Publicerad 2 kommentarer

Astá

Detta är då världens gladaste Astá, eller Tjakkes Ninja som är hennes namn från uppfödaren. =) Vi har haft henne hemma nu i en vecka och det har varit en väldigt rolig och läraktig vecka samtidig som jag nog aldrig varit så trött i hela mitt liv 😉

När vi hämtade henne i lördags i Värmland så åkte vi vid 7 tiden på morgonen med henne ner till Linköping där en av mina kära systrar tog examen vilket vi ju givetvis ville närvara på! Astá var lite orolig i början av bilresan men somnade ganska snabbt i min famn när Daniel körde. Vi stannade till två gånger längst vägen för att kissa henne (och oss) vilket fungerade bra förutom att hon blev livrädd för ljudet och synen från motorvägen… Inte det smartaste att stanna vid p-fickor lärde vi oss snabbt i alla fall.

Väl i Linköping så satt Daniel ute med henne i en park medan jag var på systers ceremoni. Först var hon väldigt rädd för allt men snart kom hon på att det ju var jätteroligt att springa runt på gräset och att folk var jääätteroliga!

Hon hade sen inga problem att lägga sig att vila när vi satte oss i bilen igen för att åka vidare till fikat där hon fick busa med systers två småbröder som var otroligt skojiga! Hon somnade ganska ovaggad när jag satte mig med henne i knät och då kunde vi lägga in henne i den lilla bur vi hade med där hon sov någon timme medan vi andra fikade.

Sen åkte vi hemåt och hon sov så fint i bilen igen, inget kräk, bajs eller kiss i bilen! Lycka!

Väl hemma så var allting i lägenheten väldigt spännande men inte alls läskigt så jag måste säga att jag är väldigt imponerad av henne! Hon sov sen nästan hela natten, vaknade vid 2 och vid 6 då vi gick ut och kissade.

Familjebild!

Vi var otroligt glada och tänkte att detta med valp är ju inte alls så jobbigt som folk sagt! Tyvärr blev följande nätter inte riktigt lika lugna. Nu vaknar hon ca 4 gånger per natt (vilket väl var vad vi räknat med från början i och för sig) och har mellan varven svårt att somna om igen, speciellt vid 4-5 tiden då det faktiskt är lite ljust ute. Jag tar henne flesta nätterna eftersom Daniel jobbar, vilket gör mig till lite av ett vrak just nu 😉

Vi har varit ute på lite upptäcktsfärder också i veckan, bland annat på Svinö vid Ölandsbron där hon fick stifta bekantskap med havet. Eller säger man sjön om Östersjön? Nåväl, många nya dofter som var roliga att undersöka och vattnet var väldigt spännande men läskigt som attan när det attackerade tillbaka helt utan förvarning!

Vi är väldigt glada över att hon faktiskt inte skäller åt allt som hon anser vara läskigt. Inte ännu i alla fall ska man kanske tillägga, ta i trä! När något är läskigt springer hon lite bort från det och gnyr i värsta fall lite. Nu de sista dagarna har hon även börjat komma till mig för att söka skydd när något är farligt vilket jag försöker berömma henne för så mycket som möjligt! De flesta saker som hon först uppfattar som läskiga kommer hon ganska snabbt över, vind i träden eller fåglar som skriar exempelvis och dessa saker som faktiskt ÄR ofarliga får hon givetvis inget beröm för om hon skulle komma till mig. Det som hon fortfarande kommer till mig om är framförallt bilar/moppar som rör på sig och det är något jag vill att hon ska ha respekt för, därför berömmer jag som sagt mycket då hon kommer vid dessa tillfällen! =)

Gnyendena har varit lite svåra att tolka eftersom de kan betyda allt från ”jag är uttråkad” till ”jag är trött men jag väääägrar sova” och ibland även ”jag vill kissa!”. Från början tänkte vi att vi ignorerar henne när hon låter eftersom vi inte vill uppmuntra det beteendet men har kommit fram till att vissa gnyenden ska man faktiskt reagera på, annars blir det lite pölar 😉 Men vi har börjat lära oss läsa henne ganska bra nu så det blir färre och färre olyckor. Hon har även varit lite lös i magen (jättehärligt när man ska plocka upp…) men jag antar att det mest beror på att hon äter så himla mycket gräs, jord och mossa när hon är ute. Klöverblommor är det absolut godaste som finns! Blir hon inte bättre i magen så får vi börja med risavkok som alla rekommenderar men jag tror som sagt att hon kommer lära sig undvika vissa saker snart 😉

Gräs är både roligt att springa i och gott att äta! Bästa bästa!

Så dagarna här hemma går för min del ut att försöka vila när hon vilar, samtidigt som vi försöker att aktivera henne lagom mycket så hon inte ska bli allt för pigg på kvällar och nätter. Har vi gjort för lite under dagen blir hon jobbig på kvällarna och kan inte komma ner i varv nog för att sova utan då ska allt bitas på istället. Antagligen för att hon inte är tillräckligt trött i huvudet för att sova mer även om hon faktiskt ÄR trött rent kroppsligt.

På nätterna sover hon i en kompostgallerbur vid vår säng där vi ställer hennes säng, om dagarna sover hon lite var stans men helst under stolarna i köket!

Köket är även det ställe som vi håller oss till under dagarna. Vardagsrummet är kvällsrummet och där finns lite för mycket som är lite för roligt så än så länge. Därför är vi bara där när hon är tillräckligt lugnt för att kunna hantera det utan att gå över i hyperaktivitet! =)

Bra saker jag lärt mig än så länge som jag kan rekommendera andra:

Ättika! Om man vill ha hela stol- och bordsben så kan man stryka ättika över dessa, då kommer valpen absolut inte bita på dem. Det är även att starkt rekommendera för sladdar som inte kan städas undan.

Observera valpen mycket, det är så man lärs sig förstå sin valp.

Ha en matskål som inte flyttar sig så lätt och därpå gör läskiga ljud. Astá blev snabbt av med aptiten om det lät för mycket av skålar som puttades eller tippades till när hon åt. Första dagarna fick vi leka i henne maten men nu äter hon oftast väldigt glatt.

Lunch och middag är de populäraste målen.

Torkade grissvansar är super för att få lite tuggträning och för att få lite tid för sig själv om det behövs 😉

Gosa och lek lagom mycket. Gos kan innebära lite småbit från valpen men skrik till om den biter för hårt. Håll aldrig fast valpen utan låt den känna att allt gos är frivilligt och härligt!

Astá behöver dock hållas fast om hon blir överaktiv, då kan hon inte komma ner i varv själv för att somna (vilket är väldigt tydligt vad hon då behöver). Då håller vi i henne ett litet tag tills hon lugnat sig, varpå hon alltid går iväg och dricker och sen slocknar.

Det var vad jag kom på nu, fyller på listan när jag kommer på något nytt!

2 reaktioner på “Astá

  1. Visst är det härligt med valp! Och va kul att ni börjar förverkliga er dröm, läser med spänning om grisar och får. Ha en skön sommar hälsar vi från Hästnäs på Gotland.

    1. Väldigt härligt! Hon hittar på så mycket konstigt och är väldigt underhållande och (stundom) otroligt gosig så vi är trötta men mycket mycket glada!

      Kul att ni hänger med bloggen! Ska försöka hinna uppdatera så mycket som möjligt nu när vi flyttar i på gården och allt kommer igång! =D Ni är givetvis varmt välkomna att hälsa på när vi väl flyttat in! =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *