Publicerad den 7 kommentarer

Jag är inte prepper, men..

Det här med el, internet och ja, datorer har jag väldigt länge tagit för givet men nu på sistone så har något förändrats.

I och med vår plan att bli självförsörjande så känns det självklart att vi ska klara oss fullt ut på egen hand. Går strömmen så ska vi ändå kunna laga mat. Fungerar inte mobilnätet så vill vi ändå kunna veta vad som händer (och kommunicera ev problem).

Så en ny plan har börjat formulerats på gården.

1. Vatten

Vi kommer alltid behöva vatten, hur vi än vänder och vrider oss. Eller ja, både vi OCH djuren. Baserat på att vi får ordning på vår grävda brunn, så är det därifrån vi vill ta allt vårt vatten. För att få upp vatten från denna brunn så behöver vi bara en pump (som drar el).

2. El

Vi har snackat om både solceller och vindkraftverk. Dessa kommer köpas in, men eftersom de är ganska stora investeringar så skjuter vi lite på den investeringen.

Ett annat, mindre miljövänligt alternativ, är att investera i ett dieselaggregat. Vår traktor (och fyrhjuling) kommer gå på diesel, så nuvarande tanken är att även ställa upp en gårdstank. Så länge vi inte är alldeles dåliga på att fylla på denna tank, så borde vi vara relativt säkra på att alltid ha el.

Behöver bara undersöka hur det fungerar med att koppla in det på huvudkabeln in i huset.. Vill inte behöva koppla in varje enhet direkt till aggregatet, utan det ska ske med automatik (samma som vind- och solkraften framöver).

3. Mat

Mat är självklart en otroligt viktig del av överlevnad och det är väl här vi inte riktigt har någon plan.

När vi väl nått fram och är självförsörjande så kommer det finnas mat i massor. Både i skafferi och nere i (framtida) jordkällare. Men detta är några år framåt i tiden, vad händer om Gudrun 2 kommer innan dess?

Lyssnar på P3 Dokumentär om just denna storm. Vissa människor var utan el i 6 veckor. Sex veckor. Det är en väldigt lång tid, speciellt under en snöig vinter.

Under denna tid verkade det som om vägarna var öppna och de kunde åka iväg och handla, precis som vanligt. Men vad händer om lastbilschaufförerna går ut i strejk i en vecka (eller två)? Enligt vissa beräkningar så är maten slut i butiken efter 2-3 dagar (om inte tidigare).

Köpa hem konserver är inte speciellt lockande .. Om elen är säkrad så borde mat i frys vara en bra idé. Då gäller det bara att ha ett index av maten och datum, så att det alltid finns ätbar mat (och gammal slängs ut).

Finns det några index-system för frysar? Eller något sätt att ha olika fack? Den här stora frysen kanske är en bit på vägen?

4. Kommunikation

Varken fast telefoni, internet eller mobilnätet är något att räkna med när något (större) händer. Vad jag läst så har alltid HAM-systemet fungerat, i alla kriser.

Något i stil med denna radion borde väl fungera för grundläggande kommunikation? Det behövs säkert en antenn också..

Ett plus-i-kanten med denna radio är att den verkar gå att koppla till vår server. Genom detta borde den kunna plocka upp väderinformation från våra framtida väderstationer.

Det är en del steg och tyvärr många inköp kvar innan jag känner mig någorlunda redo, men.. man måste börja någonstans.

Alla tips mottages tacksamt!

7 svar på “Jag är inte prepper, men..

 1. Tips!
  Låter lite som om jorden ska gå UNDER,det gör den inte!Ni klarar er GOTT o väl på en batteriradio o mat får man dela med sej om det händer nåt ,typ gudrun2.Vi var utan ström i 12 dygn då o vi gick det ingen nöd på,se bara till o ha en J-LA massa ved det går det åt.Barnen fick ut o pumpa i gårdsbrunnen,kissa två gånger ,pumpa två vattenkannor t toan.Mat lagades på vedspisen i köket ,varmamackor i ugnen,LYX.Man klarar sej alltid om man går ihop me grannar o goa vänner.Ett tips till fåren så här på vintern ,ge dom granris så får dom i sej C-vitaminer som e ack så viktiga,det gav vi till våra när vi hade får.Vi hade våra installade i ladan på vintern så dom kunde gå inomhus när det va som kallast,nästa tips ANVÄND inte får gödslen till grönsakslanden,det gjorde jag,det VÄXTE som bara den men mest KVICKROT o HAVRE,fick byta jord i hela odlingen.Till HÖNSEN ska ni fixa NÄSSLOR till våren,ta dom när dom e fullväxta o skörda i handfulla knippe,ca 25-30 st o häng på tork,då har ni ett knippe nässlor till hönsen varje vecka från okt-mars då dom gärna är inomhus,äggen blir fina me,nässlor innehåller c- vitaminer me ju.Vi valde el från vindkraft nu när vi förlängde vårt elavtal men det garanterar ju inte att strömmen är kvar när den går överallt annars.Det va lite tips från oss på Olsabacken Ha d gott /Magnus

 2. Låter vettigt!

  Jag försökte ge fåren gran i höstas men då ratade de det men nu när du tipsat så slängde jag in lite till och lite nafsar de nog på de stickiga grenarna!

  Intressant att gödslet inte var särskilt verksamt! Det trodde man ju inte, tur att jag bara slängt hönsskit i landet än så länge då! =D

  Nässlor har jag hört om! Även hört att man ska klippa ner sly med löv på våren/försommaren och hängtorka det i ladan. Sen slänga in någon ruska då och då till både får, grisar, hästar och kor!

  Ha en härlig jul Magnus och resten av gänget på Olsabacken!

  /Jess

 3. Prepper eller inte, ;), men här hemma har vi ju varit ”förberedda” sedan låååångt innan Gudrun.

  Med bl.a pump som fixar vatten från grävd brunn in i vattenledningarna (filter finns som extra tillsats, givetvis) – kombinerat med elverk så går det att ta kranvatten och spola på toa som vanligt, t.ex.

  Inga stora investeringar heller. Men med klurighet kommer man ju rätt så långt.

  Hoppas det går bra för er annars, länge sen vi sågs nu!

  Hälsn /Malin

  1. Låter mycket smart! Jag tror ju Daniel egentligen bara vill köpa många, dyra grejer 😉

   Det går finfint, mycket fokus på att få hunden till att bli en någolunda välartad varelse 😉 Får ses snart!

   Kram/ J

  2. Citat ”Jag tror ju Daniel egentligen bara vill köpa många, dyra grejer” slut citat

   Hmm, skulle jag också faktiskt kunna misstänka :-D, för sådana är karlarna och det finns ingen, eller ytterst liten, bot. 😉

   Men allvarligt talat (från en prepper-sambo till en annan – uppenbarligen!) så MÅSTE det inte alltid vara mycket eller dyrt, tro mig! Hur som helst, lycka till!

   God Jul och Gott Nytt År förresten! 🙂
   Kram, Malin.

 4. Vi på OLSABACKEN önskar alla er på DAJEGÅRD en go o gla jul….
  Tänk på att djuren kan tala på julnatten så släng gärna till dom lite EXTRA mat så blir dom nöjda,de gör vi iallafall.Sen när man beskär fruktträden så är det mums för fåren o få gren/kvistarna.
  GO JUL/Olsabacken

  1. Stort tack o detsamma till er! =D Just, det där har jag hört om ja, måste komma ihåg det så de inte skvallrar massa om oss 😉

   Fruktträden till fåren, check! (Grisarna och hönsen ska också få lite!)

   /Vi på Daje

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *