Publicerad den Lämna en kommentar

Växtkraft!

Det måste vara omöjligt att inte bli imponerad av växtkraften som finns i alla dessa små frön, knölar och lökar! Nu, i försommarens fantastiska tid då allt har kommit igång att blomma, när knoppar brister till höger och vänster och doften av kaprifol ligger som en slöja över gården om kvällarna. Kan man vara annat än lycklig att bo och leva som vi gör?

Akleja


Blomsterprakt Kaprifol

Med min något överentusiastiska ”nu ska jag så massor!”-anda och min ”äsch jag har nog gjort fel, jag sår en omgång till i växthuset och planterar ut när de kommit upp”-inställning så har ju detta resulterat i att jag har massa små plantor som är på väg upp i olika stadier.

Salladsskott Sallat

Idag har jag satt ihop en hylla för att kunna få plats med lite mer i växthuset. Hur mycket plats jag frigjorde kan jag inte svara på, det känns som att jag fick FLER plantor där inne när hyllan väl var på plats

HyllaOch så ska ju allt arrangeras så det är lite fint! Tomaterna för sig, de olika chilisorterna ska stå med sina gelikar och groddarna för sig. Och så skulle det vara lite fint också ja… Och så skulle man kunna ta sig fram också ja…

Det är fantastiskt roligt att se sina små plantor komma upp. Att småsmå frön kan bli frodiga härliga växter! Som även ger mat! Wow!

Tomatplantor

Jag hade tänkt skriva ner när jag planterade/sådde allt men det har jag givetvis glömt. Som tur är har jag ju fotat ganska mycket under plantornas uppväxt och i kameran har jag då datumet, man ska inte underskatta tekniken! Den hänger med även när man själv glömmer. =)

Knölfänkål

Det är roligt att se skillnaderna på plantorna nu och då och att överraskas åter igen av deras enorma växtkraft! Vi har redan börjat skörda lite Sareptasenap då jag sådde den väldigt tätt och den behöver gallras. Självklart kalasar vi på de fina små skotten!

Mat

Jag har nu börjat gödselvattna de som står i kruka ungefär en gång i veckan. Så många plantor som möjligt planterar jag i 10-liters hinkar så de får mycket jord så de kan utveckla sina rötter väl och därmed bli fina stora plantor som chilin (kanske sorten Sweet wrinkled old man… nästa år ska jag bli bättre på att sätta namnlappar i varje kruka…) här nedan!

Chili i knopp

Chilifröerna vi själva sått fick vi som sagt av våra fina vänner Sanna & Kalle och nu när jag var uppe sist fick vi med oss några plantor till. Underbart söta små chilisar med tema ”lila”!

Pretty in purple

Ovan är Pretty in purple och nedan är Sangria

SangriaOch tredje lila chilin heter Peruvian purple

Peruvian purple

De fröer och knölar jag satt på friland börjar också (trots mitt envisa tvivel) visa sig för världen och det kommer bli så fint! Astá har typ lärt sig att bara gå i gångarna nu men katterna är fortfarande övertygade att landet är deras gigantiska toalett…

plantor Potatis

Ja, jo det är lite ogräs som ska rensas bort också tids nog men jag ska ju ha något att göra imorgon också! 😉

De plantor jag drivit upp i växthuset och inomhus, sommarsquashen och rosenbönan tar sig också fint på sina nya växtplatser. Sommarsquashen har fått lite vita fläckar på vissa av bladen, jag har för mig att detta beror på fukt men jag ska undersöka saken bättre sen. Rosenbönan är en variant med vita blommor, återkommer med namnet senare men det ska bli spännande att se (och smaka!).

Rosenböna Sommarsquash

Vi har även sått lite av de vetekornen vi fick från Allkorn men tyvärr är marken där vi tänkt odla allt så hårt packad av grisarna att det antagligen inte kommer sås mer där i år. Vi ska täcka det området med fårens ströbädd från i vintras och hoppas på att maskarna hjälper oss bearbeta jorden! =)

Allt för idag!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *