Publicerad den Lämna en kommentar

Maskodling som ankfoder

Efter inspiration från Småbruk.se så har vi äntligen påbörjat vår resa mot att kunna erbjuda våra ankor maskar året runt!

Det handlar om vanlig dyngmask (väldigt lätt att skriva DYGNmask..) som vi tillsammans med barnen plockade i gödselstacken. Det fanns gott om mask i gödselen efter fåren men desto fler i kaninskiten, där det fanns väldigt gott om dem.

Dyngmask
Också känd som ”Eisenia fetida

Vi har lagt några hundra i en hink tillsammans med halm i botten, följt av flis (från kompostkvarnen), lite matrester, lite flis och sedan ett tunt lager med wellpapp. Det översta lagret ska suga upp överflödig fukt.

Eftersom vi är fem i hushållet så blir det rätt många matrester. Att få tag på mat är det minsta problemet känns det som, med tanke på att både gräs, löv, flis och matrester finns att tillgå den närmaste tiden.

Från jobbet så kan jag alltid plocka hem en del wellpapp, som de också ska uppskatta.

Tanken är att det till sensommaren/hösten ska finnas mask nog att kontinuerligt ge ankorna, som utfyllnad av det vanliga fodret.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *