Publicerad den Lämna en kommentar

Odlingens never-ending-story fortsätter

Vi har gått med i föreningen Allkorn som arbetar för att bevara gamla sädeslag, något som väl faller in under våra värderingar. Som medlem får man upp till 35 kg utsäde (om man vill) som man kan odla och bevara.

Utsäde i säck

Eftersom vi alltid är lite efter alla andra så fanns bara råg och vete kvar men vi fick ett par säckar på posten för ett par veckor sedan!

Tanken är att vi ska odla detta på den yta där grisarna gått. De har bökat upp de flesta gräsrötter och även en hel del sten som vi nu får gå och plocka bort innan vi börjar odlandet. Dessutom måste vi luckra upp jorden lite då grisarna trampat till jorden rätt så rejält. Egentligen borde man väl låta dem gå en kortare tid på marken man tänkt odla på. Lagom länge så de ätit upp de mesta rötter men innan dess att de börjat anlägga jordgolv, typ som den nyaste biten av deras hage är nu.

Får och grisar

Utsädet borde som sagt vara i jorden vid det här laget men än så länge ligger det kvar i sina säckar. Det är så otroligt mycket man ska hinna med och vi har de senaste dagarna jobbat med att få klart trädgårdslandet för odling. Det har inte odlats något där på ett par år och sorkarna har inkvarterat sig under jorden. Vi har därför grävt upp jorden vid tre tillfällen sen i höstas för att försöka få dem att förstå vilket jordbävningsområde de bor i. Vi får väl se om det hjälper. Sista sakerna att göra nu är att få upp mer ”barriärsten” mot den ytan där jag tror sorkarna kommer in samt att få upp lite dekorativa murar kring de övriga bäddarna.

Trädgårdslandet nästan redo för årets sådd

De växter jag förkultiverat inne håller på att avhärdas nu för att kunna stå ute vilket gör att det är en evigt kånkande morgon och kväll då alla växter ska ut och in.

Avhärdning av plantor

Vi har förvisso ett växthus man hade kunnat använda men tyvärr saknas ett glas i ena dörren vilket släpper ut all värme. Igår satte vi upp en (ful) provisorisk lösning genom att silvertjepa upp en bit genomskinlig bit typ byggplast över luckan. Har någon tips på vart man köper glas till bra pris så är alla förslag välkomna. Men med denna lösning så har jag tänkt att växterna ska få börja vara ute över nätterna också. I alla fall sålänge det inte hamnar under nollan, tror inte plasten håller värmen inne lika bra som glaset.

Tomatplantor

En sak jag varmt vill rekommendera är den värmematta jag köpte när jag skulle så chilifröna. För kanske 5-6 dagar sedan sådde jag rosenbönor och sommarsquash. Sist jag försökte mig på rosenbönorna så hände inget alls, bönorna ruttnade bort i såjorden. Därför tänkte jag att det kanske hjälper med lite värme så jag satte igång värmemattan och lät sålådorna stå på den. VIPS, efter kanske 3-4 dagar hade långa vackra skott letat sig upp till taket av sålådornas kåpor! Jag är sjukt imponerad! Squashen har också tagit sig väldigt bra så båda har redan blivit omskolade och får nu lära sig leva under lite hårdare förhållanden = inte 25 grader om rötterna utan ”bara” rumstemperatur.

Ska försöka att inte avhärda dessa nykomlingar för hårt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *