Publicerad den 2 kommentarer

Äntligen vår och lite energi i kroppen!

Det känns som att hösten och vintern varit väldigt lång även om det varit ganska snöfattigt i år. Denna förlamande trötthet som kommer med mörkret har bara en positiv sak med sig, att den bryts hos alla här på gården så snart vårsolen kikar fram och dagarna varar längre än till klockan tre på dagen!

Lapsk vallhund

Som vanligt blir det då plötsligt brått med både det ena och det andra. Fröer ska i jorden, den nya växtbelysningen ska komma upp och innan detta kunde ske så var vi tvungna att möblera om. Vi flyttade sovrummet upp till övervåningen så att gamla sovrummet på nedervåningen kunde bli odlingsrum. Mycket smidigare då det ligger med fönster mot norr = inte lika varmt om dagarna utan det går lätt att hålla nere temperaturen runt 15-18 grader. Dessutom är det lättare att titta till plantorna när de är på samma våningsplan där man oftast håller till om dagarna. Inte för att det är jobbigt att gå upp en trappa men det blir liksom inte av när man inte har något annat att göra där uppe. Så det blev väldigt lätt att man sköt på det vilket resulterade i lite ledsna plantor.

En annan smidig sak med nya odlingsrummet är att det finns en balkongdörr där. När tiden kommer för att börja avhärda plantorna så slipper man springa genom hela huset med dem för att de sedan kånka tillbaka dem någon/några timmar senare. Jag är mycket nöjd med detta!

Den nya växtlampan vi köpte från wexthuset är väldigt stor och känns mycket lovande! Man kan säkert använda sig av vanliga ledlampor med det ena eller andra ljuset men när jag började sätta mig in i det så blev djungeln alltför stor och snårig. Därför tänker jag förlita mig på att folk faktiskt vet vad de sysslar med och därmed köpte vi denna dyra lampa.

Växtbelysning

Jag är övertygad om att plantorna nu kommer bli mycket kraftigare och finare än tidigare år då jag trängt ihop ca 30 chiliplantor, 40 tomatplantor, 10 aubergineplantor och lite annat runt en liten miniväxtbelysning från Blomsterlandet. Den belysningsarmaturen blir nu istället det första ljuset plantorna möter när de kikar upp ur jorden i odlingshyllan. Efter omskolning så hamnar de under den större lampan. =)

Omskolade chiliplantor

Äntligen kan man vara ute och jobba igen, eller rättare äntligen VILL man vara ute och jobba igen! Så många projekt och jag vill börja med alla samtidigt. För att lyckas slutföra några så får jag dock begränsa mig till ett (kanske två eller tre. Möjligen fyra) projekt i taget. Först ut är att gräva bort den ram av impregnerat virke som är runt den nya delen av kökslandet.

Trädgårdsland, vårjobb

De tidigare ägarna hade en hundgård där men den har vi rivit och nu är det dags att få bort de sista resterna innan vi börjar odla där.

bräda med spik

Samtidigt passar jag på att köra några skottkärror hönsgödsel till landet och hoppas på att årets odlingar tar sig bättre än fjolårets.

hönsgödsel

Jag försökte övervintra de två kronärtskockor som jag planterade förra året men under brädorna och det 30 cm tjocka halmtäcket där under så fanns bara blöt halm och jord. De brädplattor jag använde har nog inte varit täta nog för regn och snö, möjligen var det för lite halm också. Får plantera nya i år och sköta dem bättre i hösten som kommer!

Vi har också fått hem vårt nya stora tunnelväxthus från Gjordnära! Det ska bli väldigt spännande och roligt att kunna odla lite mer och luftigare än vad jag gjort tidigare i vårt lilla glasväxthus på 8 kvadrat. Sen får vi se hur jag lär mig skillnaderna mellan att odla i glasväxthus med stensatt golv till att odla direkt i jord i en plasttunnel men det ska nog gå bra!

Gjordnära växthus

Sist men inte minst så har två små lamm har fötts här på gården också. Tyvärr tjuvparningar av ett bagglamm som lyckades ta sig in till tackorna när de självmant och väldigt oplanerat kom hem från sommarbetet förra året. Men även tjuvparningar ger söta lamm! =)

Lammunge

2 svar på “Äntligen vår och lite energi i kroppen!

  1. Vilket toppenbra inlägg! Tack för att ni delar med er av inte bara framgångarna, utan även sånt som inte funkade. Nu ska jag ta mig i kragen och beställa fröer för årets odling. Det blev inget odlande förra året men nu är jag peppad att rensa bort ogräset ur trädgårdslandet och börja om =)

    1. Vad härligt att höra! Kör på! =D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *