Publicerad den 4 kommentarer

Wiiii!

Nu går allt med en rasande fart här! Så fort vi fick klart med gården så har saker och ting bara accelererat på ett något oväntat men trevligt sätt.

Jag har nu slutat skolan, eller rent teoretiskt så har jag det i alla fall även om jag har en del småuppgifter kvar att göra. Ska sätta mig i morgon för att lära mig räkna foderstater exempelvis, en bra sak att kunna känner jag!

Annars så har vi nu varit på sista gärdsgårdskursen där vi fortsatte med gärdsgården som vi börjat med. Det gick relativt fort när vi var fyra personer så när vi börjar bygga gärdsgård så är alla välkomna att komma hit för att hjälpa till! Att bygga är inte klurigt, det handlar bara om att få in lite teknik när det gäller att tvinna vidjorna av gran som man knyter ihop störarna med. När man väl fått in förståelsen för det, och när man hittar på ett sätt för att få tillräckligt med styrka då man tvingar ihop stakarna, så är det väldigt lätt!

När vi fick reda på inflyttningsdatum (6 juli) till gården så började vi titta runt lite efter djur.

Hunden är ju redan klar, henne väntar vi ju bara på att hon ska bli tillräckligt stor för att få flytta hit! Dock så vill vi ju även ha katter som kan äta alla möss som i sin tur vill äta upp vårt djurfoder. Katter brukar ju aldrig vara problem att köpa tycker jag, folk brukar ju ha svårt att bli av med kattungar! Jag blev därför ganska förvånad när jag sökte på Blocket i hela Kalmar län och endast fann två kattungar till salu som fanns norr om Oskarshamn! Bedrövad berättade jag detta för en vän som då berättade att hennes kompis katt just fått ungar! Ringde och pratade med denne vän och visst, bondkatten hennes hade fått två kattungar! Klappat och klart, jag åkte och hälsade på henne och pyttisarna som då bara var 10 dagar gamla och vi hämtar hem dem till gården i mitten på juli =)

Näst i kedjan var ju då hönsen, så jag sökte runt på lantrasernas hemsida för höns, kackel.se, men där hittade jag inga annonser för Skånsk Blommehöna. Sökte då runt på google och hittade en gård här i Småland som har dessa och som även är med i genbanken! Dessa höns är dock väldigt populära så det finns en väntelista. När det kommer till genbanks-hönsen så är det så att man får inte använda sig av ägg-kläckningsmaskiner eftersom man vill bevara deras naturliga beteende att ruva sina ägg. Hönsen och tupparna måste sen vara 8 veckor innan de får säljas just för att de ska präglas av mamman så vet hur ”riktiga” höns ska bete sig. Allt detta tycker jag är jättebra, så vi får se när vi får våra kycklingar!

Därefter började vi titta efter får. Roslagsfår har vi kommit fram till att vi vill ha. De ska vara sociala och lätta att ha att göra med. De är duktiga på att beta och klarar sig bra även på magert bete. Vi tittade på en del annonser men de flesta fåren som fanns där låg väldigt långt bort geografiskt och eftersom jag vägrar köpa djur utan att först sett över dem så kändes det lite jobbigt. Sen fann vi en annons på tackor och lamm som var till salu i Östergötland, vilket är någolunda i närheten av oss!

Vi åkte dit i torsdags och hälsade på. Fåren var väldigt söta, mindre än jag trodde de skulle vara men allt verkade vara helt ok så vi köpte 2 tackor med varsitt tacklamm och tre fjolårstackor att hämta i början/mitten på juli.
Ägaren har också varit väldigt mycket inne på genbanksraser och de bodde i en fantastisk liten gård med massor av körsbärsträd som stod i full blom! De hade även ett par åsnor som var heeelt bedårande!

Så var allt klart där, jag åkte iväg till Italien med mamma och två av systrarna över helgen för att sedan fortsätta upp till Värmland och hälsa på valparna. Så i måndags kom jag till ett sommrigt Sunne och då fick jag veta från Daniel att våra sju får hade blivit åtta! En av fjolårstackorna hade lammat under natten! =D Otippat och väldigt skoj!

Sen åkte jag då till Tjakkes Kennel där jag blev helt överrumplad av åtta superhärliga valpar resten av måndagen! Sååå söta, ville ta med mig alla hem på en gång! De är otroligt sociala och fulla av energi! Det var väldigt mysigt att vara där och jag och Cecilia (uppfödaren) pratade mycket och jag fick höra många roliga historier om hennes hundar!

Det är fortfarande inte helt bestämt vilken valp som ska till vilken valpköpare. Hon vill se lite hur de utvecklas mer och vilka personligheter de får så rätt ägare får rätt valp vilket jag tycker är vettigt! Vi släppte ut dem i valphagen på tomten i måndags när jag kom och det var första gången de var ute. Inte var de osäkra för det, snarare tvärt om, de blev otroligt lyckliga över att komma till något nytt som de kunde utforska!

Sist i djurväg (för detta år!) så ska vi antagligen åka och titta på ett par grisar i veckan… Fullt ös, minst sagt! Vi har även fått godkännande från Jordbruksverket att ha djur på vår gård nu så vi har fått ett produktionsplatsnummer. Sånt måste man ha om man ska ha får, getter, kor, grisar osv. =)

Vi har nu även köpt en bil som kan passa vårt ”nya” liv. Vi håller alltså på att sälja vår fina Chrysler PT Cruiser cab och har istället inskaffat en Ford Mondeo. Näst i tur är att hitta en djurtransport…

4 svar på “Wiiii!

  1. Ni måste ha bin också! 😉

    1. Daniel håller på med en bi-odlarkurs! Finns uppenbarligen lantraser inom bin också, så de ska vi försöka ha =) Förhoppningsvis kommer ett inlägg om denna bi-kunskap snart 😉

  2. Jag hoppas det lilla stylade lammet på i mitten på tredje bilden är ert. Svart ull-kavaj, blonderad hårdrocksfrilla och ett par mörka svarta solbrillor. Coolare kan man väl knappast vara på ängen i sommar. /Kalle

    1. Ah, pandalammet! Tyvärr! Han är dock ett av de koolaste fåren jag någonsin sett, förhoppningsvis finns kanske lite av de generna i våra får i alla fall! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *