Publicerad den Lämna en kommentar

Skadad gris

Lille söta Arthur är skadad. =( I söndags vid frukost så kom han inte ut ur kåtan och grymtade som vanligt. Daniel fick till slut gå in i kåtan för att kolla till honom. Då upptäckte han att lille grisen inte kunde/ville ställa sig upp. Det verkade som att bakdelen var mer eller mindre förlamad och han hade uppenbart ont.

Han åt dock bra, sittandes på rumpan och vi fick hålla upp matskålen lite till honom. Vi ringde veterinären som fick komma ut. Efter lite meck (tur att han ännu är ganska liten så man kan fösa upp honom) så fick vi ut honom och han stapplade runt, gjorde sina behov, försökte kolla om han kunde komma in till gyltorna (som vi självklart hade avgränsat så de inte kom in in hans hage) och sedan haltade han in i kåtan igen.

Veterinären visste inte alls vad det var för fel. Vi tog tempen på honom och det visade sig att han hade ca 39 grader, grisar bör ligga på 38 så uppenbarligen hade han även feber. Vi fick därför antibiotika till honom samt ett par dagars smärtstillande. Teorierna vi har om vad som kan ha hänt är;

– Selenbrist, dock inte troligt eftersom han får selen- och e-vitamin-tillskott i maten.

– Kalciumbrist, vilket kan leda till korsryggsförlaming. Verkar inte heller jättetroligt eftersom han ändå kunde komma upp och gå, även om han uppenbart hade ont av det.

Något som är brutet/stukat. Det är väl det troligaste alternativet, dels eftersom det varit lite halt ute och nu har han fått gå med tjejerna som nästan är dubbelt så stora som honom. De kan råkat skada honom utan att vi sett det. Eller så har de skadat honom medvetet. Som veterinären sa så skulle ju någon av tjejerna kunna försökt att rida honom, vilket då självklart skulle kunna skadat honom. Det är väl vad jag tror kan ha hänt. Dumma tjejer! Han verkar dock inte ha något brutet, inte som veterinären kunde känna, dock så var hans anklar bak lite varma vilket tyder på någon form av inflammation. Han var väl inte superförtjust i att vi böjde benen och lederna men inte så pass att det verkade vara det stora problemet.

När han gick så kutade han väldigt mycket med ryggen vilket får mig att tro att det är något vid bakre ryggen/höfterna som har blivit skadat.

Eftersom han ändå åt med god aptit så var/är det hela väldigt märkligt. Vi har nu gett honom antibiotika i sex dagar och han har fortfarande ont men idag gick han för första gången upp på egen hand för att gå ut och göra sina behov. Tidigare dagar har vi fått lyfta upp bakdelen på honom och köra ut honom. Något som känns lite taskigt men samtidigt så verkar han tycka det är skönt när han väl kommit upp och ut för att få göra ifrån sig. Han stannar inte ute länge och han haltar fortfarande på båda bakbenen men vi tycker det blivit lite bättre. Igår stannade han även ute för att böka lite, vilket också är en klar förbättring!

Idag blir sista injektionen med antibiotika så får vi se hur det hela utvecklar sig.

Lärdom av detta; skaffa inte en liten galt till två fullvuxna gyltor antar jag =/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *