Publicerad den Lämna en kommentar

DA-delen av Daje Gård

Namnet var Daniel och drömmen är en gård.

Tanken på att bli självförsörjande har poppat upp lite då och då men aldrig riktigt slagit rot, kanske har jag saknat någon som delar drömmen?

För några veckor sedan såg jag och Jessica tredje delen av Zeitgeist och det är svårt att bli något annat än deprimerad. Eller, del av en blir självklart väldigt nyfiken på den framtiden de pratar om, den skulle vara intressant att uppleva.

Man kan enkelt sammanfatta det med ”världen håller på att gå åt helvete, det är kört”. Självklart springer tankarna omkring men landar ganska snabbt på att samhället som det är är underbart på väldigt många sätt, men den eviga jakten på pengar blir mer och mer svårförståelig.

Det kanske låter som dubbelmoral, då jag de senaste tre åren drivit (och fortfarande driver) egen firma som pysslar med ehandel. Men utan pengar till gård och allt som behövs, så är det i princip omöjligt att bli självförsörjande.

Min förhoppning är att vi ska kunna leva på och för gården, att inte behöva köpa speciellt mycket utifrån. Självklart är jag fullt införstådd med att vi inte kommer kunna tillverka eget tvättmedel, egen diesel, egna verktyg osv.

När det gäller bloggen och den mesta researchen inför gården så kommer min fokus att ligga på förnybar energi. Hur ska vi kunna värma upp huset utan en kontinuerlig kostnad? Kan traktorn gå på björkved? (nummer 1/10 av Åter, som är beställd, tar upp just den frågan)

Jag kommer även undersöka möjligheten att bygga egna ”hjälpredor” i hemmet, med stor fokus på matningsmaskiner. Enformiga och repetitiva uppgifter vill vi slippa så mycket som möjligt, speciellt sådana som kan göras minst lika bra av en enkel maskin (som inte drar för mycket energi).

Det kommer även bli jag som får lära mig om att slakta och tillaga djuren.

Vi har en lång resa framför oss, men det är en spännande resa! Min fysiska resa kommer börja med praktik på en lokal gård varje fredag.

/ d

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *