Publicerad 2 kommentarer

Sommaren börjar släppa sitt grepp

Hettan är inte längre lika påträngande, morgnarna är inbäddade i mjuk dimma och fåren är hemma i höst/vinterhagen.

IMGP5236

Det är nu det börjar bli dags att ta hand om allt som man en gång sått, vattnat och vårdat. Vi har fått ganska goda skördar i år, lite väl stora när det gäller vissa saker. Sommarsquash kommer vi som sagt inte behöva ha fem plantor av i fortsättningen. Max en skulle jag nog säga. Och vilka monster de har blivit! De har tagit över i stort sett hela lilla landet! Jag läste att man bör räkna med att de tar upp en kvadratmeter per planta men våra tar nog upp minst två kvadrat styck! Men visst är roligt när det frodas!

Trädgårdslandet, mitten på september

Potatisen har vi tagit upp och de få vitlökar som vi planterade i våras likaså (ja, jag vet NU att vitlök planteras på hösten egentligen 😉 ), vi har plockat sallat, spenat och mangold, bondbönor och rosenbönor, asiatisk salladskål, som sagt en massa squash samt en del annat.

Sommarsquash

Det finns fortfarande mycket att ta hand om där i landet dock. Vi lät både sarptasenap och koriander vara kvar så att jag nu ska samla ihop fröerna från dem. Elefantgräset, eller hirsen, väntar vi på ska mogna så vi kan torka den och ge till fåglarna, solrosorna har samma öde att invänta. Grönkålen åt grönkålslarverna upp såklart, sedan gav de sig på indiankrassen som dock hunnit bli så stor att den inte lät sig bekomma. Rosenbönorna bildade en väldigt vacker grön vägg men vi inser att bondbönor faller oss bättre i smaken.

Det finns fortfarande både morötter, rödbetor och palsternackor att plocka upp. Min tanke där är att syra dem.

Dillen lät vi tyvärr gå lite om intet, mycket för att jag inte gillar dill (förutom på mackor med kokt ägg och majonäs!) och Daniel aldrig kom för sig att klippa ner dem. Så där ska jag också samla in fröna så snart regnet håller upp några dagar. Persiljan ville sig inte riktigt alls men vi hoppas på att den tar igen det nästa år. Den stackars anisen vi sådde in mellan två sommarsquashplantor försvann snabbt ur synhåll.

Knölfänkålen planterade jag i hinkar eftersom den inte fick plats någonstans i landet och i stort sett inget tycker om att planteras i närheten av dem. Där måste jag också se till att börja skörda, några har redan gått upp i stock tyvärr, men de kanske kan ge lite frö istället!

Fänkål

Vindruvorna börjar bli ätbara och päronträden ger ifrån sig lagom med frukt. Vi har också hittat ett äppelträd gömt inne i den gamla granlunden! Fina röda äpplen som skulle kunna vara aroma eller någon liknande sort! Där blir det att röja upp och släppa fram ljus till det stackars bortglömda trädet!

Päron

I växthuset så ger chilin ifrån sig stora mängder frukt. Tomaterna likaså även om de är på upphällningen. Daniel har gjort sambal, ketchup och chilisås än så länge!

Chili

Vi börjar förbereda lite inför nästa år också, hundgården är nermonterad och där ska vi utöka landet nästa år. Vi har fixat välbrunnen gödsel, jord och lagt på ett lager med halm från fårens vindskydd och hoppas det börjar leva gott där i!

Grisarnas gamla hage har vi inte gjort något med men nu rensade vi upp lite och ryckte upp all svinmålla som växt där. Mitt bland alla höga mållor så hittade vi även ett antal tomatplantor! Olika sorters tomater, antagligen fröer som klarat sig undan de glupska grisarna så nu väntar vi på att de ska mogna också. =)

Tomatplanta

Underlig tomatplantaSka bli spännande att smaka sen!

Vad gäller djuren så har Agda varit sjuk men hon är bra nu om än något magrare än Torhild (som åt upp Agdas mat när hon var sjuk). Vad det var har vi ingen aning om men vi fick tillkalla veterinär och sen ge henne antibiotika varannan dag i typ en vecka.

Kycklingarna har vuxit till sig och jag kan se vilka kön de har även om det är lite osäkert med de yngsta. Två av småttingarna har försvunnit och två hönor (Skuld och Madelene) har dött, den ena hönan blev tagen av räven (sen skrämde en skällande Astá bort rävjäkeln så den inte fick med sig sitt byte!) men den andre vet vi inte riktigt vad som hände med. Hon låg död i ett golvrede bara sådär. Inga märken som man kunde se men däremot så kunde man ”nicka” med hennes huvud även om resten av kroppen var likstel så jag gissar på att hon blivit skrämd, sprungit in i redet och haft för hög fart så hon sprang in i väggen och bröt nacken.

Tuppen Orvar är också ett minne blott. Vi har haft så dålig kläckningsprocent på äggen så vi skyllde på honom, köpte en ny tupp, Frans, och slaktade Orvar.

Tuppen Frans

En snabb presentation av småttingarna; först ut är Urds kyckling, på bilden ca 8 v, en tupp

Ungtupp i farten

Näst är Skulds kycklingar, ca 10 v på bilderna, den svarta och den i förgrunden på bild två är tuppar, den tredje en höna.

Ungtupp skånsk blommehöna

Höns i trädgårdslandet

Sen är Verdandis två kycklingar, den första (längst bak) är en tupp, den andre en höna med hätta!

IMG_7438

Unghöna med hätta

Sen har vi Silvias småttingar, de var tre men en försvann. De är ca 4 veckor på fotona. Den första en tupp, den andre en höna.

Småtting

Liten skånsk blommehöna

Så har vi en av kycklingarna från kläckningsmaskinen kvar, men honom har jag ingen bild på.

Hönsen har ju fått tillbaka sina kalkben, antagligen avbröt jag behandlingen för tidigt sist så nu kör vi en kur igen och tänker inte ge oss en dag för tidigt! Denna gång använder vi matolja istället för Skillingaryds hästsalva, mest för att det känns enklare att få in mellan hornplåtarna.

I helgen som var så hämtade vi hem en liten bagge, Valter, som nu får gå med de tre tackor vi tänkt slakta i höst. Detta för att han inte får gå själv och vi vill inte riskera att få lamm alltför tidigt på året! I november kommer vi släppa in honom till den kvarvarande flocken!

Roslagsbaggen Valter

Roslagsfår och vit bagge

Kaninerna fick flytta in i sina burar lite tidigare än det var tänkt. Kära lilla Elsa lyckades rymma ur alla hagar vi byggde och Fridolf tröttnade tillslut också. Så nu är de i sina burar och jag får städa ur deras skit alldeles för ofta. Yey! 😉

Elsa, rymmarkaninen

Gotlandskaninflicka

Alla tre har vuxit till sig fint och Fridolf får ibland vara inne och sällskapa med Astá och katterna så han inte ska känna sig alltför ensam.

Gotlandskanin

Hund och kanin

Katterna börjar äntligen lägga på sig lite hull, de har varit väldigt magra i sommar trots maskbehandling. Är ute och ränner för mycket antar jag. 😉 De kommer alltid hem i alla fall och tar en liten lur lite här och var. Kaktusar är uppenbarligen suveräna huvudkuddar…

Bästa huvudkudden

Så, nu ska jag försöka hitta på något med svampen jag hittade i skogen idag. Smörsopp är uppenbarligen en svamp vi har gott om här i trakterna! =)

2 reaktioner på “Sommaren börjar släppa sitt grepp

  1. Ähum, inte så bra ide att slakta dräktiga djur?! Då får det nog bli snart i så fall…

    Fint ni verkar ha det och mycket ni har fått till!!!

    1. =) Tror inte de kommer hinna bli dräktiga. Baggen är bara 4 månader än så länge och även om han skulle vara könsmogen så får han inte komma till, tackorna är inte helt förtjust i den lilla nykomlingen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *