Publicerad den 5 kommentarer

Nu så!

Nu har kylan äntligen kommit! Vitt och vackert är det ute och inne vaknar vi till en temperatur av ca 15 grader. Eldar jag på ordentligt så kommer värmen upp till det normala 17 (!) grader strax innan ett.I går kväll höjde jag därför elementet i köksutbyggnaden varpå Daniel fick fnatt när han vaknade till en temperatur av hela 18 grader!!! Fyfy så får jag INTE göra! Dyra el-element vet ni. Effektiva och dyra uppenbarligen. =) Så nu eldar jag för fullt här i stugan och vi har även lärt oss HUR vi ska elda i kakelugnen tack vare Alternativs handbok som vi blev tipsade om. Största skillnaden skulle jag säga (förutom att vi nu inte eldar hela dagarna) är just detta med att skjuta till spjället så det inte alltid står helt öppet. Mycket man inte vet när man aldrig bott i hus tidigare! =)

Förra helgen hade vi fullt upp! På lördagen kom ett härligt gäng med lapska vallhundar och dess ägare över till oss på gården. Det var gänget från Raikas kennel förutom deras yngsta tik, det var Astás syster Nikki och hennes ägare samt en valpis på 3,5 månader med tillhörande ägarpar som bor relativt nära! Fullt ös minst sagt! Vi gick en prommis ned till hästhagen och sedan fick de springa och leka på tomten.  Astá var som vanligt lite feg i början och tyckte ett tag det var väldigt läskigt med så många hundar överallt. Efter att hon fått lugna ner sig lite och lekt med bara valpen inne ett tag så gick det dock mycket bättre. Vi la spår och hundarna skötte sig väldigt fint!

Vi har nu börjat med en fortsättnings-vardagslydnad med henne också som känns väldigt bra. Denna gång har hon överraskat mig med vad hon faktiskt kan istället som för på sista kursen då jag bara blev matt över allt hon INTE kunde när hon var i närheten av andra hundar!

Så på söndagen så hade vi först lunchbesök av ett par som vi hälsade på i början av vår studiebesök-på-gårdar-turne för drygt ett och ett halvt år sedan. Monika driver bland annat Ekoplantan och är en fena på detta med ull! Hon lärde oss hur man kardar på rätt sätt och vi tycker hon ska lägga ut ett youtube-klipp där hon förklarar för andra okunniga! Det är alltid roligt att träffa andra likasinnade och som faktiskt sysslat med detta ett tag. Fick ett bra tips från Monika via Ekoplantans facebooksida att faktiskt ta bort snön som ligger på växthustaket också! Så mycket man glömmer att tänka på! Vi är djupt tacksamma över att vi kommit i kontakt med dessa fantastiska människor! =D

Efter lunchen så skulle de hem och ta hand om sina djur och vi skulle förbereda för sista besöket för helgen. Vi hade bjudit över grannarna på en trerätters som tack för att vi fick låna deras slaktrum i höstas när Einar togs bort. En väldigt trevlig och gemytlig kväll!

Och nu har snön kommit! Astá är överlycklig och pulsar/hoppar glatt fram i den djupa snön. Trött blir hon också av att springa runt och jaga snöflingor så hon sover väldigt fint när vi är inne!

Snön har också medfört att vi fixat lite smågrejer som egentligen behövde ordnas för ett tag sedan men snön gör det hela mer akut. Så nu har vi fått dit plank till fårens vindskydd så det är täckt upp till 2 meter där väggarna är och hönsnätet i hönsgården är nu fastsatt med mälor även högst upp!

Det negativa med kylan är ju detta elände med vatten till djuren. Nu går jag och knackar sönder isen ett par-tre gånger om dagen samt fyller på med varmt/ljummet vatten så det inte ska frysa lika fort. Grisarna har fått in mycket mer halm i sin kåta men jag är ändå osäker på om de har tillräckligt så jag ska slänga in mer har jag tänkt, så svårt att veta hur mycket som är tillräckligt!

Fåren ligger hellre under höhäcken och vilar än i sitt vindskydd vilket hade väl varit okej om alla fått plats där men nu ligger två-tre utanför i snön. =/

Hönsen vägrar gå ut och jag känner att de har väldigt litet utrymme att gå på inne i hönshuset. Ska försöka möblera om lite så de får mer golvyta i alla fall.

Eftersom kylan också krypit in i huset så har jag ägnat de senast dagarna åt att sy draperier och gardiner. I den utbyggda köksdelen har vi inte haft några gardiner alls så får man bara upp något så borde det ju isolera lite. I den egentliga huvudhallen (som nu är klädförvaringsrum) så drar det också in en del och där har jag nu satt upp ett draperi som förhoppningsvis håller lite av kylan på plats. Det är inte helt lätt att sy när man har en hund och två nyfikna katter. Den ena tycker allt tyg som lagts på golvet är hennes sovplats, de andra anser att allt som är på golvet (eller på bordet, eller på stolen) är deras leksaker.

Efter mycket om och men så blev det klart! Draperierna lyckades jag sy åt två olika håll så de skiftar lite i färg men men, det är ingen som bryr sig här! Köksgardinerna är heller inte perfekta rent tekniskt men jag är väldigt nöjd i alla fall!

I höstas så satte vi också in en dörr till farstun så värmen hålls inomhus bättre, väldigt klokt känns det som nu när man har en dörr som hindrar blöt hund från att springa in i huset innan tassarna torkats!

Nu ska jag iväg så mer senare!

5 svar på “Nu så!

 1. Hallojsan DAJEGÅRD!
  Har kollat på eran blogg sen det stod om den i Åter.Har bott på landet nu i snart 18år,vi fick köpa ett litet torp i Risinge kallat Olsabacken.där bor vi 4 personer + 1 Gårdshund samt en massa Blommehöns o Svarthöns.Kommer nu med ett TIPS angående VÄRME inomhus,Hur tråkigt det än låter så plocka ner kakelugnen o sätt in en täljstenskamin istället,(effekt 7,5kw) kanske inte den finaste pjäs i stugan men ack så effektiv.Ja plockade ner vår kakelugn o barnen grät,(ja me en skvätt)men frugan har inte FRUSIT dom två senaste vintrarna,det är det värt.En kamin kan ni stoppa in ved hela tiden när det brunnit ner ju,lite krabbigare med en kakelugn som måste svalna så den inte spricker.Ännu ett ALTERNATIV o fundera på så här i juletid?Ha det så bra o tänk att man lär så länge man lever.
  Mvh Magnus på Olsabacken

 2. Glömde en sak.
  Tycker det är jätte kul o läsa hur ni har det o känner igen mej i vissa saker.
  Ta det lungt o allt kommer ordna sig som Bob Marley sjunger…
  Olsabacken

  1. Tack för tipset! Vi har faktiskt börjat kolla på sådana, fast inte då med tanken att ta bort kakelugnen utan snarare att lägga till en täljstenskamin också. Men det är självklart en tanke vi helt missat att man kan göra. … men den är ju så fin! Förstår att ni grät!

   Kul att du känner igen vissa saker och kom gärna med fler tips, som du säkerligen vet så är det väldigt lätt att missa självklara saker/lösningar när man är ny på landet! =)

   Ta hand om dig, familjen och djuren!

 3. TIPS!
  VinterOverall på Jula 500kr,VÄRD va enda krona,reflexer på o bara att HOPPA i när man ska ut me vedkorgar o hund.låt mysdressen=långkalsonger,raggsocker va på,bara o gå ut.
  Väldigt underskattat plagg bland vuxna människor!
  Olsabacken

  1. Haha grymt! Ska absolut införskaffas! =D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *