Om oss

399744_10151209418590126_993633855_n

Bild tagen av bästa Tilda Norén!

Under våren 2011 presenterade Daniel en idé för mig. Eller rättare sagt, vi började prata om att bli självförsörjande och flytta ut på landet. Jag var helt med på tanken men trodde kanske inte att datorberoende Daniel faktiskt skulle gå hela linan ut. Vid det tillfället bodde jag själv uppe i Stockholm och jobbade på en reklam/kommunikationsbyrå mitt i smeten.

Med några snabba vändningar så har vi nu flyttat till en liten gård i Kalmar län. Vi har insett att denna gård är lite väl liten, eller främst att våra ekonomibyggnader inte räcker till så det kommer bli att bygga ny lada i framtiden. Bland annat.

Kärnan i det hela är att vi ska kunna vara så gott som helt självförsörjande, i första hand på mat till oss och foder till djuren. Daniel kollar lite på energifrågan och jag funderar lite på hur man eventuellt skulle kunna ta tillvara på ullen från fåren och dylikt. Vi har en miljard projekt i huvudena och ska försöka kristallisera dem och förverkliga så många som möjligt inom en snar framtid.

Anledningen till att vi vill vara självförsörjande? För att vi vill veta hur maten vi äter är framodlad. Odlad, inte producerad. Utan gifter, utan slavlöner, utan GMO och utan stora traktorer. När det kommer till djuren så har de levt ett bra liv ute i friska luften med stora hagar som tillfredsställer deras naturliga behov. Djuren hos oss är individer med namn och personligheter. Raserna är gamla svenska lantraser som inte avlats fram för att så snabbt som möjligt växa så mycket som möjligt för att kunna slaktas så snart som möjligt. Lantraserna är anpassade till det svenska klimatet, växer långsamt och stadigt och är inte ”slut” när de är ettåriga värphöns.

Leva mer som förr, med vissa tillägg så som internet, bakmaskin och bil, det är vad vi vill!

En längre presentation av oss skrev vi till tidningen Åter och återfinns här för de som önskar läsa.

2 svar på “Om oss

 1. Hej!
  Jag skall skaffa höns och har läst om den skånska blommehönan och tycker den låter mycket charmig. Säljer ni eller vet ni vart man kan köpa? Gärna i omnejd med östergötland. Låter helt underbart med att vara självförsörjande 🙂

  Mvh Emily Prytz

  1. Hej Emily! =)

   Vad härligt, hönsen är bland mina absoluta favoritdjur här på gården! De är fantastiskt roliga att bara sitta och titta på. =)

   Vi inväntar att hönsen ska vilja lägga sig att ruva, tyvärr är de skånska ganska oruvningsvilliga och nu är det inte längre tillåtet att kläcka fram kycklingar i äggkläckare (om man vill ha dem som genbank) för att man ska försöka få fram mer ruvvilliga höns, vilket jag tycker är sunt. Men som sagt så har våra inte kommit igång att ruva ännu så vi kommer nog inte ha säljklara kycklingar förrän tidigast om tre månader och det kan jag heller inte garantera är jag rädd.

   Du kan kontakta Jan som är genbanksansvarig för de Skånska Blommehönsen för att höra vart det finns besättningar i närheten av dig, hans telefonnummer är 0416-142 45 och han finns på e-mail jan@kackel.se

   Lycka till!

   Vänligen
   Jessica

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *