Publicerad den Lämna en kommentar

Äppelbeskärning, klyva ek, bygga växthus och fyrlingar

Roslagsfår tvillinglamm

Ojoj, det händer mycket nu. Så fort luften andas vår så slår det om på en minut. Från sömnig vinterdvala till hektiskt aktivitet liksom i myrsamhällena där alla börjar vakna till liv nu. Detta inlägg blir därför väldigt kortfattat om vad vi gjort den senaste tiden.

För några helger sedan gick vi en kurs där Sven Plasgård lärde oss grunden  i konsten att beskära äppelträd. En heldagskurs som var väldigt innehållsrik. Vi gick igenom både teori och så var vi ute och prakriskt beskar både unga och gamla träd. Väldigt roligt även om vädret bjöd på snålblåst och temperaturen inte orkade sig många hack över nollan.

Klyva ek

Helgen efter så lärde vi oss att klyva ekstammar till stängselstolpar av vår vän Erik som är timmerman. Förvånansvärt lätt även om det krävdes lite styrka och teknik för att få klyvyxan att först sätta sig! Jag ska gå in på detta utförligare i ett senare inlägg.

Sen hade vi besök av min fina syster som kom hit en vecka och hjälpte till, bästa Pappa kom och hjälpte oss bygga det ”lilla” växthuset vi köpt från Gjordnära. Söta Mamma kom också ner över en natt bara för att gratulera lilla Lo på hans ettårsdag!

Bygga gjordnära växthus

Mer detaljerat om vårt 52 kvadratmeter stora plastväxthus kommer sen. Det tog en hel del tid att sätta upp.

Gjordnära växthus, 52 kvadrat

Daniel och Pappa arbetade två dagar med det och när vi skulle dra på plasten över palatset så fick vi som tur var hjälp av våra underbara grannar Magnus och Susanne! När vi var fem så gick det förvånansvärt smidigt att få över plasten. Timmen efter att allt var klart så invigdes det med ett kalas för vår fina ettåring! Det blev ”vuxentårta” och barntårta, den senare blev en pannkakstårta med mosad frukt och grädde som fyllning! Båda uppskattades av sina olika målgrupper 😉

IMGP0484

Det blir inte något längre inlägg nu. Lamningen är precis klar, alla tio tackor har fått totalt 18 lamm. Igår föddes sista lammet och fyra dagar innan dess på föddes ett par tvillingar och vad jag trodde var ett gäng trillingar. När jag kom ut morgonen efter så visade sig det senare dock vara fyrlingar! Roligt och lite meckigt. Jag hade problem att få igång den tackans mjölk på kvällen och jag var orolig att hon skulle ha mastit. Mjölken var otroligt tjock och gul, däremot verkade hon inte ha ont i juvret. På morgonen när alla fyra lamm var födda så rann mjölken det lite lättare. Min teori nu är att hennes mjölk var så seg för att de första lammen inte skulle dia ur all råmjölk så det skulle bli något kvar till det sista.

Värmlandsfår fyrlingar lamm

Jag kollade tempen på henne också för se så att hon inte hade feber, vilket kunde antyda på juverinflammation men det var lugnt. På dagen åkte jag in till staden och köpte lammnäring och nappflaska till lammen. Trillingar stödmatar jag inte, såvida inte det verkligen behövs, men det känns inte rimligt att tackan ska klarar av att mätta fyra ungar utan att själv bli ett skelett. Så nu stödmatar vi dem 3-4 gånger om dagen så de fortfarande diar från mamman och knyter an till henne i första hand. Hon och ungarna får gå själva i en box i någon vecka till eller mer tills hon har kolla på sina små. Hon behöver ju också extra mat och det är inte säkert att hon kan få i sig allt om hon ska konkurrera med de andra tackorna.

En av de tidigare tvillingfödslarna lyckades jag filma när lamm nummer två föddes. Det är fantastiskt hur duktiga tackorna är!

Och så har vi fått tillökning i kaninfamiljen också! Astrid har fått 6 små ungar i helgen men hon är väldigt försiktig av sig så jag har ännu inte lyckats få något foto på de små. Hon får vara ifred och få lite extra mat nu så kommer bilder på småttingarna framöver! Tills vidare så kommer en bild på Astrid, vit och svart, och en på pappa Fridolf, japantecknad.

Gotlandskanin hona

Gotlandskanin hane

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *