Publicerad den 5 kommentarer

Så-glad!

I morse visade termostaten -18 grader här på gården. Hua. Det är dock slutet på januari och det är då man enligt de visa ska börja förodla sin chili för att hinna få mogna frukter. Oavsett utomhustemperatur ska alltså de små fina fröna ner i såjorden. Jag fick bra fröer i världens finaste förpackningar förra året från bästa Sanna & Kalle. Dessa sorter tänker vi satsa på i år igen! Förhoppningsvis hinner vi få frukt i år 😉

IMGP3807

Det som kan bli problem här i huset-jag-är-faktiskt-hundra-år-gammalt-och-därför-behöver-jag-inte-hålla-kvar-så-mycket-värme-under-nätterna är ju inomhustemperaturen. Chili vill uppenbarligen ha det varmt för att gro. Riktigt varmt, typ 25 grader. Hm. Vi vaknar till 15 grader om vi har tur. Så vi får se hur vi gör med det. Antagligen kommer vi inte ha så många plantor så de får nog flytta runt i huset beroende på vart det är varmast för tillfället.

Sen, när de väl börjat gro, har jag fattat det som att de inte behöver ha det fullt lika varmt men däremot vill de då ha ordentligt med ljus. Sådana mängder ljus har vi ju inte så här långt norrut den här årstiden så det blir att förstärka med någon form av växtbelysning. Hej, världen vilket universum det är med växtbelysning! Rött ljus, blått ljus, lumen, 6000 Kelvin… jag vet inte allt! Förra året sådde jag sent, typ i maj och frosten tog plantorna innan frukten ens hunnit utvecklats. Men plantorna blev fina. Dock sådde jag dem som sagt senare så då var väl ljuset ute tillräckligt. Nu är jag helt vilse. Måste jag köpa dyra special-lampor eller funkar energispar med ett högt Kelvin-värde? Har någon tips och råd så tas de emot med öppna armar!

Jag är annars otroligt nöjd med min odlingsanordning i biblioteket! Det är en enkel, billig gorm-hylla från IKEA, vi har två sektioner till som eventuellt kommer upp om det blir nödvändigt när våren närmar sig. Idag när jag var på Coop så hittade jag dessutom perfekta plastlådor att ha odlingskärlen i! De är egentligen tänkta till förvaring under sängen men vem bryr sig om sånt? Vid omskolningen så hamnar plantorna i gamla mjölkkartonger och då vill man ju ha något att ha kartongerna i. Dessutom blir de lättare att förflytta. Normalpriset för dessa förvarningslådor är typ 190 kr, nu bara 80 kr om man var medlem vilket jag tycker är perfekt. Eftersom de har lock också så kan de även fungera som låga växthus. Jag blev jättepepp!

IMGP3800

Ännu mer pepp blev jag när jag kom hem och inser att de passar PERFEKT in på hyllplanen! Woho! I morgon blir det att sätta fröer till min fantastiska anordning!

IMGP3805

Woho! Uppdatering 3 timmar senare, de verkar ha ett startkit på annons denna vecka på Blomsterlandet! Lysrörsarmatur och värmematta för 399:- och 299:-, verkar grymt, ska undersöka dem närmare bara de inte tagit slut i butiken! =) Flyt!

5 svar på “Så-glad!

 1. Om du vill odla fler chilisar så fungerar det perfekt med en vanlig lågenergilampa. Sambon fick en rejäl skörd förra året.

  1. Ah! Perfekt! =) jag kör nog på både och då, gillar tanken på lysröret men ett lär ju inte räcka när all förodlig kommer igång!

   Tack!

 2. Vi kör med helt vanliga lysrör (efter en gammal artikel i Åter) och det funkar också helt bra. Men om jag skulle köpa en ny lampa skulle jag satsa på modellen UFO på http://www.grontljus.com Den har jag sett i praktiken och den verkar superb! Tar lite plats och når ett stort område (funkar då kanske inte med din hylla i och för sig)

  1. Intressant!

   Nja, mina hyllor är kanske platseffektiva men när det kommer till belysning så blir det lite knepigare. Nu har jag ett växtlysrör på ett plan eftersom det räcker till chilisarna men när det blir fler plantor så måste nån mer belysning komma till så jag uppskattar tips!

   Detta med växtbelysning, vilket universum det är!

 3. Vad kul att ni kommit igång, det är trevliga sorter så förhoppningsvis får ni stor skörd iår. Vi har satsat på ännu fler sorter, fortfarande sådana som är max medelstarka (fishpepper ligger förmodligen i topp tillsammans med Blue Christmas) för iår har jag fått fröer på färgglada sorter, lila, blå, svarta, mångfärgade med mer lilaaktiga blad för att bryta upp allt det gröna på vår lilla balkong! Såklart har jag satt för många plantor så säg till om du ska upp till Stockholm så får du gärna med dig några nyheter hem;-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *