Publicerad den 3 kommentarer

Höskörd…

Alltså detta med höskörd… Många faktorer måste vara rätt för att det ska fungera. Först ska man ju ha rätt redskap. Lie, räfsa och hässja försökte vi förra året. Det tog en hel del tid och visst blev höet bra men med ett tre-månaders barn så ska vi inte ta i så vi spricker. Så då krävs traktor, slåtterbalk, hövändare och balmaskin av något slag. Utöver detta så ska vädret tillåta skörd, dvs det ska vara uppehåll och gärna sol samt en del vind i minst fyra dagar i sträck. Så ska ju givetvis gräset vara redo att slås. För tidigt och man får mest energi och väldigt lite protein i höet, för sent och man förlorar både energi och protein samt att stråna blir så grova att både får och kaniner ratar dem.

Hade vi varit klokare hade Daniel tagit semester under en längre period under denna säsong. Man lär av sina misstag.

Sist och inte minst så ska ju redskapen man införskaffat FUNGERA. Traktorn funkar fint, en gammal Volvo BM 320 Buster från -62 som puttrar och skuttar fram i maklig takt.

IMG_2840

Dock saknade den ett jordbruksdrag, vilket uppenbarligen behövs för att dra en balpress… Jaja, ingen större fara där, vi fann ett på nätet från ett företag som monterar ner gamla traktorer och säljer reservdelar. Med traktorn fick vi även en hövändare som fungerar fint förutom att Daniel nu råkat köra sönder strängläggaren, men den kan man ju klara sig utan.

Hövändare

Av grannen har vi fått låna en slåtterbalk som var i väldigt fint skick.

Sen köpte vi en Svecia löspress (PSP 1000X2, om någon undrar) på vinst och förlust. Den hade stått i 15 år men sist ägaren använde den så funkade den fint.

Svecia löspress

Så kom midsommar. Skördetid! Och regnet bara öste och öste och öste. Väderleksrapporten lovade fint väder nästa dag och ändrade sig i sista minuten till regn och åska. Var det uppehåll någon dag så hängde regnet i horisonten och bidade sin tid.

Åskmoln

Så tillslut kom uppehållet och högtrycksryggen! Självklart samma dag som vi skulle ha sommarfest i byn så det blev att försöka hinna med så mycket som möjligt innan gästerna kom. Daniel och vår supergranne Magnus började med att starta löspressen för att se om den fungerade som den skulle. Efter lite meck så fick de fortfarande inte maskinen att knyta ihop snörena runt balarna så allt åkte bara igenom. Magnus kom fram till att det skulle kunna bero på att vi körde med syntetgarn istället för sisalgarn 300. VI ringde till Lantmännen för att se om de hade rätt garn inne, vilket de hade men de skulle stänga om 10 min. Som tur är så har vi konto hos dem så de gick med på att sätta upp garnet på kontot och att ställa det utanför butiken så vi kunde hämta det senare!

Nåväl, i väntan på garnet så började han istället att slå ena hagen. Slåtterbalken hackade på och traktorn puttrade nöjt.

Höskörd

Han slog ett varv och påbörjade andra varvet då han plötsligt såg baggen Valter Vit på gårdsplanen. Innan traktorn börjat var han instängd i en liten hage uppe vid vindskyddet. Uppenbarligen var traktorn livsfarlig så han hade sprungit igenom eltrådarna för att fly undan besten. Den hagen som är utanför är vanligtvis också stängd men då jag tänkt att vi skulle slå höet där också så hade jag öppnat upp för att kunna komma in med traktorn… Nämnas kan också att elen inte var på eftersom jag tidigare liat under stängslet och inte ville ha en kyss genom lien… Jaha, bara att springa ut och leta bagge. Vi var hos tackorna och kollade men ingen bagge där. Vi gick i skogen utanför med hunden men ingen bagge där och vi körde längs vägen men ingen bagge där heller. Tiden gick och klockan närmade sig att gästerna skulle dyka upp. Jaja, tänkte vi, han dyker väl upp till kvällen eller så hittar vi honom hos tackorna senare.

Daniel fortsätter slå. Traktorn puttrar och slåtterbalken skär gräset. Tills den plötsligt inte skär längre. Då har en sprint/mutter/något-jag-inte-kan-namnet-på gått av och försvunnit i gräset. =/ Typiskt. Ena hagen är i alla fall slagen och den större hagen är precis påbörjad. Happ, tid för festen, vi får lösa problemet senare.

Festen börjar och en av gästerna får ett samtal från sin kusin som bor uppåt Påryd. Han har fått sällskap av en vit bagge som hänger på hans tomt och tuggar gräsklipp. Gästen frågar mig om vi har en bagge på rymmen, snacka om tur! Då har lille Valter alltså tagit sig ca tre km på tre timmar och tagit sig till denne fantastiska människa som ringer upp en av våra gäster som jag just då råkar stå invid! Ibland ska man ha tur! Daniel hoppar in i bilen och hämtar vår vänlige Valter.

Vit roslagsbagge

Nåväl, dagen efter lånar vi en annan slåtterbalk och fortsätter skörden. Bara för att komma ett par varv på den stora åkern innan även denne slåtterbalk går hädan… Suck. Bara att leta reservdel till vår, be om ursäkt till den vän vi lånat den andre balken av och försöka hitta en ny till honom.

Eftersom vi ändå slagit västra hagen dagen innan så vände vi i alla fall höet där, så att något blev gjort och Daniel hämtade sisalgarnet inne i Kalmar till löspressen.

Dagen efter så kommer en annan av våra superfina vänner över för att hjälpa till med löspressen. Efter ett tag så får han och Daniel igång den och den knyter som den ska! Så igår började Daniel köra västra hagen, den lilla, med löspressen. Han kör ett varv och allt ser bra ut. Tills ”balarna” börjar tippa ner på backen. De är inte knutna… Vi lyfter luckan för att se om tråden gått av men nej, tråden är inte av. Däremot har tråden trasslat in sig och lyckats ha av ena gjutjärns”fingret” i maskinen där snörena ska knytas… Så den är alltså helt trasig. Den också. Så igår letade vi reda på ytterligare en löspress på Blocket och så fanns en till salu i Emmaboda! Tur i oturen och det verkar dessutom vara en likadan som den vi har vilket innebär att vi har en reservdelspress. Alltid något.

Så något försenat så kommer vi nu börja pressa höet i morgon. I alla fall det lilla vi hunnit slå. Nu ska det regna i helgen igen så vi inväntar nästa uppehållsperiod med att slå resten. Reservdelen till vår slåtterbalk har vi nu hemma, så förhoppningsvis går nästa omgång bättre.

Förhoppningsvis.

3 svar på “Höskörd…

  1. Oj det låter verkligen som om ni har haft fullt upp! Hoppas allt funkar fint med grisarna nu iaf och att dom tog sig dräktiga, där har ni ju haft nog med otur med rymmargalten vi sålde… Hoppas allt är fint och att höskörden blev bra! Mvh ölandsfamiljen 🙂

    1. Haha, ja, det har varit fullt upp kan man minst säga och ännu är det massor kvar att hinna med! 😉

      Jodå, vi tror gyltorna är dräktiga, de ser så ut i alla fall. Får se i slutet av augusti om något dimper ner i griskåtorna då men de blev uppvaktade på sin lilla friarresa, det vittnade de kala fläckarna på deras ryggar om! 😉

      Hoppas det är bra med er också i denna extrema sommarvärme!

  2. Mycket bök med maskinerna. Men det låter som det normala när gamla maskiner ska tas igång för höskörd. Om de inte är trasiga från början går de sönder efter en kort stund. När de väl fått sin första reparation borde det gå enklare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *