåren och samtidigt är det viktigt att ta ordentligt så inte massa parasiter får fäste i ullen! Det tog ca 6 timmar totalt och min rygg behöver en ordentlig massageomgång nu… Till i höst när de ska klippas igen kommer vi antagligen ta in en sk klippstol där man kan höja upp fåren till en bättre arbetsnivå och som håller fast fåren.

Vi klippte halva gänget i onsdags och resterande gäng igår. Skillnaden mellan de klippta och de oklippta är ganska så stor!

IMGP4260

Den tackan vi kommer ta bort i höst, Magdalena, valde dessutom att vägra stå när jag skulle klippa henne vilket gjorde det hela betydligt klurigare! Vi kommer ta bort henne och hennes fjolårslamm Märit eftersom de är så otroligt nervösa och skygga. De blir tyvärr bara blir stressade när man går in i hagen. Ett problem är dock att äldstatackan Karin och de två håller ihop och igår kunde vi se att de andra tackorna var riktigt elaka mot Karin när de var instängda. Frågan är då om det är någon mening att ha kvar henne eller om de andra bara kommer stöta bort henne? Vi ska fundera på det över sommaren.

Nyklippta och glada har de nu fått tillgång till den andra delen av vinterhagen där det, till deras förtjusning, kommit upp lite gräs. Området närmast huset där de gått mest har jag nu skurit av eftersom det var så mycket gödsel där.

IMGP4257

Hönsen har blivit behandlade två gånger till med såpvatten och skillingaryds hästsalva. Vi får se om det är någon förbättring efter helgen annars får vi ta och behandla dem igen. Fick ett bra tips på att använda matolja för att fetta in benen. Det är ju flytande så det kommer lättare ner mellan hornplåtarna.

Skånska blommehöns

I övrigt så är våren äntligen här! Vitsippor och blåsippor och påskliljor och allt! Och jag har inte börjat påta i trädgårdslandet ännu, har fullt upp med att rensa ogräs ur gräsmattan och rabatterna! Hej hå, vad tiden går!

Vårblommor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *