Publicerad den 1 kommentar

Vintersäkra grishagen

Det här inlägget borde skrivits för några veckor sedan, men.. det har varit mycket på jobbet så jag har inte haft ork.

Efter ha läst en hel del på Alternativ.nu om det här med grisar och vintern så bestämde vi oss för att bygga om hagarna lite. Tidigare så hade grishagen ett aggregat och fårhagen ett. Vi har lärt oss från olika människor att dessa aggregat kan hantera väldigt väldigt långa stängsel, så att köra ett på varje (liten) hage kändes lite dumt.

Den nya planen bestod av att flytta aggregaten så att dessa istället för att sitta på varsin plats, sitter på samma ställe samt under ett litet tak. Den stora förändringen var att den tråden längst ner (i båda hagarna) går på ena aggregatet och resterande trådar (förutom jorden då) går på andra.

Tanken med detta är att om snön ”tar” den längst ner, så finns det ändå kräm kvar i resterande.

Ja, som ni kanske såg i tidigare inlägg så gick denna plan sådär.

IMGP3572

Snön kom och tog nästan alla trådar med en gång.

Dock verkar kraften ändå finnas kvar i trådarna, tillräckligt för att hålla grisarna i sin hage. Vad vi vet så har vi inte haft ett enda rymningsförsök än.

Aggregaten verkar tuffa på och ingenting har gått sönder, så egentligen borde vi inte klaga. Men.. lite synd är det att vår vintersäkring inte hade någon effekt (eller fungerade).

Fokus ligger nu mer på att få och hålla värmen i huset.. täljstenskamin? byta ut kakelugn (helst inte!)? vattenburen värme? Ja, alternativen är många.

1 svar på “Vintersäkra grishagen

  1. Byt inte ut kakelugnen! En täljstenskamin har sämre effekt. En ytterligare värmekälla kanske? Vattenburet system är ju bra, men det kräver ju el för att fungera. Den största fördelen tycker jag är att man kan koppla solfångare till det. Kika annars på ekonomka.se Stora tegelkolosser med oslagbart verkningsgrad. Eller en massaugn frånr Svenska jordhus, verkar också bra! Vi har inte heller bestämt oss för hur vi ska göra på nya gården. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *