Publicerad den 2 kommentarer

Kuddfodral blir till en babyklänning!

Eller ja, så var tanken. Jag antar att sanningen beror helt på hur länge man anser att ett barn är en baby. Med andra ord så blev den kanske lite för stor men vad gör väl det? =)

Saken är den att jag nyligen blivit faster till en bedårande liten Matilda! Och självklart vill man ge en födelsedagspresent till den lilla och så fick jag tanken att sy en klänning av ett gammalt kuddfodral. Mer tid och kärlek investerat än pengar helt enkelt!

IMGP4043

En barnklänning kan inte vara så svårt att sy, så jag gjorde en skiss på hur jag tänkte att den skulle se ut och sen klippte jag till ett väldigt enkelt mönster med bakplåtspapper. När jag började måtta med mönstret insåg jag att skissen var bara att glömma, så mycket tyg fanns inte. Så bestämde jag mig för att bara göra en enkel, armlös klänning.

Mönster

Det enda jag var noga med på mönstret var halsringningen där jag använde en assiett för att få den jämn och fin. Sen var ju tyget mönstrat på ett så bra sätt att det blev en naturlig över- och underdel vilket jag tyckte blev fint!

IMGP4045

Det kändes dock som att klänningen skulle bli lite snäv nertill med bara dessa bitar så jag valde att klippa till fyra flikar som jag sydde in i klänningen vid midjan typ.

IMGP4046

Jag sydde först klar framstycket, sedan bakstycket. Bakstyckets nederdel fållades. Sedan kom kruxet med halslinningen och ärmlinningarna. Jag visste hur jag ville ha det men var inte helt säker på vägen dit. Tanken var att sy fast ett tygstycke på rätsidan för att sedan vika över det samt sömsmånen på det man just sytt så den invända sömmen blev själva kanten vid halslinningen. Sedan skulle jag då sy fast tygstycket på avigsidan av klänningen för att hålla det på plats. Jag började såklart med att göra fel.

IMGP4047

Som ni ser så finns inget tyg nedanför sömmen, och det är den som är tänkt att vikas in. Så det var bara att sprätta upp och försöka igen!

IMGP4048

Den här gången tog jag i med tyg åt båda hållen bara för att var säker. Sedan fick jag klippa bort överflödigt tyg ovanför halslinningen för att det skulle gå att vika över det andra tyget. Att det blev två stycken tyg berodde bara på att jag inte hade så stora delar tyg kvar.

IMGP4051

Tyget övervikt och ska sys fast på avigsidan av klänningens halslinning. Samma teknik använde jag när jag sydde ärmlinningarna.

Sedan började det bli dags att sy ihop hela alltet. Bakstyckets nederdel var som sagt redan fållad så jag nålade ihop kanterna på fram och bakstycke så jag kunde se hur långt jag skulle fålla upp framstycket. När det var fållat var det bara att sy ihop sidorna och axlarna.

IMGP4053

Jag försökte stryka ner halslinningen som vinklade sig utåt men det funkade sådär så då la jag en extra söm där, ca 0,5 cm från den första, innersta sömmen.

Varje sömsmån är zick-zackad så det inte ska repas upp allt för snabbt i tvätten. =)

2 svar på “Kuddfodral blir till en babyklänning!

  1. Vad duktig du är! Snart kanske man kan göra beställningar? :=)

    1. Tacktack! Är väldigt nöjd faktiskt! Den är ju inte perfekt såklart men den är ju hemmagjord =)

      Hihi visst, sålänge man inte har krav på storlekar så kan jag säkerligen ta beställningar på ett o annat! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *