Publicerad 3 kommentarer

Vår löspress: Svecia PSP1000X2

(manual & video finns längre ner i inlägget)

Vi har nu kört in runt 300 löspressade balar med vår Svecia-löspress. Första pressen överlevde inte speciellt länge då den inte riktigt fick av snöret (och något annat fel skedde med knytningen) så de pressade balarna drog med sig ena bindmekanismen.

Svecia PSP1000X2
Svecia PSP1000X2 bakom grannens Valtra

Som tur var så fanns en löspress av samma modell bara 2 mil härifrån till salu. Att ha en reservdelsmaskin är väldigt bra, har vi insett. Med tanke på priserna på de här redskapen så känns det som en bra idé att ha reservdelsversioner av de där reservdelar inte längre tillverkas. En kompis (tack Christian!) var här och visade oss hur han band sin Welger 350. Han var övertygad om att man band dem på samma sätt, då de nästan var identiska till utseendet. Det visade sig vara helt korrekt. Jag tänkte först i min enfald att så länge man läste manualen så skulle det vara självklart, men av någon anledning så valde Svecia att inte illustrera själva bindningen med en bild(!)   För att underlätta för andra så har vi spelat in en liten film som visar hur vi trär vår löspress.

Vi har även scannat in manualen som ni hittar här. Vi har även reservdelskatalogen ifall någon behöver den. Har man problem med knytningen så tror jag att manualen till Welger 350 (kräver konto, som är gratis) kan vara till hjälp, då dessa maskiner verkar väldigt lika. Ta en titt på sida 12 och 13. I år hade vi inte hunnit få tag på en balvagn så istället köpte vi en kula (50mm) som man kunde fästa på ett vanligt jordbruksdrag eller draget efter löspressen. På denna hängde vi på en helt vanlig släpvagn med ca 1m högt galler kring. På denna fick vi plats med runt 28 st löspressade balar á 8 kg. När vagnen var full så flyttades den över till bil och kördes till ladugården. Detta resulterade självklart inte i den mest effektiva höskörd man kan tänka sig, men det fungerade. Det är också bra att ha som reservplan, ifall vår framtida balvagn någon gång går sönder.

3 reaktioner på “Vår löspress: Svecia PSP1000X2

  1. Jag måste verkligen tacka för den videon. Den hjälpte mer än något annat hittills och nu är höet snart klart. 😀

    1. Kul att den kommer till nytta! =)

  2. Ska nog skruva loss knivarna och slipa dem lite försiktigt. Jag tror min press är en löspress. Det fanns väl också en mediumpress.. Jag har inte hittat någon beteckning på den. Allt har falnat med tiden. Tack för bra initiativ med video o skötselinstruktion. Har just köpt en Svecia som stått i 16 år. Den ser väl bibehållen ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *