Publicerad den 2 kommentarer

Gråa november, vad behöver man?

Jag gick ut härom dagen för att hämta ved. På vägen till vedboden så inser jag att jag går klädd i mjukbyxor och en tunn långärmad tröja och jag fryser inte. Det är november! Det ska vara på gränsen till snö nu ju! Vad händer? Eller är det bara att man vant sig vid kylan?

Astá och Bosse håller värmen genom att gosa

Något som vi båda reagerat på är att vår inomhustemperatur är betydligt lägre än vad vi trodde jag skulle överleva. Inte så att vi ligger på minusgrader inne i huset men enligt tre termometrar så har vi mellan 17-18 grader här. 17-18 grader!!! Sinnessjukt. Jag har alltid fryst hemma hos mamma och syster som bor i hus och som väl brukar ha runt 20 grader inomhus. I lägenheterna jag bott i har jag varit arg om temperaturen legat under 22. Så bor vi alltså i ett hus med en inomhustemp på knappa 18 grader. Vi skulle säkert kunna dra på elementen mer men så blir man lite snål. Tyvärr så är huset el-uppvärmt och el är dyrt! Däremot så eldar vi i kakelugnen hela dagarna och när det är extra kyligt så drar vi även igång vedspisen.

En stor skillnad är nog att man nu klär sig mer praktiskt och varmt. Utseendet har blivit lite sekundärt och något man bara tänker på då man ska ut och träffa folk. Ganska skönt!

Jag är fortfarande ute mycket med valpen, bäst att utnyttja det lilla solljus som finns, och då är det bara att slänga på sig alla varma kläder och gå ut! Ibland bara med en kaffekopp och en bok så får hon leka själv i trädgården. Något som hon älskar så länge det finns pinnar i närheten!

Hund eller krokodil?

Saker man bör investera i när man flyttar till hus på landet och har en del utomhusgöra är:

 • Stövlar, gärna flera par och flera storlekar för stadsfolk som kommer på besök!
 • Varma, varma inomhustofflor
 • Gästtofflor (har vi inte skaffat ännu men står på listan!)
 • Vattentäta handskar (väldigt skönt att slippa blöta fingrar när man tex byter vatten till djuren)
 • Bra kläder, underställ, lager på lager så man kan skala av sig när man väl börjar mocka!
 • Skottkärra. Kan användas till ALLT! Dumt att kånka sönder ryggen
 • Mussäkra förvaringslådor. Verkar vara mus-år i år dessvärre
 • Reflexvästar, till dig, familjen inklusive hunden och några till gästerna
 • Pannlampa! Att ha två fria händer istället för att försöka lysa med en ficklampa samtidigt som man ska öppna en knepig vedbod eller dylikt underlättar massor!

Det är väl vad jag kommer på nu men det kommer fler listor allt eftersom!

Här på gården börjar det lugna ner sig nu som sagt. Det mörknar vid 4-tiden så då är det slut på utomhusaktiviteterna. Istället har vi satt en batch glögg och börjat karda all ull som blev av fåren i höstas!

Alla är med och gör glögg!

Fåren har börjat lägga på sig lite hull nu när de fått tackfor dagligen sedan 1-2 månader tillbaka. Betet är ju slut sen länge nu så det går åt mer hö och därmed mer vatten. Under sommaren har de knappt druckit något alls när de ätit färskt gräs men torrt hö behöver man tydligen skölja ner med lite vatten!

Något vi missade när vi köpte gården var att tänka på att hö och halm tar väldigt mycket plats. Vi har köpt på oss nio st höbalar á 200 kg och hoppas det räcker till fåren. Alla dessa nio har dock inte fått plats utan vi har bara plats för sju-åtta. Bummer. Vi får försöka lösa det på något sätt men ska man köpa nytt så tänk stor lada!

Än så länge går fåren i hela hagen. Vi har inte riktigt bestämt oss för hur vi ska göra i vinter. Det sägs ju att det är bra att stänga in dem på en mindre yta så de inte trampar sönder så mycket av marken. Men samtidigt så blir ju då den mark de går på ännu mer nedtrampad än om de har stora ytor att röra sig på. Likaså fördelar sig ju gödseln bättre om de går i en stor hage. Jag tror jag lutar mot att låta dem ha hela hagen fram till i vår när gräset kommer. Då stängslar jag nog in dem på en mindre yta så gräset hinner växa till sig innan fåren ger sig på det!

Grisarna verkar må bra än så länge. De drar ut mycket av halmen vi slänger in till dem i kåtan och jag börjar misstänka att de gör det för att städa. Eller så drar de bara med sig halmen när de går ut helt enkelt!

Storstädning?

Jag brukar släppa ut hönsen några timmar från lunch tills dess att det mörknar. Inte för att det finns så mycket att äta men något hittar de säkert. Åter igen så sprids gödseln bättre när de får gå fritt och jag tror de är mer nöjda med livet så. Några av dem, Urd, Selma, Ebba och Carl-Gustav, äter nu ur handen på en. De har också lärt sig att rasslet av korn i en hink betyder mat och då kommer de snabbt! Än så länge får vi fortfarande 4-5 ägg om dagen vilket jag tycker är ganska många på våra 11 höns (varav jag tvivlar på att de två yngsta har börjat värpa) men det blir väl färre när kylan kommer på allvar.

Valpen fick vara med i Malmö i helgen där hon skällde ut både folk och fä. Annars skötte hon sig bra och gick hyfsat bra i kopplet. Annars är det fortfarande just koppelträning som vi fokuserar mest på näst efter att minska skällandet. I helgen kommer bland annat hennes syster ner hit och vi får även besök av lite andra lapska så då lär det höras i hela bygden! 😉 Ska bli väldigt roligt!

Astá, nu 7,5 månader!

Vi har också fått en artikel om oss publicerad i tidningen Åter som gett en hel del respons vilket är väldigt skoj!Katterna mår bra och frodas de också. De gillar inte när vi går bort från gården utan hänger då med och jamar missnöjt fram tills dess att vi vänt och är tillbaka på gården igen. Vi har uppenbarligen inte förstått att vi är till för att gosa med dem hemma i huset! 😉 Väldigt keliga är de fortfarande och de tar inte längre in lika många levande möss vilket vi uppskattar!

2 svar på “Gråa november, vad behöver man?

 1. Jag blir så inspirerad när jag läser hur livet kan te sig när man ”flyttar ut”. Vi vill också ge oss in i ett nytt sätt att leva men har ännu inte löst ekvationen. Må så gott.

  1. =) Härligt att kunna inspirera! Ja, det är mycket som ska funka även när man flyttar ut.

   Vi valde ju till exempel att bosätta oss här nere vid Kalmar där Daniel bodde istället för uppe i Stockholm där jag var bosatt eftersom skillnaden på pris på gårdar är ganska kraftig. Det har ju då resulterat i att jag nu är arbetslös och det finns inte lika mycket jobb här nere som i Stockholm. Men än så länge funkar det då jag får a-kassa så får vi hoppas att arbetsmarknaden ljusnar eller att vi kommer igång med företaget här på gården mer ordentligt i vår.

   Hoppas ni kommer ut snart, det är värt allt! =) Lycka till och tack för kommentaren! =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *