Publicerad den 3 kommentarer

Vårfix!

Långsamma, långa mörka dagar har helt plötsligt förbytts mot ljusa fartfyllda dagar där tiden aldrig räcker till. Hur kan det vara möjligt att det kan ändras så över en natt? Fåren ska klippas, hönshuset ska storstädas liksom rabatterna och ägorna här runt, både grisarna och fåren ska få nya hagar, bilarna ska ha sommardäck, fröer skulle planterats för länge sedan, tomater och chili ska omskolas, dahliaknölarna ska ner i jorden, ved som ska hämtas och staplas och massa, massa mer.

Plantor Tomatplantor Chiliplantor

Men en liten stund bör man faktiskt bara gå runt och njuta! Det är så kortvarigt och samtidigt, eller kanske just på grund av den korta tidsfristen, så underbart att se de första färgerna efter denna långa mörka vinter!

Krokus Scilla Påsklilja

Jag har gått och funderat på varför vi inte har massa lökar som skjuter upp nu i vår då vår trädgård ju är så ompysslad i övrigt. Men så snart jag satte mig och började rensa bort fjolårets bös så fann jag dem! Massor av tulpaner, krokusar, påskliljor, scillor och primula som är påväg fram! Härligt att ha en trädgård som är ”klar”, bara att pyssla om den lite så fixar sig allt själv. =)

IMGP4156

Hönsen är välkomna att hjälpa till, de pickar och räfsar effektivt upp det översta jordlagret och hittar dumma sniglar och annat skräp. De får dock inte vara i trädgården allt för mycket då jag är rädd att de även ska äta upp alla snälla maskar och larver som jag faktiskt vill ha kvar i jorden.

När man väl börjar rensa så inser man snabbt att det är ganska mycket som behöver städas. Vi hade ett litet bål i helgen där vi brände (älskar att elda upp saker! Så mycket skräp bara försvinner och det blir så rent och prydligt!) lite av allt bös vi har.

IMGP4192

Jag har dock på bara några dagar lyckats få ihop ett minst lika stort bål till så förhoppningsvis är vinden stilla i helgen som kommer.

Eftersom vi har genbanksdjur så kan vi ansöka om bidrag för dessa då de klassas som hotade djurarter. Jag satte mig och började fylla i massa papper när jag sedan läste igenom alla villkor lite noggrannare och insåg att vi inte alls kan få några bidrag detta år eftersom inga av våra djur är havande eller ska paras inom loppet av två månader. Lite synd men nästa år så!

Astá är seg av sin cortison. Vi bytte sort vilket gjorde att hon blev lite piggare men hon är inte sig själv vilket är sorgligt att se. Det som brukade vara den gladaste hunden i världen har nu ganska lite energi och eldar absolut inte upp sig i onödan. Vi hoppas på att hon ska få gå av cortisonet relativt snart och då bli sitt glada energiska jag igen!

IMGP4199

3 svar på “Vårfix!

 1. Hej!

  Läste er sida om att ni vill hålla/håller genbanks djur osv. Jag vill gärna hålla linderödegrisar, hedemorahös och några andra hotade arter, men undrar hur ofta det ev genabnksbidraget kommer in? är det 800kr per år eller per halvår..? Tycks inte hitta det någonstans, eller är det bara jag som inte hittar så bra över internet? 🙂

  Länka gärna med om du har några bra sidor att läsa ang krav på att hålla genbanksdjur osv 🙂

  Mvh
  Mikaela Olin

  1. Hej Mikaela!

   Du får 800 kr per år och djurslag, sedan tillkommer bidrag på hur många djurENHETER man har (en tacka exempelvis är 0,15 djurenhet om jag inte missminner mig). Vet att det varit snack om att dra in bidraget för vissa genbanksfår men har inte kollat upp det noggrannare ännu. Djuren ska ju vara satta i avel för att du ska kunna få bidragen och eftersom våra tackor och grisar inte hade några små förra året så ansökte vi inte om bidrag för dem.

   Du hittar alla regler och villkor på denna sida hos jordbruksverket och i underrubrikerna i kolumnen till vänster.

   Lycka till med dina planer!

  2. Hej igen Mikaela!

   Nu har jag kollat upp lite mer på jordbruksverket och det jag hade en vag aning om, att vissa djur inte längre ger bidrag är tyvärr korrekt. Eller rättare sagt så kan man inte ansöka om bidrag för nya djur/besättningar. De som har så kallade ”antaganden” får fortfarande bidrag för sina djur men det är då djur som rapporterats in förra året eller tidigare. Antagandena gäller i fem år så under de åren som kvarstår för de som har dessa så får de fortfarande bidrag. Vet inte riktigt varför de tagit bort bidragen, hoppas på att de kommer tillbaka så folk fortsätter få en liten peng för att bevara våra gamla fina raser!

   Vänligen
   Jessica

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *