Publicerad den 2 kommentarer

Nytt stängsel

Har ni sett vårt nya fina rovdjursstängsel? Detta minskar utan tvekan vår oro över att rovdjur (lodjur!) ska ta sig in i hagarna.

Detta stängsel har satts med hjälp av bidrag från EU. Vi har även fått bidrag för en engångsröjning som behövde göras då holmarna var alldeles för igenväxta för att kunna bidra med något bete.

Företaget som satt upp stängslet heter Idealskog och finns i Vissefjärda. Vi är väldigt nöjda med deras insats och rekommenderar varmt deras tjänster!

 

Jämtgetterna Siri, Greta och Gunilla
Jämtgetterna Siri, Greta och Gunilla
Rovdjursstängsel i steniga Småland
Publicerad den Lämna en kommentar

Maskodling som ankfoder

Efter inspiration från Småbruk.se så har vi äntligen påbörjat vår resa mot att kunna erbjuda våra ankor maskar året runt!

Det handlar om vanlig dyngmask (väldigt lätt att skriva DYGNmask..) som vi tillsammans med barnen plockade i gödselstacken. Det fanns gott om mask i gödselen efter fåren men desto fler i kaninskiten, där det fanns väldigt gott om dem.

Dyngmask
Också känd som ”Eisenia fetida

Vi har lagt några hundra i en hink tillsammans med halm i botten, följt av flis (från kompostkvarnen), lite matrester, lite flis och sedan ett tunt lager med wellpapp. Det översta lagret ska suga upp överflödig fukt.

Eftersom vi är fem i hushållet så blir det rätt många matrester. Att få tag på mat är det minsta problemet känns det som, med tanke på att både gräs, löv, flis och matrester finns att tillgå den närmaste tiden.

Från jobbet så kan jag alltid plocka hem en del wellpapp, som de också ska uppskatta.

Tanken är att det till sensommaren/hösten ska finnas mask nog att kontinuerligt ge ankorna, som utfyllnad av det vanliga fodret.

 

Publicerad den Lämna en kommentar

Februari

Jag blir alltid lika överraskad över hur tidigt vårkänslorna kommer. Och vårkänslor här på gården innebär fingrarnas känsla mot fröpåsarnas glatta eller sträva papper, förvåningen att det helt plötsligt blev dubbelt så många nya fröer beställda än vad man tänkt. Frestelsen att börja förodla då snön fortfarande bäddar ned jorden och ruset när solen äntligen kommer tillbaka med sin värme. När dagarna blir längre, då lusten och energin att göra ALLT översköljer en! Yey!

Fortsätt läsa Februari

Publicerad den 2 kommentarer

Vad hände?

Ja, man kan ju verkligen undra vad som hände efter april 2015. Vi försvann inte även om blogguppdateringarna visst gjorde det.

Jag tror att vårbruket kom, sen kom höskörd och sommar med nytt växthus från Gjordnära på 50 kvadratmeter som behövde en massa tid (och massa tomater och chiliplantor!). Sen gifte vi oss här på gården i september där förberedelserna tog en del tid i anspråk men vilket fantastiskt bröllop det blev!

Fortsätt läsa Vad hände?

Publicerad den Lämna en kommentar

Bladlöss!

Allt gick så fint med mina förodlade plantor! De växte och mådde så bra under den nya växtbelysningen. Jag vattnade och de sköt på längden och bredden. Utom några som verkade lite hämmade i växten och började få lite krulliga blad… För någon vecka sedan uppmärksammade jag detta och kikade närmare på de plantorna. När jag rörde vid dem så ramlade det ned små gröna varelser från bladen till den mörka myllan. Bladlöss!!! Åh nej!!!

Chiliplanta angripen av bladlöss

Fortsätt läsa Bladlöss!