Publicerad 10 kommentarer

Kalkben på våra höns

Tyvärr har vi fått ett otäckt kvalster bland våra höns som orsakar något som kallas kalkben. Detta är inte dödligt för fåglarna men det kliar och kan göra ganska ont på dem. Det yttrar sig på det sätt att hornplåtarna på benen, framförallt nere vid foten, börjar resa sig och stå ut. Beroende på hur hårt angripna djuren är desto mer står plåtarna ut.

IMGP4208 Väldigt angripen fot

IMGP4210Måttligt angripen fot

Så snart man ser detta så bör man behandla det. Kvalsterna sprids ofta med småfåglar. Eftersom våra höns går fritt för det mesta så är det troligen där de fått det vilket också betyder att vi kommer få det igen. För min del är det viktigare att hönsen kan gå och sprätta som de vill än att aldrig behöva behandla några kvalstersjukdomar så det är väl bara att lära sig den smidigaste metoden för detta! =)

Behandlingsvarianterna är många, vissa gamla (doppa hönsens fötter i bensin) och vissa är nyare (köp frontline spray på djuraffären och spraya på ben och fötter). Vi valde att tvätta benen med en tandborste i ljummet såpvatten och sedan smörja in benen med skillingaryds hästsalva. Man kan lika gärna använda vaselin eller även matolja, det viktiga är att det är en fet salva som lägger sig som ett lager över benen och därmed kväver kvalstren. Behandlingen bör upprepas efter 5 dagar och gärna också efter 7 dagar eftersom överlevande ägg då kläcks.

Har man höns som är väldigt stirriga så kan man göra behandlingen på kvällen och ta hönsen i mörkret när de sitter på sina pinnar. Enligt uppgifter så ska det funka.

I samband med att man gör någon typ av behandling så bör man göra rent hönshuset och allt där i. Kvalstren lever i och för sig endast på hönsens ben men det kan ju alltid finnas någon vilsen liten sak som kryper runt. Därför är det viktigt att göra rent reden, byta sittpinnar och kratta ur hönsgården också. Vi skrubbade inte i huset utan tog bara och städade ur det ordentligt, satte in nya pinnar och strödde med aska. Vet inte hur mycket det sistnämnda hjälper men det kan inte skada i alla fall! Bakteriedödande medel som stalosan och liknande är meningslösa då de inte dödar kvalster.

Jag gjorde även en liten film när jag började med första hönan så varsågoda, se och lär. I rollerna är det jag, Jessica som är ”tvättaren” eller ”berättaren”. Hönan Skuld spelar sig själv och så har vi ett par gästspel av katten Birgitta och hunden Astá försöker lura till det hela.

Fler tips på vad man kan göra åt detta (eller liknande) välkomnas varmt!

10 reaktioner på “Kalkben på våra höns

 1. I Tyskland brukar många djurägare behandla sina höns med Ballistol Vapenolja. Den är helt ogiftigt för djur och människa dvs. man kan äta äggen som vanligt som man annars inte bör göra ett tag när man behandlat med kvalstermedel från veterinären. Jag har hört att den även finns som spray och då skall man spraya benen en gång per vecka och även stallet och sittstången mm. då och då. Lycka till med behandlingen!

  1. Intressant! Ja, det är väl själva fettet man vill åt i smörjhistorien. Vi hoppas på att slippa blanda in veterinärer och gift, sånt känns alltid lite obehagligt, såvida inte det är nödvändigt givetvis!

   Vi hoppas på att detta funkar, de har börjat tappa några av hornplåtarna redan så jag tror vi kommer vara framgångsrika. =) Sprayen verkar ju väldigt smidig annars!

 2. Jag skrev om samma sak på vår blogg ifjol och fick en hel del intressanta kommentarer. Vi gjorde själva på samma sätt som ni
  http://www.levmerpamindre.blogspot.fi/2012/10/en-tandborste-en-sondag-och-20-par.html

  1. Verkligen! Smidigt att ni hade ett annat hus för dem att bo i under tiden, vi hoppas på att allt är utstädat! Jag fick tips av en kompis att flytta eventuella fågelholkar som är i nära anslutning till hönsgården eftersom småfåglarna dels kan bära kvalsterna och även något som kallas hönsloppor som verkar högst obehagligt för både folk och fä!

   Har ni fått tillbaka kvalsterna någon gång sen dess eller har ni lyckats hålla er ”fria”? Jag funderar om det är något man kan göra i fönrebyggande syfte, typ smörja in benen en gång i månaden (hua det lät jobbigt när jag funderade närmare på det!) eller nått.

 3. Hejsan DAJE!
  Olsabacken här,vi har haft små kvalster med på våra höns och då har jag penslat dom med vanlig sol/rapsolja 1gång i veckan.Funkar utmärkt.Höns/Fågelloppor är lite värre,då hund/katt drar in dom inomhus,INTE KUL vår stora flicka hon tålde inte betten utan fick stora röda blemmor som kliade så pass.Ha ett sandbad med kalk i som står så sanden/kalken är torr så brukar dom bada av sig dom små liven om man har tur….
  Ha det gott/Vi på Olsabacken

  1. Ah, det kanske blir nästa kur då, hästsalvan är lite knepig att få in mellan hornplåtarna har jag märkt. Speciellt om man gör proceduren på kvällen då solen inte värmer upp salvan!

   Hur lång tid tog det för er att bli av med kvalstren, på ett ungefär?

   Hua, ja, jag har hört om hönsloppor! Verkar högst otrevligt. Vi ska flytta alla fågelholkar som är i närheten av hönsen så de inte kommer till oss den vägen. Ett kalkblandat sandkar är ett bra tips, ska fylla på lite kalk däri! =) Tack!

   /J

   1. Hej igen!
    Vi penslade 1 gång/veckan i 3-4 veckor,det syns stor skillnad på fötterna då, det märker ni ju själva lite hur dom såg ut från början.Jag höll dom i knät så dom låg med fötterna i vädret så det rann in olja underifrån med,det är inget o snåla med utan pensla på som attan.Jag hade inte flyttat fågelholkarna,tänk på va många MYGG/insekter småfåglarna tar,som man kanske slipper om sommarkvällarna?Jag tror inte det är så farligt.
    HA DET GOTT I VÅRSOLEN/Vi på Olsabacken

    1. Låter smart! Skillingarydssalvan är ju lite svår att få in överallt. Ska prova med oljan om jag inte ser någon förbättring!

     Jo, det är sant, men jag tänker att holkarna kan få vara på andra sidan huset ist, där inte hönsen går. =)

     Detsamma! Njut av sol och vitsippor! =D

 4. Ett tips! Footmender som finns på apotek fungerar utmärkt. Smörj en gång per dag i en vecka och sen en gång i veckan tills alla förhårdnader trillat av. Man kan hjälpa till och ta bort förhårdnader men bara dem som sitter löst för det gör ont för dem. Sen hjälper dem själv till också. När fötterna ser fina ut så underhåll med hästsalva, vaselin eller liknande.

 5. Jag har fyra hönor och två tuppar. Alla har inte fått ”kalkben” men jag behandlar dem alla, en gång per dygn.
  Jag häller i 3 liter paraffinolja i en liten spann, som är tillräckligt bred att få i en höna men ändå så smal att det inte går åt så mycket olja. Då blir det tillräckligt högt för att täcka benen upp till fjädrarna börjar.
  Jag tar ett tryggt grepp om hönans/tuppens kropp + vingar o för ner dem i spannen tills oljeytan precis bara nuddar fjädrarna.
  Någon gång p(å två veckor kanske) får jag fylla på med en liter olja för det minskar ju i spannen under behandlingens gång.
  Har hållit på i drygt en månad nu o tänker fortsätta tills alla ben ser ut som de ska!! Lika bra att göra det ordentligt nu när jag väl håller på så att jag slipper återfall en som kommit när jag slutat för tidigt.
  Detta för att jag har gjort det här förut och antagligen slutat för tidigt. Det har kommit tillbaka.
  Mkt bra träning för hönsen att våga bli hanterade.
  Idag går det fort (och är inte så högljutt längre), att göra dagsbehandlingen. För en månad sen var det annorlunda. Har lärt mej knep o de har vant sej. Alla utom den ena tuppen vilken jag ännu inte lyckats övertyga om att det inte är så farligt att bli fasthållen.
  Det tar ju ett bra tag att bli av med parasiten men det är det värt så de slipper parasiten.
  Den är plågsamt kliig och ÄTER långsamt upp deras fötter och ben!

  Köpte billigaste paraffinoljan jag kunde hitta i 1-liter flaska (79,90 kr på Jula).
  /Karin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *