Publicerad den 4 kommentarer

Gott nytt år!

Julstök, nyårsstäd och planeringsmöte på Daje gård! Jag var uppe i Stockholm över jul, vilket lämnade Daniel själv att ta hand om hus, hund, djur, snö och dessutom en hektiskt tid på hans ”riktiga” jobb. När jag kom hem var han ganska mör kan jag säga 😉

Själv hade jag det väldigt lugnt och skönt även om det var lite konstigt att inte fira jul i nya huset med ”min” familj. Samtidigt har jag aldrig firat jul utan min ”ursprungliga” familj så även det alternativet hade känts konstigt. Nästa jul funderar vi på att bjuda in till firande här på gården, går allt väl så bör vi kunna ha en hel del rätter på julbordet som är från gården då! Men det är långt kvar tills nästa jul. Den gången kanske vi har en julgran som kläs innan annandan, kanske rent av innan jul! Har vi tur så har den även fler än sju grenar som årets…Dagen innan jul så blev Astá halt så Daniel fick spendera tre timmar på djursjukhuset för att röntga och få medicin. Som tur var är det inget allvarligt, antagligen en stukning eller liknande så hon ska nu hållas lugn ett par veckor. Stackarn som älskar att flyga runt i skogen! Tur i oturen så är hon väldigt trött just nu, jag har anat att ett första löp varit på gång och mycket riktigt började hon löpa idag. Stora tjejen! =) Hon har varit väldigt kelig och mysig den senaste tiden också samt blivit mycket mer kontaktbar när det är andra hundar och människor i närheten. Så nu ska vi köra en del huvudträning här hemma ett tag vilket förhoppningsvis förbättrar hennes färdigheter ytterligare! Har vi tur så kanske hennes aptit kommer tillbaka när löpet är över, annars har hon varit väldigt kinkig med mat den senaste tiden. Hon har i och för sig alltid varit dålig på att äta, varje gång vi provar ett nytt foder så äter hon glatt i 1-6 veckor sen tröttnar hon och struntar helt i maten. Färskfodret Vom og Hundemat är det som fungerat längst men nu ratar hon det också. Kycklingvingar är däremot nytt och därmed smaskens… Kräsna hund! 😉 Hon är i alla fall i gott hull så någon större nöd går det nog inte på henne!

Birgitta var härlig och kom in med maskar i ändan i mellandagarna så hela innegänget fick en tre dagars avmaskningskur.

Grisarnas fötter är helt bra nu, snön och isen är ju helt borta så det är skönt för dem. Hönsen är också lyckliga över att snön försvunnit, nu går de glatt ute och krafsar igen. När de kom ut i dagsljuset såg vi också att stackars Skuld har blivit något av en favorit för tuppen Carl-Gustav, hennes nacke är nästan helt kal och han har snott några fjädrar ur ändan på henne också. Förhoppningsvis kan hon smita ifrån honom nu när de vågar sig ut ur hönshuset! Ägg har vi fått hela julen även om det inte blir så många. Mellan ett och tre ägg får vi nu på våra 11 hönor vilket är mer än tillräckligt för oss!

På nyårsafton satt vi och planerade upp kommande år. Tanken var att vi skulle hinna med att tänka lite på allt men vi började på djurfronten och kom inte särskilt mycket längre än så! Vi kommer antagligen ta in kaniner till gården nu i år, Gotlands- eller Mellerudskaniner som kommer vara till kött och avel. Jag har en tanke på att göra om nuvarande hundgård till en kaningård, känns onödigt att den bara står och tar plats när vi inte använder den.

Hagarna till fåren och grisarna kommer göras om så de får gå i nya, parasitfria hagar. Tanken är ju att varje år växla hagar så inga parasiter får fäste. Likaså ska hönsen få en större hönsgård, för de tillfällen då vi inte vill släppa dem fritt.

I slutet av sommaren ska vi börja kolla efter lämpliga baggar att köpa in, jag vill ju helst ha en vit och en skäck eftersom våra tackor har så mycket svart i sig. Fram till nästa år när alla tackor lammat och det är dags att sälja/slakta en del av dem så kommer vi troligtvis ta bort två av dem som vi har nu, Magdalena och hennes lamm Märit. De är väldigt skygga och de linjerna vill inte vi ha kvar, känns bara elakt när de blir så uppenbart stressade av att man går in i hagen och alla andra får glatt kommer fram. Kanske är det bättre att ta bort dem innan de blir betäckta i höst kom jag på nu. Hm, ja, vi är som sagt inte klara med all planering!

Hur vi gör med galt vet vi inte heller, helst vill vi bara kunna låna in en galt som får betäcka flickorna så slipper vi tänka på att göra ännu fler hagar och griskåtor.

Odlingar har vi inte hunnit fundera på ännu men jag är väldigt sugen på att börja beställa hem fröer och ordna upp! En tanke jag/vi har är att odla lite korn, råg och havre på den delen där grisarna gått nu för att sedan skörda det i kärvar som man sedan kan ge hönsen som de är. Slippa själva tröskandet och ge hönsen något att aktivera sig med!

I vår ska vi klippa sly och torka på höskullen så djuren kan få lite näringsrikt, torkat grönt under vintern! Så mycket är i alla fall bestämt vad det gäller intag av eget foder!

Sen är det ju huset också där vi ska dra ut en heltäckningsmatta, bygga om trappan, ta bort en av trapporna utomhus, eventuellt förstora hallen och så vidare, och så vidare…

Hur som, god fortsättning på er!

4 svar på “Gott nytt år!

 1. Tusen tack för att jag och Karin fick komma på besök i tisdags! Det var så inspirerande och mysigt:) Kom ju på att vi aldrig hann prata just om odling och vad ni hade för planer, men det lär man ju läsa om här framöver så jag får hålla utskik;)

  Kram till er båda och alla djuren <3

  1. Kul att ni kom! =D Ja, odlingen blir nog ganska spontan i år, pratade lite om det igår och kom fram till att det nog inte blir så mycket eftersom vi inte har så bra mark att odla ex potatis på (till Daniels stora sorg). I det lilla landet bakom brygghuset så bor massa sorkar och marken där grisarna går nu är ganska fattig på matjord (mest sten, jäkla Småland!)

   Men kom med tips när du börjar utbildningen! Vi ska försöka få tag på äldre sorter av havre, råg och korn i alla fall är tanken, NordGen har ett litet utbud som man kan beställa om man har ”rätt” intentioner. Återstår väl att se om de tycker vi har det eller ej 😉

   Kram!

 2. Roligt att läsa om hur det går för er på gården och era planer för framtiden! Ni har ett gott driv och jag önskar ett allt gott.

  1. Kul att höra från dig! =) Jodå, här rullar det på ganska bra så vi är nöjda och glada! Hoppas det går bra för er, hästarna och de andra djuren också!

   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *