Publicerad den 1 kommentar

Sommarens lärdomar, del 1. Sommar med bebis.

Denna sommar har vi varit med om väldigt mycket känns det som. Inte minst att lille Lo-pojken föddes med kejsarsnitt i början på april vilket påverkade försommaren en hel del. Att han skulle födas var vi helt medvetna om, att det skulle sluta i kejsarsnitt var väl inte riktigt planerat. Läkningen av såret har gått fint men de första månaderna var jag ändå väldigt begränsad eftersom jag inte fick bära mer än vad lillpojken vägde. Eftersom han första månaden helst ville vara i famnen hela tiden så blev många göromål liggande. Vagnen var också ett ok alternativ för honom, så länge den rörde sig. Fåren blev ju klippta i vår med vagnen på ena sidan av fårgrindarna och Daniel fick hålla i fåren samtidigt som han vaggade vagnen medan jag klippte…

Ju äldre han blir desto lättare går allt. Han kan vara med ute, ligga på en filt och titta på moln och svajande gröna kvistar medan vi får lite gjort.

Bebis

Som tur är har det inte varit överdrivet många getingar här i sommar vilket gjort att det känts tryggt att ha honom liggandes utan myggnät.

Glad bebis

Jag sydde även ett babynest som han har fått ligga i lite överallt. När det inte ligger ett barn i det så är det någon annan som älskar det och som paxat det när Lo vuxit ur!

Babynest

Vi hade bestämt från början att vi ville köra med tygblöjor. Det kändes mest naturligt för oss även om ingen i vår närhet har provat detta. Och denna djungel! Jag satte igång att läsa på om dem under graviditeten. ”Vikisar”/vikblöjor, allt-i-ett-blöjor eller det tvådelade systemet med formsydda blöjor och en blöjbyxa över. Vilket skulle man välja? Vad var bäst?

Det jag fick fram var att det självklart fanns förespråkare för alla tre varianter. Och jag som bara ville veta vilka som var bäst! Typiskt. Jag fick tänka lite och kom fram till att allt-i-ett-blöjorna gick bort. De är dyra i inköp och tar lång tid på sig att torka. Så då återstod två alternativ. Som tur var hittade jag ett paket med båda varianterna på Blocket. Det var 20-någonting vikblöjor, två-tre blöjbyxor i varje storlek, totalt 8 formsydda blöjor (både vanliga och i frotté) och några ”boosters” som man kan ha i blöjorna vid tillfällen då bebisen kissar extra mycket. För oss inträffar detta på förmiddagen har jag nu lärt mig.

Vikblöjorna är de som har vunnit hos oss. De formsydda är lite mindre bylsiga och funkar så länge barnet bara kissar. När han bajsar så läcker det ofta ut på blöjbyxan.Det upplever vi ytterst sällan hos vikblöjorna. De har så gott som aldrig läckt igenom till kläderna, visst har blöjbyxorna blivit blöta/bajsiga ibland men det är väldigt sällan.

Dock ska tilläggas att vi använder engångsblöjor på nätterna för att slippa gå upp och byta. Han är vaken så det räckor om nätterna ändå ;). Ska vi iväg så har vi ibland engångs på honom då också, för bekvämlighetens skull och för att slippa skölja av bajs i någon annans handfat. =)

Vi har som sagt 20-25 vikblöjor och fram tills han var ca fem månader så innebar detta att vi fick tvätta varannan dag. Då det varit en suverän sommar så har blöjorna kunnat hängas ute och då har de torkat supersnabbt. Vi har behövt byta blöja ungefär varannan timme om han bara kissat. De gånger han bajsar blir det oftare. Så har vi ju en son som äter massor och som växer som bara den. Från att väga 3,5 kg som nyfödd så vägde han över 10,5 kg när han var fem månader. Detta bidrar ju till att han gör sina behov väldigt ofta, därav alla byten. Nu, när han passerat fem månader så är det lugnare, då kan han ha en blöja i upp till 3-4 timmar, beroende på tiden på dagen.

Vad gäller blöjbyxorna så har jag nu köpt på mig några till i de större storlekarna. Jag skulle nog vilja ha tre i varje storlek även om vi kunnat använda de storlekarna över/under den viktklass han befunnit sig i.

Ett problem vi inte hade tänkt på med tygblöjor är att bebiskläder idag inte är anpassade till stora blöjor. Detta har resulterat i att vi behövt köpa bodys som är en eller två storlekar för stora för honom för att de ska räcka runt och eftersom han växer så fort så behöver man nästan köpa tre-fyra storlekar över den han har. Detta gör ju då att ärmarna har blivit jättelånga och man får kavla upp dem till tjocka korvar. Som tur var hittade jag efter ett tag dessa bodyförlängare! Otroligt enkla och smarta, har man problem med långa barn så kör på säger jag bara! Enda stället jag hittade dem var på Onetex, hoppas de fortsätter ha dem i lager!

Byxor är också vara ett problem. Hipstermodet med smala rumpor och ben verkar tyvärr gå igenom hos bebisar också. Funkar inte riktigt för en go liten tjockisbebis med tygblöjor kan jag säga. Som tur var så finns det några modeller som jag upplevt som bättre. Kappahls newbie-märke tycker jag har en del som är luftiga och bra! Jag märker att det är stor skillnad på flick- och pojkkläder här också. Byxor med broderier, spets och rosetter är ofta av ”ballongvariant” som skulle passa tygblöjorna perfekt. Tyvärr är jag inte riktigt så crossgenus att jag känner för att sätta på lillkillen rosa byxor med rosetter och spetskant.

Eftersökes; kläder anpassade till tygblöjebarn!

Så, det var det om tygblöjor. Just, det tar ju en del tid såklart, men vi tycker det är värt det. När han var nyfödd så vek vi enligt den första metoden från alternativs handbok. Den fungerade bra fram till ca 2-3 månader, sen bytte vi till den andra vikningen, trekantsvikning.

Så! Det var det om blöjorna. Tillbaka till allt annat.

Vid höskörden fick han hänga med i traktorn, buren i babybjörnen. Bästa sövmetoden någonsin!

Höskörd med bebis i bärsele

Nu har vi även skaffat en babyvakt, Philip Avent SCD 505, vilken underlättar enormt. Det har varit sjukt mycket mygg nu i slutet av sommaren här på gården och de jäklarna lyckas leta sig in genom vagnens myggnät så pojken har fått en hel del myggbett. Även om några bett inte är farligt för honom så känns det onödigt att utsätta honom för fler än nödvändigt. Därför har det varit bra när han kunnat vara inne och jag kan gå ut, slåss med myggen själv samtidigt som jag hänger tvätt, vattnar tomaterna och matar djuren. Med vakten så hör jag ju direkt när han börjar bli missnöjd! Problemet är bara att den inte når bort till hönshuset, ladan som står emellan verkar blocka signalen mellan sändaren och mottagaren. Så hönsen får inte så mycket uppmärksamhet just nu. De får mat och vatten och blir inräknade på kvällen. Så får det lov att vara ett tag.

Även om han har kunnat vara med på väldigt mycket så hinner vi ändå inte göra hälften av det vi tänkt. Detta är inte något som överraskar oss, vi var medvetna om att det troligtvis skulle bli så. Att vara medveten om något i förväg betyder dock inte att man inte blir frustrerad över allt man inte hinner med. Att säga att man ska sänka ambitionerna, bara göra det nödvändigaste och vara nöjd med det är väldigt lätt. Att leva upp till dessa fina ord är betydligt svårare.

Så med 15-20 tomatplantor, drygt lika många chiliplantor, ett antal paprikaplantor, aubergineplantor och ett trädgårdsland som plötsligt blev insått med lite allt möjligt så blev det lite onödigt stressigt. Jag har dock äntligen gett upp och kan komma till ro med att låta plantor och en del skörd gå till spillo utan att känna ånger. Lätt att säga nu förvisso när det mesta är skördat och frosten står och knackar på fönstren om natten 😉

Överfyllt växthus

Lillen är nu lite mer än fem och en halv månad och han är en fantastisk liten unge. Nästan alltid glad, älskar katterna (som i sin tur älskar honom, äntligen någon som VILL klappa dem. Uppenbarligen struntar de helt i att klapparna blir lite våldsamma ibland, verkar som att det LÄTT är värt det) och hunden (som är glad i pojken och väldigt försiktig med honom).

Hund, bebis och katt

Vi har börjat med smakportioner och han gapar villigt för allt. Yoghurt gav honom ordentliga rysningar men han fortsatte glatt gapa!

Vad mer… Jo, vi har ju haft både en gammal babybjörn-bärsele och en bärsjal som vi använt. Eftersom sommaren varit så varm och man sveper om barnet så många varv med sjalen så har vi mest använt babybjörnen under sommaren. Den är tveklöst svalare för både barn och bärare! Nu, när han väger över tio kilo så känns det som han är för tung för den lilla sittytan i selen. Det är svårt att få selen att sitta bra över ryggen också utan att spännena ska skava över rygg och revbenen. Så nu har jag gått över till sjalen igen. Jag har mest använt mig av denna knytning även om jag några gånger provade med ”vaggan” också.

Vi köpte en MaM Eco-bärsjal som är en blandning av en trikåsjal och en vävd sjal. Trikåsjalarna ska vara lite smidigare med nyfödda eftersom de är så mjuka men lite sämre när barnen väger mer och kräver mer stadga. Då rekommenderas ofta de vävda sjalarna. MaM-en skulle dessutom vara sval eftersom den är gjord av både bomull och hampa. Om den var så sval vet jag inte om jag kan säga. Sen har ju sommaren varit väldigt varm men som jag skrev tidigare. Vill man ha det svalt så är en bärsele av bra kvalitet absolut det bästa! Enligt mig är det alltid smidigare att sätta på en sele, ska man gå på stan och ta på sig sjalen så släpas den lite i marken när man ska knyta i ordning den och det är svårt att hitta något ställe att lägga barnet på medan man gör själva grunden för knytningen. Sen känns det som att sjalen är bättre rent ergonomiskt för oss både bärare och barn nu när han väger lite mer.

Vad gäller djungeln med barnvagnar så hade vi två krav. Den skulle vara stadig och terrängvänlig eftersom vi går mycket på skogsvägar med hunden och den skulle få plats bredvid hundburen i vår Ford Mondeo. Efter mycket mätande och försök att hitta olika modellernas exakta storlekar på nätet så verkade det vara ganska kört. Då träffade vi ett par vänner som hade en Emmaljunga City Cross, årsmodell 2010, som vi kunde prova i bilen. Den gick in precis! Så sen var det bara att kolla Blocket för en i vår närhet för ett lämpligt pris. Det tog inte allt för lång tid, tur att Emmaljungas vagnar är populära!

En hund och hennes vagn

Vi är väldigt nöjda med vagnen, den är smidig och har bra dämpning vilket gör att vi kan ta oss fram på väldigt skumpiga skogsvägar och Astá får leka runt i skogen så som hon är van vid. =)

Hund på sten Lapsk vallhund, hoppar Lapsk

Det var väl det. Som sagt, han är en väldigt go liten pojke som ofta vaknar med ett leende och som gillar att äta! 😉

Glada Lo Hund och bebis Sophie the giraffe och bebisen Lo Babygym

 

1 svar på “Sommarens lärdomar, del 1. Sommar med bebis.

  1. Åh Jessica vad fint och bra Du skriver man kan nästan känna atmosfären runt Era liv och höra myggorna surra och ser framför mig hur Ni klipper fåren. Skrivämne för en bok till nyblivna föräldrar kanske i vinter. Du skulle bli en utmärkt förespråkare i att använda sig av och rekommendera ett mer naturnära levnadssätt med nyfödd bebis och småskalig gård. Du är så duktig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *