Publicerad Lämna en kommentar

Förberedelser inför lamningen

I förra inlägget så skrev jag att vi till helgen skulle förbereda tackorna inför lamningen. Jag kom på att det kan vara kul/bra att veta exakt vilka förberedelser som vi gör!

I första hand så bör tackorna klippas runt rumpa, juver och svansarna. Anledningen att rumpan ska vara barlagd är helt enkelt för att inte onödigt mycket blod och smuts ska fastna runt vulvan vid förlossningen. Det riskerar annars att skapa en grogrund för bakterier som skulle kunna orsaka en infektion. Att vi klipper ullen runt juvren är för att lammen lättare ska finna spenarna när de väl kommit upp på benen.

I höstas så klippte vi fåren relativt sent så flickorna var inte så långhåriga att vi behövde klippa dem idag. Två ungtackor blev dock inte klippta så de friserades lite med en vanlig handsax. När jag ändå hade alla fåren instängda så passade jag på att klippa klövarna på dem. Detta hade jag tänkt visa före- och efterbilder på. Eftersom iPhonen dock har någon bugg som gör att den stänger av sig titt som tätt och därefter inte går att få igång utan strömkabel så blev det tyvärr inte så. Jag ska försöka få till det i höst istället då klövarna klipps på nytt. Beroende på vilket underlag fåren går på så behöver klövarna klippas 1-2 gånger per år. Finast klövar har de då de kan klättra och gå på mycket sten och klippor. Sämst klövar hade våra får när de en vinter enbart gick på åkern och hade en ströbädd i vindskyddet. Vi märker också en tydlig skillnad på vita och svarta får. De svarta klövarna växer mycket långsammare och är mycket hårdare än de vita. Man ser det på svarta och vita horn också, de ljusa växer nästan dubbelt så snabbt!

I övrigt vad gäller lamningen så känner jag ett par gånger i veckan på tackorna så de inte tappar i hull. Eftersom lammen i magarna nu tar upp mycket plats så finns inte längre så stort utrymme för våmen. Därför är det svårt för dem att få i sig tillräckligt med energi om de enbart äter hö. Därför ger vi fåren en kraftfoderblandning av ärtor, havre och korn den/de sista månaden/erna av dräktigheten (beroende på hull). Detta får de även månaden efter lamning eftersom mjölkproduktionen tar väldigt mycket energi. Utöver detta så får de tillskott på e-vitamin och selen i vattnet, lite grova tallgrenar som de gärna gnager av barken på (den innehåller selen) och självklart har de som vanligt fri tillgång på saltsten och mineralbalja.

Vi har nu fåren där grisarna gick förut, ena griskåtan har vi gjort om till vindskydd och de övriga två kåtorna får assistera som lamningsboxar. Dem förbereder vi med ny halm, vattenhinkar och vid alla ”boxar” så har vi ställt ut fårgrindar så de nyblivna mammorna och hennes lamm får vara ifred 1-3 dagar innan de släpps ihop med övriga flocken. Tackorna är sedan instängda en dag för varje lamm de fått, ungtackorna kommer få en extra dag i lugnet.

När det nu börjar närma sig så är vi extra vaksamma kring fårens beteenden. Om en tacka drar sig undan och håller sig för sig själv så kan det vara ett tecken på att lamningen är på gång att börja. På värmlandsfåren kan man se när juvren börjar fyllas med mjölk, vilket också påvisar att lamningen är nära, men roslagsfåren är så små så där ser jag sällan juvren. Däremot ser man tydligt på alla när vulvan börjar svullna upp och bli röd. När det sker så brukar jag kolla till dem ännu oftare så att jag kan stänga in dem i lamningsboxarna då det hela drar igång.

När hon börjar slemma så är lamningen igång. Sen kan det ta 1-3 timmar innan något händer men det är bra att ha lite is i magen och låta henne jobba själv så hon inte blir störd. Däremot vill man ha tillräckligt mycket koll så man kan hjälpa till om det skulle behövas. Beroende på tacka så kollar jag till dem 1-2 ggr i timmen efter att de börjat slemma.

Tackan brukar också bädda genom att skapa med klövarna i halmen och det slem som hamnar på halmen slickar hon ivrigt i sig då det innehåller hormoner som hjälper förlossningsarbetet framåt.

Det är alltid bra att läsa på lite extra inför lamningen kring fellägen hos lamm samt se till att man har kortklippta naglar och glidslem hemma ifall man måste gå in och rätta till något hos tackan. Något som vi än så länge har sluppit! När lammen sen har kommit så är det viktigt att se så att lammen kommer åt att dia. Ytterst i spenen så sitter en vaxpropp som ibland sitter väldigt hårt och lammen kan inte alltid få loss den själv. Det är därför bra att provmjölka bägge spenarna så snart lamningen är klar.

Jag tycker det är skönt att ha öronmärkningen redo här hemma innan lamningen så att jag kan märka lammen direkt när de släpps ut ur lamningsboxen. Skulle det bli fler lamm än beräknat kan man alltid beställa fler i efterhand. Öronmärken beställs via jordbruksverket.

Det är en spännande och nervös tid, lamningstidern. Oftast går allt bra och tackorna är väldigt duktiga på att klara av allt själva. Det kan ju dock gå fel så även om det är roligt med lamning så är det fantastiskt skönt då det är klart! =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *