Publicerad 6 kommentarer

Kaninbur

Eftersom jag har en bestämd uppfattning om hur saker och ting bör vara i kombination med en väldig lust att bygga saker så har jag klurat ihop våra kaninburar ur eget huvud. Sen har jag tagit lite tips från andra som byggt egna kaninburar och haft jordbruksverkets krav i huvudet. Grundritningen ser ut såhär.

Kaninbur, ritning

Detta är då måtten för flickornas bur, eftersom de är två har de fått lite större än killen vars bur ”bara” är 140 cm bred.

Sen blir det ju alltid korrigeringar när man väl håller på o bygga. Taket exempelvis fick bli både bredare och djupare än orginalmåtten eftersom vi ville att de skulle sticka ut lite för att skydda mot nederbörd lite bättre. Allt virke är oimpregnerat eftersom kaninerna gärna gnager på allt så vi ska försöka hitta på en lösning för benen så de inte ruttnar sönder.

Höjden upp till bottenplattan är 1 meter vill jag säga men nu blev jag lite osäker. Tror faktiskt vi gjorde benen 1,2 m för att ha burarnas golv i bra arbetshöjd!

Bygget såg ut som följer, vi startade med stommen.

Stomme från sidan Stomme, kaninbur

Vi sågade alltså ut hål för reglarna i bottenplattan, något som kanske var en dum idé har jag insett nu i efterhand då det blir lite osmidigare att städa burarna då. För att göra städningen lite lättare har jag satt in låga kattlådor i de hörnen där de oftast gör sina behov. På så sätt behöver man inte städa ur hela buren lika ofta och det är enklare att hålla det fräscht.

Undertill så skruvade vi dit vinkeljärn och i mitten så fäste vi också en regel för att få det stabilt.

Undersida kaninbur

Undersida kaninbur 2

Alla reglar som skapade kanter inne hos kaninerna säkrade vi upp med… spikplåt? Spiklist? Sånt ni ser på bilden!

Gnagskydd

Sen reste vi väggen inne i buren, började med stommen och sedan fäste vi dit plattan. Sidostyckena kom upp och sedan var det sent så då fäste vi dit taket och sa oss vara klara för dagen.

Sen åkte jag till Stockholm och Daniel fortsatte bygget efter stränga förmaningar från mig att följa min fina ritning! Bakstycket och dörrarna kom på plats och sedan var det bara takpappen kvar som vi fortfarande håller på med. Det kom lite regn i vägen kan man säga så nu när det torkat upp ska det också bli klart!

Kaninbur

Luckan till deras ”innedel” är tudelad eftersom det kan vara smidigt att öppna bara den övre, typ när man ska fylla på vatten eller mat och inte vill riskera att kaninerna skuttar ner. Underdelen vill man kunna öppna när man ska städa ur och även när vi fått dit en ramp/stege då det är tänkt kaninerna ska få en utegård som de kan ha tillgång till när vi inte är hemma. Då kan man ha överdelen stängd så de känner sig lite skyddade och så att  det inte regnar eller snöar in i onödan!

Kaninbur2

I deras innedel, alltså den utan galler så har de ett hus som är ca 30x30x40 som de också kan hoppa upp på. Tanken är att vi ska få dit en hylla i utedelen också tids nog eller något annat roligt som de kan skutta upp och ner på men än så länge så är de mest ute i kompostgallerhagar om dagarna! Tjejerna är så små att de kan slingra sig ur och därför har jag förstärkt deras underdel men killen håller sig på plats!

Ibland får de besök av sin nya fostermor Astá som tar hand om dem så fint!

Fridolf och Astá

Jag skulle tro att vi lagt ner kanske 2500 kr på burarna eller däromkring. Då hade vi lite saker hemma, typ spiklist och vinkeljärn.

6 reaktioner på “Kaninbur

 1. ni är så duktiga.
  jätte fina burar

  Asta är för söt med kaninerna <3

  1. Tack! =D

   Man känner sig jätteduktig också, speciellt när resultatet blir så fint!

   Ja, jag är så stolt över henne! Man får påminna henne om att ta det lugnt om kaninerna skuttar iväg för fort, då vill hon annars leka på samma sätt som hon gör med katterna 😉

 2. va använde ni för träskivor till botten och väggarna??
  mvh beatrice

  1. Hej Beatrice!

   Vi har använt osb-skivor till allt och sen har vi oljat in botten. Det är antagligen inte något som kommer hålla i all framtid men vi experimenterar lite. Vi har funderingar på att lägga in någon typ av gummi på botten i någon av burarna för att kolla hur det funkar men inte kommit så långt ännu.

   Våra kaniner är hyfsat renliga av sig, vi har två kattlådor av mindre modell i utedelens bakre hörn och där gör de sina behov så länge vi är duktiga på att hålla torrt eller rent där. Jag brukar tömma dem någon gång i veckan och där emellan lägger jag på nya lager med strö när det börjar bli så mycket bajs att de inte kan stå på någon ren yta.

   Detta minskar ju slitaget på botten avsevärt! =)

 3. Hur ser burarna ut nu, några år senare?
  Vad använde ni för takmaterial?

  1. De har grånat lite i färgen men håller sig förvånansvärt bra, trots att de flyttats vid två tillfällen. Ena benet har knäckts (vid ena flytten) och behövt lagas så bredare reglar till ben är att rekommendera. På taket har vi spikat fast takpapp/ytpapp som har hållit bra. Ena kanten har vi behövt täta upp men annars är det fortfarande tätt. Golvet i ena buren börjar mörkna och skulle nog behöva bytas/förstärkas om något år men eftersom våra kaniner har stora utehagar som de i huvudsak är i om dagarna så minskar vi ju slitaget på golvet avsevärt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *