Publicerad den Lämna en kommentar

Bladlöss!

Allt gick så fint med mina förodlade plantor! De växte och mådde så bra under den nya växtbelysningen. Jag vattnade och de sköt på längden och bredden. Utom några som verkade lite hämmade i växten och började få lite krulliga blad… För någon vecka sedan uppmärksammade jag detta och kikade närmare på de plantorna. När jag rörde vid dem så ramlade det ned små gröna varelser från bladen till den mörka myllan. Bladlöss!!! Åh nej!!!

Chiliplanta angripen av bladlöss

Det första jag gjorde var att kolla igenom alla plantor. De flesta hade inga löss utan det fanns två områden där lössen hade börjat sina planer på att erövra världen. Lössen jag kunde se klämde jag sönder och skrapade lite lätt med nageln på undersidan av de blad som hade synliga ägg för att krossa dem. Insekter och dess gelikar i all ära men på rätt plats och vid rätt tillfälle.

Mina små plantor är absolut inte rätt ställe att skapa sig ett herradöme på, inte nu och aldrig framöver!

Orsaken till att ohyran kunnat slå rot är två chiliplantor som jag valde att övervintra. Eller rättare sagt, de valde att övervintra. Jag tog in dem i höstas när jag bar in alla plantor som fortfarande hade omogen frukt då herr frost stod om hörnet. Sen valde dessa två plantor att inte dö och bli till torra pinnar som resten av växterna. När de fortfarande hade lite grönska i januari hade de även en liten befolkning som tycktes leva i god harmoni där på bladen. Jag gav då upp mina subtila mordförsök och gav dem små skvättar vatten och började behandla bladlössen med såpvatten.

Så trodde jag att lössproblematiken var löst. Fram tills för en vecka sedan då. Jag måste verkligen bli bättre på att diska ur alla lådor och krukor som jag återanvänder.

Som tur var så upptäckte jag lössen hyfsat tidigt, alla plantor hade som sagt inte fått obetalande hyresgäster utan de befolkade växterna plockade jag undan och dessa ”hyreshus” behandlade jag med såpvatten två gånger om dagen.

Det verkade fixa biffen och de såg ut att bara gå på paprika- och chiliplantorna. Tomaterna och auberginen var helt fria från löss. Trodde jag tills idag när jag bar ut tomatplantorna till växthuset för att påbörja deras avhärdning. Då såg jag de små fula krabaterna på både blad och stjälkar! Blev till att uträtta massmord igen och såpbehandla ALLA växter denna omgång. Samt att diska ur alla lådor som krukorna står i. Jäkla otyg!

Bladlöss på tomatblad

Doften av bladlöss är väldigt speciell. Jag tyckte mig känna den inne i växtrummet för några dagar sedan men slog bort det då jag inte hittade några löss på chiliplantorna. Tyvärr har jag ställt mitt odlings”bord” mot en vägg så det är inte jättelätt att komma åt de plantor längst in. Det ska bli annorlunda nästa år har jag bestämt. Måste kunna komma runt för att vattna ordentligt och se över plantorna. Dessutom måste jag ställa plantorna luftigare nästa år. Att de stått så tätt har ju också påverkat lössens spridningsmöjligheter. Man lär och man lär!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *