Publicerad den 5 kommentarer

Djuren kommer till gården!

Jag skulle ljuga om jag säger att vi kommit i ordning helt i vårt nya hem men det är i alla fall möjligt att hitta det nödvändigaste! Vi flyttade in på gården förrförra helgen, dvs 7 & 8 juli och har fått väldigt mycket fin hjälp från alla som varit här!

Lite småpanik har det ju varit med allt eftersom vi hade bokat in att hämta hönsen på fredagen, fåren på lördagen och grisarna på söndagen… Med andra ord så var vi tvungna att bygga ett hönshus, ordna en hage till fåren samt en hage till grisarna och helst även vind- samt regnskydd till de två senare.

Efter att ha tittat på lite ritningar på hönshus och funderat på hur mycket jobb det skulle vara att gjuta en ny platta som grund så valde vi istället att använda det gamla hönshuset men att dela av det, 25 kvadrat inomhus för 10 höns känns lite väl mycket! 😉 Dock så insåg vi att tiden gick ändå väldigt fort och att få allt klart till på fredagen skulle vara en omöjlighet så jag ringde uppfödaren av våra Blommehöns och kollade om det var möjligt att hämta dem senare. Det var inga problem och fem av tio stenar föll av våra axlar. Vi dedikerade hela torsdagen till att slå gräs för att få upp elstängsel för fåren och grisarna, bygga en vägg i hönshuset, sätta upp en hönsgård samt bygga ett litet vind- och regnskydd för grisarna. Fåren har en liten bit av sin hage i skogskanten så de kan söka skydd för väder och vind där till att börja med.

Ritningar till hönshuset och hönsgården satte jag pappa på och fick en mycket utförlig ritning på det hela! Än så länge har vi bara hunnit bygga skelettet på hönsgården men insidan blev klar igår efter lite sågande av dörrar osv. Att bygga i ett gammalt hus har sin charm med konkava golv, sneda väggar och getingbon…

Hönsnät och dörr till hönsgården får vi förhoppningsvis dit idag!

Fåret Karin.

Så i lördags hämtade vi då fåren av rasen Roslagsfår. Åtta stycken som hade blivit nio under tiden de gått och väntat på att flytta hem till oss! Vi hyrde ett hästsläp efter att ha kollat att det var ok att forsla får och grisar i det och begav oss iväg till Kisa! Där hade den tidigare ägaren, Erik, separerat dem från den övriga flocken och hjälpte till att bära ut fåren till släpet i ösregn. Stort tack!

Hemresan gick fint och vi tog två får från trailen först och ledde/bar/lockade den till vår fina hage. Väl där inne så stannade upp i ungefär fem sekunder sen sprang de rakt igenom elstängslet och bort till ladugårdsplan där hästsläpet stod… Uppenbarligen räckte inte elen och de tre trådarna för dessa får. Som tur är har vi ju en ganska stor hundgård och dit ledde vi fåren istället! Eftersom vi ändå tagit träckprov på dem för att eventuellt avmaska dem så får de gå där inne tills den proceduren är klar och då har vi satt upp ett fårnät istället vilket borde hålla dem på plats…

Daniel inne hos fåren.

Astá har självklart varit med hela tiden och tycker allt är jättespännande! Fåren är hon väldigt nyfiken på och skulle helst vilja leka med dem men vi är elaka och håller henne på andra sidan gallret än så länge 😉

Så efter lördagens något misslyckade djursläpp så åkte Daniel och Andreas iväg till Ödsmål för att hämta hem våra 5 månader gamla gyltor. Eftersom vi inte var helt säkra på hur det skulle fungera med dem så spenderade jag hela dagen hemma med att städa i ordning det gamla grishuset ifall även dessa skulle visa sig vara rymlingar!

I torsdags byggde vi även ett litet temporärt vind/regnskydd till dessa små liv av lastpallar! Det gäller att ta tillvara på det man har när man ska bli självförsörjande! Resultatet blev helt ok även om vi givetvis ska bygga något mer robust så snart som möjligt.

Och så grissläppet. Vi släppte sakta ner bakluckan på trailern och Daniel lockade på grisarna med lite mat. De tittade nyfiket på oss och sprang sen ut i hagen utan några problem! När maten väl var slut så gick de runt och inspekterade sitt nya hem som de uppenbarligen snabbt accepterade. Givetvis var de tvungna att kolla vad de där orange trådarna var och fick sig en liten stöt så nu håller de sig inne i hagen och bökar och grymtar glatt!

Torhild som är ljusbrun med små svarta fläckar och älskar att bli kliad

Agda som  är lite mörkare i färgen och som gillar mat men är ok med att bli kliad

Båda två är hur söta som helst! Otroligt sociala och kommer fram till ingången så snart de hör att man är i närheten. Väl inne i hagen så blir de gärna kliade bakom öronen och lägger sig även ner så man ska komma åt att klia på magen också! 😉

Lilltjejen Astá har blivit stor! Eller större i alla fall och vi har börjat gå på valpkurs med henne. Något som hon verkar tycka är jätteskoj och som vi tycker är otroligt påfrestande med tanke på att där skäller hon något enomt vilket hon inte tidigare gjort. Men det är jättebra träning för henne och givetvis även för oss! När hon är duktig kan hon ”sitt”, ”ligg”, ”låt bli”, ”varsegod”, ”apport” och med lite vilja så kan hon även ”tack” (släpp) och ”stanna”. Nu i dagarna som varit blir det dock väldigt mycket träning på att vara själv en bit bort från oss samt att inte få så mycket uppmärksamhet vilket säkert också är bra på sitt sätt!

Sen vi flyttade hit så springer hon mest lös och är ganska duktig på inkallning men hon hänger alltid med dit man går även om hon inte är i ens direkta närhet vilket jag tycker är ok. Jag har nu börjat träna på att inte gå ut på vägen bortom ladugårdsplan eftersom det känns som en väldigt viktig sak! Försöker med någon variant av Kikopups gräns-metoder ett och två men det är skönt att själva trädgården redan är hund-stängslad! =)

I morgon hämtar jag hönsen och på torsdag kattungarna! Vi ska även skriva ett inlägg om själva gården snart, det finns ju släkthistoria här har vi kommit fram till! =D

5 svar på “Djuren kommer till gården!

 1. Ser kul ut, synd att det är lite långt att åka för mig, annars hade jag absolut kommit ut å hälsat på å hjälpt till med lite hönsgårdsbygge och sådant, jag har ju en del erfarenhet efter 11 år med hästfarmen här.

  Tur iaf att ni inte tar er an för mycket på en gång… 😉

  1. Du hade varit mer än välkommen! Men nu börjar hönsgården även få nät kring sig, spännande saker med två getingbon som blir lite irriterade när man bankar i närheten av dem 😉

   För mycket? Nä aldrig… 😉

 2. Getingbona fixar ni lätt med lite anti-geting spray. Eller är det kanske för o-ekologiskt för er? Isf kan ni göra samma som jag och min in-law systerson gjorde; skjuta ner boet med slangbella. Tidskrävande, men roligt 🙂

 3. Skjuta ner hade varit roligt, men alla fyra bona är under/i själva taket..

  OM du nu inte menar att vi ska skjuta på varje individuell geting 😉

 4. Ser toppen ut, önskar er all lycka till.Jessica, ska ni ha häst också?Jag och gubben har hästar och Gutefår , höns är på g.Ska bli kul att följa er, ha det gott:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *