Publicerad 1 kommentar

Gårdens första lamm!

Idag på förmiddagen födde Rakel ett par välskapta tvillingar!

Nyfödda lammTacka med lamm

Vi hade räknat med att hon skulle lamma runt den 27de men det blev alltså en dag tidigare. Allt gick bra och hon skötte allt fint själv den duktig förstaföderskan.

Imorse lade jag märke till att hon inte var nere vid grinden med resten av flocken när jag gick ut för att mata dem utan hon stod och väntade i vindskyddet. Tänkte då att det antagligen var något på gång och visst var hon lite svullen där bak men inget slem eller liknande så jag lät henne vara och bytte bara ut vattnet uppe vid vindskyddet och fyllde på höet.

Någon timme senare gick jag upp till vindskyddet igen eftersom hon fortfarande inte hängde med flocken ner till grinden och då låg hon vid ena väggen, praktiskt nog i en av de lamningsboxar som vi riggat i ordning tidigare. Jag stängde då boxen, ställde in en vattenhink och lät henne vara.

När det närmade sig lunch tänkte jag att jag går och kollar till henne så hon inte var upprörd över att vara instängd men då ser jag två små blöta lamm raggla runt henne!

Roslagsfår lamning

Det måste skett väldigt snabbt, hon hade fortfarande lite efterbörd hängande ur sig och hade fullt sjå med att försöka slicka lammen torra. Vi hämtade hö och halm för att strö över den blöta födelsebädden, fyllde på vattnet till henne och såg till att båda lammen kommit till att dia. Sedan lät sedan henne vara ett par timmar. Hon pratar med sina små och de bräker så pyttigt till svar!

Jag har ännu inte kollat kön på lammen så än så länge är det lamm 1 och lamm 2 😉

Roslagsfår lammNyfött lamm

1 reaktion på “Gårdens första lamm!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *