Publicerad den Lämna en kommentar

Snö, snö, snö

För en som aldrig bott i hus så tycker jag ändå jag är duktig på detta med att skotta. Men jäklar vilket jobb det är! Jag har fått en helt ny respekt för husägare som håller fint och framkomligt vid sina entréer.

Sen när man bor på landet så är det ju inte ”bara” att skotta från ytterdörr till bil/gata och eventuellt garageporten. Här skottar vi gångar från hus till brygghus, från hus till grind, vidare till bilar vidare till stall och lada och sen en avstickare till vedboden. Sen ska man tillbaka en liten bit och skotta upp biten till fårhagen och sen vidare till hönshuset. När man sen kommer tillbaka till grinden så måste gårdsplanen skottas om man vill ha en möjlighet att komma ut med bilarna till vägen. Sist men inte minst så ska det skottas upp en liten väg till källaren och sen bort till grisarna. SEN är man klar. Bara gångarna tar ca 30 min, gårdsplan lika lång tid. Förutom igår, då vår vänlige granne kom över och körde bort all snö med sin traktor! Astá tyckte traktorn med det blinkande ljuset och märkliga ljuden var väldigt läskig men snöbergen den lämnade efter sig var fantastiska. Isen från djurens vattenbaljor är också fantastiskt god enligt Astá!

Man håller sig varm av skottandet och dessutom får man träning. Kommer in och tycker våra 16 grader är rena Thailandsvärmen! Men det gäller ju att elda ordentligt. Tidigare hämtade vi veden i skottkärran som vi sen ställde i växthuset, på så sätt blev sträckan kortare att bära vedkorgarna. Jättebra tyckte vi! Fram till förra veckan då dörrarna på växthuset frös fast… Så nu är det bara att konka vedkorgar hela vägen igen. Ska nog skaffa en bra pulka eller släde så det blir lite lättare när man ska frakta både ved, fodersäckar och halm!

Annars verkar det som att djuren pallar snön ganska bra. Grisarnas fötter tog lite stryk när det var jättekallt (-17 grader och därikring) och de trampade snön till is vid deras matningsplats. Deras sporrar (säger man så om grisfötternas bak”tår”? Jaja, de bakre paret tår) var röda och det blev även lite rosa märken i isen. Jag fick mer eller mindre panik och fyllde på med halm både i grishuset samt på marken där de får mat. Det senare var kanske inte så smart kom jag på sen eftersom halmen inte fick fäste utan blev bara bortbökad av grisarna. Som tur var löste det sig av sig självt när det blev lite mildare och det kom mer snö. Uppstår samma problem igen så ska jag nog sanda deras gångar, tänker att de får bättre grepp och på så sätt inte skrapar upp fötterna på samma sätt. Har någon varit med om liknande eller har några tips så tas de gladerligen emot!

Fåren knatar fram och tillbaka mellan vindskydd och höhäck, bräker när man kommer i närheten och är inte helt nöjda när man bara ger dem hö. De vill hellre ha kraftfoder och havre! Bortskämda små får 😉

Katterna verkar inte ha några problem med snön, de är inne lite mer men ska man ut på promenad så hänger i alla fall Birgitta gärna med. Bosse har blivit lite lat sen dess att han blev kastrerad. De fångar fortfarande en och annan mus men vi ser sällan av döingarna vilket vi är tacksamma över.

Bosse spejar på världen från spaljen

Birgitta håller sig hellre på torr grund, som i vedkorgarna

Idag har jag skottat bort snön från grisarnas elstängsel. Vi har ju fyra trådar, den högsta ligger på ca 85 cm och idag så var snön uppe vid tredje tråden på sina ställen. Vet inte riktigt om det spelar någon roll med att skotta bort den men det känns bättre. Som tur är så är vi ju välsignade med djur som inte vill rymma. Ja, om man bortser från fåren när vi först fick dem och försökte ta två till hagen när resten av flocken var kvar i trailern på gårdsplan. De två stack rakt genom trådarna tillbaka till trailern! Men förutom den gången så håller sig alla glatt innanför stängslen!  Till fåren har det räckt med att ha en symbolisk tråd på ca 30-40 centimeters höjd för att de ska hålla sig där vi vill ha dem.

Innan skottning

Efter skottning

I helgen så julpysslade vi lite, Daniel ansåg att man pysslar lite varje år och så till slut har man julpynt nog till HELA granen. Vår gran kommer med andra ord vara väldigt naturlig i år 😉

  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *