Publicerad den 6 kommentarer

Lite om allt!

Många bollar i luften nu! Dels så har vi haft en besiktningsman ute och tittat på huset. Han gick runt och inspekterade i ca 2 timmar (noggrann!) varpå han kom med ett antal punkter där han tyckte det behövdes någon typ av förändring. Inga jättestora saker men det kändes bra att höra hans åsikter och få förslag på förbättringar som kan göras. Dessutom inser man hur lite man kan och hur mycket vi borde lära oss om hus! 😉
I övrigt så har vi varit och hälsat på en tjej vid namn Malin i södra delen av Småland som bor med sin sambo i ett hus med hund, höns, vaktlar, kaniner och grisar!

De har odlar en del och har lite samma idéer som oss. Ett väldigt trevligt besök! Ett bra tips var att odla potatis och sedan låta grisarna själva böka upp den del av potatislandet som är tänkt som grisfoder när potatisen är skördeklar!
Vi fick också en guidad rundtur i det timmerhus som Malins svåger håller på att restaurera/bygga upp. Det gick då upp för Daniel att det tar ganska låg tid och väldigt mycket kunskap för att bygga upp ett gammalt timmerhus. Något han annars funderat på att göra själv på gården, jag tror dock han blev lite avskräckt när han hörde allt som gjorts och skulle göras, vilket jag nog tycker är ganska bra. Att ta oss vatten över huvudet känns lite dumt. =)

Och apropå vatten så har vi nu gått klart gärdsgårdskursen (kommer strax mer om det i ett senare inlägg), och då var vi ute vid kursledarens marker där han bland annat byggt en otroligt fin damm.

Så nu står givetvis även en damm högt upp på vår priolista. Daniel är nog mer sugen än jag på dammen men det är ok. Det vore onekligen fint och gynnar säkerligen djur-, insekts- och växtlivet väldigt positivt!

Utöver detta har vi även ställt oss i kö för att köpa genbanks-kycklingar av rasen Skånsk blommehöna. Så nu måste vi bli medlemmar i genbanken så hönsen kan fortsätta vara del av genbanken! Jag måste dock kolla om vi först måste ha ett produktionsplatsnummer från jordbruksverket för att få ha hönsen, och i så fall när vi kan ansöka om det. Vi är ju inte skrivna på gården ännu och vi inväntar dessutom ett ok från länsstyrelsen på det förvärvstillstånd som man uppenbarligen måste ansöka om då man ska flytta in i en jordbruksfastighet… Mycket byråkrati blir det och ännu mer kommer det garanterat att bli…

Dessutom så har vi nu börjat titta efter annonser på kattungar, vi kan ju inte ha en gård utan katt, och blev otroligt förvånade då vi endast hittade två kattungar som var till salu i hela Kalmar län på blocket. Dessa var tyvärr leveransklara redan nu i maj så det fungerar inte riktigt för oss. Detta löste sig dock i kväll då vi var över hos fina Iwona vars väninnas katt uppenbarligen ska få kattungar nu snart! Väldigt lämpligt tycker vi så det blir att ringa och tinga två stycken i den kullen imorgon! Perfekt timing! =)

Imorgon blir det även hårdstuderande som gäller för min del då det nu endast är två veckor kvar av min utbildning. Det blir ekologisk odling och vallgrödor som står först i listan på saker att ta itu med! Ängssvingel, rajgräs, hundäxing, rödklöver, timotej, rödsvingel, vitklöver osv…

6 svar på “Lite om allt!

 1. Apropå katter har/hade vi ju en finfin Varja som älskar att vara ute (därför kan hon inte följa med mor till lägenheten och vara innekatt) och är superduktig på att jaga. Hon skulle älska att komma ut och bo på en gård. Dock har hon tydligen sprungit hemifrån eftersom hon inte trivdes att bo i ett numera ensamt hus….. men om hon blir hittad har ni en väldigt kompetent musjägare som ni kan få. Kastrerad, märkt och förmodligen vaccinerad.

 2. Hehe, ja, hittas hon så är hon varmt välkommen! 😉 Jag har nu tingat två kattungar från en kull som är leveransklar i mitten på juli och ska åka över o hälsa på dem på måndag!

 3. Låter ganska kul alltså. Särskilt damm, en sån har jag med tänkt på att bygga, men fy djävulen vad mycket byråkrati man var tvungen att gå igenom, iaf här i staterna. Det skulle till amfibie-studier, mark-studier, vegetations-studier, fågel-studier, tillstånd från och mutor till flera olika instanser, osv osv, och så var det ju inte ens säkert att man fick tillståndet till slut heller. Helt förfärligt dyrt och tidskrävande så jag droppade det projektet, fast det kanske är lite enklare i Sverige paradoxalt nog.

 4. Det återstår att se 😉 Än så länge vet jag att vi måste få godkännande från naturvårdsverket, kommunen och jordbruksverket (har jag för mig, lite osäker på det sistnämnda men det var tre instanser iaf). Fick lära oss att om man råkar gräva där det finns naturliga sprickor så kan allt vatten istället försvinna från både damm och omkringliggande vattendrag… Det känns sådär lite halvdåligt.

  Sen så gäller det ju att få dammen fungerande också! Fiskar och växter kommer ju inte dit bara sådär så man måste ju bygga upp ett fungerande kretslopp i dammen. Många saker att tänka på! =)

 5. Ju större akvarium desto enklare;-) det är nog inte så svårt, det där med sprickor låter värre.. Jag ångrar mig lär ju inte riktigt fungera i den situationen?!?
  /Sanna

  1. Hehe jo, när väl allt är igång så lär det ju (förhoppningsvis) sköta sig själv, men ja, detta med sprickor verkar lurigt. Vet inte om man kanske tar ut nån som kommer och ultraljudar marken först eller något för att undersöka möjligheterna… Det visar sig! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *