Publicerad den 4 kommentarer

Vindskydd får, detaljer

Svar till Peter, och om det är fler som undrar! =)

Skyddet är alltså 8 meter långt och 3 meter brett. Detta för att kunna ha utrymme för 8 får med lamm samt 2 hästar. Höjden baktill är 240 cm och i fronten är den 270 cm hög vilket gör att hästarna får max vara 160 cm i mankhöjd. Vinkeln på har jag för mig blev 7 grader så de reglarna som går lodrätt och som takreglarna vilar på (de i fronten och bak) är därför sågat med den lutningen.

På långsidorna så är det 4 reglar och på kortsidan två. Vi har märkt att där det är 3 meters plank så är väggarna/plankorna väldigt flexibla så vi kommer antagligen att sätta upp enkla reglar där också bara för att stabilisera upp det hela när hästarna väl kommer men för fåren funkar det som det är! När hästarna kommer så ska vi även fortsätta med plank hela vägen upp till taket.

Enda ställena där vi har behövt förlänga reglarna är upptill i fronten och i baken, dvs där taket vilar på reglarna. Där har vi använt hålplattor för att fästa ihop de två reglarna, vi använde bara en på ena bredsidan, det räckte.

Regeln som går mellan dessa två är avkapad och där fäste vi in reglarna genom att skruva igenom den tvärgående regeln och rakt in i regeln från det hållet som det var möjligt. På den andra sidan så skruvade vi i långa (9 cm) trallskruvar diagonalt för att fästa den istället.

För att få dem alla takreglar att sitta fast medan vi passade in de andra använde vi helt enkelt sådana här!

Vi använde också vinkelbeslag för att fästa reglarna som taket skulle vila på mot reglarna som gick lodrätt. Vi använde även dessa för att fästa de tvärgående, alltså de korta reglarna som gick mellan reglarna bak till reglarna fram och dessa vinklade Pappa så att de skulle passa.

De i fronten fick alltså vinklas så de var lite spetsigare och de som skulle fästas på de bakre reglarna fick bli lite trubbigare. För att göra detta så använde han helt enkelt vinkeln som redan fanns på de tillsågade reglarna med 7 graders lutning, gereringssåg is the shit!

Takreglarna står med sin höga sida uppåt och därför får både regeln som går längst långsidorna samt längst kortsidorna plats på de reglarna som går lodrätt. (Total yta för dem att vila på är ju 95X45 mm, de vilar med sin 45 mm sida ner på halva 95 ytan. Ja, ni fattar nog mer av bilden! 😉 )

Jag ska dubbelkolla med Pappa detta med exakt lutning, jag har för mig att det var 7 grader men jag återkommer för att dementera eller oka!

Öppningarna framtill är ca 293 cm och den stängda biten är 200 cm. Ska försöka få fram Pappas ritning så ni kan se mer exakt med måtten! Taket sattes fast så att det går ut 25 cm fram, bak och åt sidorna.

Vid varje regel nertill hade vi alltså betongblock o dessa fästes fast med skruv, mutter och skiva!


Hoppas detta var till lite hjälp sålänge!

UPPDATERAT

När kylan och ruggvädret kom så byggde vi ”färdigt” vindskyddet, dvs vi har satt plank upp till en höjd på ca 2,20 utom vid ingångarna. Tanken är att köpa en köldridå i plast till ena ingången så det inte kan blåsa in regn eller snö. Fåren måste nämligen ha tillgång till en torr plats att ligga på. Om det egentligen är nödvändigt kan väl dock diskuteras, fåren ligger ändå helst ute vid höhäcken, oavsett väderlag! 😉

4 svar på “Vindskydd får, detaljer

  1. Jag älskar att du kapitaliserar (kan man säga så på svenska?) Pappa! Det låter så adligt

    1. Såklart! Det är ju så han heter! 😉

  2. Vad gick detta bygge på i ca pris? 🙂

    1. Ber om ursäkt för sent svar :-/

      Tror vi räknade fram att det gick på 8000 kr för bygget. Men vi hade kommit billigare undan om vi inte hade använt impregnerat virke (vilket vi lärt oss att man inte ska, om man ska ha hästar i det).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *