Publicerad Lämna en kommentar

Sommarens lärdomar, del tre, odlingarna

Det har dröjt länge innan jag har lyckat sätta mig att skriva detta inlägg. Delvis för att förra årets odlingar gick… sådär. Jag skyller på tidsbrist, värme och bebis-trötthet! 😉

Redan på våren så sa vi att vi skulle dra ner på odlandet detta år på grund av bebisen som skulle komma i slutet på mars. Vi antog, mycket riktigt, att det skulle bli svårt att hitta tiden för vattning, rensning och allmänt påtande i trädgården med en liten parvel i familjen. Ändå så sådde jag chili, paprika, tomater (för tidigt) och aubergine  i mars inomhus på värmematta, under växtbelysning.

Chiliplantor

Lite senare kom även majs och broccoli ner i såjorden i odlingsrummet.

Jag har köpt värmematta och belysning från Blomsterlandet i Kalmar och de fungerar super. Dock har jag bara en av vardera vilket inte riktigt räcker till, framförallt så behöver jag köpa på mig mer belysning så de stackars plantorna inte behöver trängas kring ett enda lysrör.

Odlingskaos

När jag gör första omskolningen så brukar jag plantera de små skotten i mjölkkartonger som jag skurit ur små hål på nertill för dräneringens skull. Oftast så använder jag änglamarks ekologiska jord till planteringen, den tycker jag varit bäst än så länge. Detta år fanns inte den jorden hemma när jag var i ett trängande behov så jag köpte Hasselfors jord istället.

Jag vet inte om det var jorden eller om det var att jag slarvat när jag diskade ur mjölkkartongerna men så gott som alla plantor fick ett gulvitt mögellager över hela jordytan. Troligtvis var anledningen den sistnämnda men jag har läst mig till att man bör/kan ha lite grus överst så har mögelsporerna svårare att få fäste.

Något jag upplevde både förra året och året dessförinnan var att trots dräneringshålen nertill så blir den understa tredjedelen av mjölkkartongerna väldigt blöta. Antagligen är dräneringen för dålig samt att det dröjer lite länge innan plantans rötter når så långt ner och kan använda sig av fukten som samlas där.

Så i år ska jag försöka mig på att ha bättre dränering längst ner i mjölkkartongerna, se till att diska ur dem ordentligt och täcka ytan med grus eller dylikt.

När våren kom, och med den tittade även lille Lo fram, så fanns inte riktigt orken att så på friland. Plantorna i odlingsrummet blev sorgligt försummade, både majsen och broccolin sa farväl och skrumpnade ihop. De plantorna som såddes tidigare hade lite större motståndskraft och klarade av lite mindre uppmärksamhet så tillslut kom de ut ur huset och in i växthuset. Där fick de mer jord i 10-litershinkar och tog sig bra.

Växthus

I landet så visade det sig vilka växer som var livskraftigast, dillen hade självsått sig och tittade upp lite här och var. Persiljan kom troget upp, liksom kumminen. En palsternacka hade visst fått bo kvar i jorden under vintern och tittade upp. På hösten innan hade jag fått ner vitlök och luftlök så där spirade små strån fram.

Landet

Jordgubbsplantorna visade sina vackra blad och mellan dem visade sig att gurkörten som också hade självsått sig.  Smultronplantorna vi köpte på Ekoplantan året innan stod sig kraftiga och fina och sparrisplantorna från samma plantskola visade många fina skott.

Potatisen kom i jorden först dagarna innan midsommar, vilket gav en fin potatisskörd i oktober.

Oktoberskörd

Resten av sådden blev liksom aldrig av vilket kändes väldigt trist.

Som tur är finns det en snabbvariant för oss som inte hann så i vårsolen! På Ekoplantan fanns många små ”pluggar” med uppdrivna småplantor att köpa för en väldigt överkomlig peng! På så sätt fick vi ändå en hel del i det ovårdade landet. Nya zeeländsk spenat, som jag verkligen kan rekommendera, stjälkselleri, mangold, kronärtskocka, bondbönor, fjärilskrasse, frilandsphysalis, bronsfänkål, rabarber och massor av kryddor!

Frilandsphysalis

Fantastiskt härligt att kunna ”fuska” på detta sätt. Det tomma landet såg så otroligt deprimerande ut innan dessa små pluggar fick flytta hit!

I resten av landet så visade ringblommorna och krassen sig lite överdrivet livskraftig. Båda självsådda från året innan. Ogräset fick i stort sett växa fritt men jag lärde mig att krassen är en väldigt bra ogräsbekämpare eftersom den kväver allt annat. Ringblommorna tar också väldigt lätt över och ger ett överdåd av orangea blommor samt massor av lättuppsamlade frön.

Blomsterkrasse

Även gurkörten visade sig vara lite väl livskraftig så vi fick rensa bort en hel del för att inte jordgubbsplantorna skulle förtvina. Gurkplantorna som jag sådde på friland blev det dock inget av. Där tyckte ringblommorna att de hade större rätt att existera.

Trots lite tid så blev det ändå en del att skörda! Auberginen hann dock aldrig bli klar även om det kom ett antal vackra blommor och ett par små frukter.

Aubergineblomma

I oktober fick både aubergine- och chiliplantorna flytta tillbaka till odlingsrummet för att alla frukter skulle få mogna.

Vi var tyvärr dåliga på att gödsla i år (försökte gödsla med färskt kaninbajs vilket inte var det bästa fick vi lära oss, allt måste stå o brinna minste ett år) så det ska vi bli bättre på i år. Förhoppningsvis kommer en liten kille kunna hjälpa till med bevattning i år även om det kanske är mer troligt att han ägnar sig åt att provsmaka jorden 😉

De tomatsorter vi blev imponerade av i år var framförallt pastatomaten Black Plum och körsbärstomaten Red Pearl. Förutom dessa så hade vi även några plantor Marmande och Taxi (favorit året innan).

Tomatskörd

Paprikan vi odlade var Ferenc Tender och den var tyvärr väldigt smaklös. Vet inte riktigt om det var något vi missade med dem eller om det är så sorten är. Vi ger den ett nytt försök i år och ser vad som blir av den. Så gott som alla fröer vi köper är från Runåbergs.

Så, några lärdomar fick vi detta år, som att anledningen till att tomatplantorna längst husväggen såg ut såhär

Misshandlad tomatplanta

beror på att det blivit för stora värmeskillnader natt och dag samt att vattningen varit ojämn. Inget som påverkar tomaten i sig, men det ser lite tråkigt ut.

Annars så är jag nu på gång att så året chili samt aubergine och snart ska även fler belysningsarmaturer på plats! Odlingsåret börjar på nytt! =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *