Publicerad den Lämna en kommentar

Hållbarhet

Jag (Daniel) är än inte övertygad om att människan är ansvarig för den globala uppvärmningen men det förändrar inte det faktum att många resurser på jorden är ändliga (och stora delar av vårt sätt att leva är dumt).

När det diskuteras hållbarhet så är det sällan det här med tings hållbarhet som nämns.

Råkade se lite av Fashion på SVT Play (don’t ask) där de tog upp det här med heritage-mode. I korta drag handlar det om ting som håller så bra att man kan/vill ärva dem. Eller, det är den delen som jag gillar (det finns även saker som bara ser gamla ut). Jeans tillverkas endast av det bästa material de kan hitta, väskor i bra läder (nej, inte fulläder från Indien) med slitstarka remmar osv.

Nu är mode inte min grej och jag vill handla kläder så sällan som möjligt. Att då kunna köpa kläder som håller väldigt länge låter intressant.

För hur ska ett samhälle bli hållbart om alla köper HM-kläder var och varannan vecka? Inte på något sätt kan det vara bra för vår gemensamma framtid (om man nu inte är delägare i HM). Men det är inte lätt att alltid köpa det som håller längst. Det är inte heller lätt att veta vad som håller längst, när det gäller t ex sätt att bygga. Håller en betongtrappa längre än en trätrappa i impregnerat virke?

Trasig flugsmälla

Sen kan man titta på alla idiotiska beslut som tas i miljöns namn, som troligen inte är så bra trots allt. Premie för att köpa ny bil som drar lite mindre bensin? Har inte hunnit söka runt än, men det MÅSTE gå åt mer energi för att tillverka (och frakta) en ny bil än besparingen i bensin den nya bilen bidrar med.

Det är många tankar kring det här och det är svårt att veta exakt vart man ska börja. Mitt första steg är nog att köpa ett par nya vinterkängor (bra timing?) som ska hålla minst 10 år (nuvarande är 7 år gamla och har börjat lukta). Lundhags? Wolverine? Frye? Alla tips på hållbara ting mottages tacksamt.

/ d

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *