Publicerad den Lämna en kommentar

Pratat med veterinären

Vår veterinär ringde upp oss nu i kväll och berättade vad de hade kommit fram till i fallet Astá.

Ole Frykman har tittat på artoskopifilmen och på röntgenplåtarna och tycker vi ska ta prover för autoimmuna sjukdomar som kan vara anledningen till hennes besvär. Att hon har en armbågsdysplasi är konstaterat men frågan är om den är så allvarlig att det är den som orsakar hennes hälta. Vissa hundar har denna form av armbågsdysplasi (vi uppfattade det som att den var ganska grov men det var kanske något vi missuppfattade) som Astá har men går hela livet utan att påverkas nämnvärt av det. När de blir äldre kan de bli lite stela och halta pga pålagringar i leden orsakad av det felaktiga sätt som benen belastas.

Eftersom inget syns på röntgenbilderna och hon heller inte har nämnvärda skador på brosket i lederna så är då frågan om det är detta som är problemet.

När vi var inne hos veterinären innan jul med hältan i vänster framben så fann de en inflammerad led i en av tårna. Detta verkade vara det som orsakade hältan denna gång. Eftersom detta också var en led som blivit dålig så KAN det peka på att kroppens immunförsvar inte riktigt hänger med på vad den ska reagera på utan ”attackerar” egna celler i kroppen.

Det finns tydligen två olika varianter i denna sjukdomskategori. Den ena är mer aggressiv och den andra är mildare. Eftersom hon inte har skador på brosket så KAN det peka lite mot den mildare varianten. Veterinären beskrev det lite som reumatism för att vi skulle förstå det hela. Behandlingen mot detta verkar vara bland annat kortisonsprutor.

Även om detta inte heller är särskilt bra så verkar det lite lättare att ha att göra med än om vi behöver såga av hennes ben!

Vi ska in på onsdag igen för att ta blodprov samt prover på ledvätskan. Skulle det vara den sjukdom vi nu pratar om så kan man då se autoimmuna celler i proverna. Då kan man konstatera sjukdomen.

Skulle det inte finnas några av dessa celler så bokar vi in en tid så att Ole själv får se och klämma på henne för att försöka analysera problemet.

Det känns lite mer positivt även om vi inte alls är säkra på något ännu. Återkommer när vi fått provsvaren!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *