Publicerad Lämna en kommentar

Fårhage, grisar och höns

Nu så har äntligen fåren fått komma ut på sitt riktiga bete!

När vi tog hem dem hade vi riggat upp en liten hage där vi tänkt att de skulle gå fram tills dess att vi fått svar från träckproven. Vi gjorde misstaget att ta ut två av fåren först till hagen eftersom vi var osäkra på om vi skulle kunna få med oss hela flocken på en gång. Detta resulterade i att när vi väl fått ut dessa två får till den tänkta hagen så stod de och tittade på varandra i ett par sekunder sen stack de genom eltrådarna och sprang tillbaka till ladugårdsplan… Mindre lyckat. Efter det så bestämde vi oss för att fåren fick bo i hundgården fram tills dess att proven var klara och att vi hade hunnit rigga upp en ordentlig hage.

Den första hagen vi gjorde var med tre nylon/eltrådar på höjderna 25 cm, 45 cm och 70 cm. Detta hjälpte uppenbarligen inte så den nya stora hagen drog vi med rena metaltrådar, zink om jag inte minns fel, och vi tog fyra trådar varav en är jord. Höjderna är på 20, 40, 60 och 85 cm. Vi har varvat impregnerade stolpar med vita plaststolpar och har någon typ av stolpe var 5te meter. Det tar tid längre tid att slå ner stolpar och att röja för trådarna än man kan tro men det tog oss ca en dag att hägna in drygt en halv hektar!

Pappa, Daniel och Astá jobbar.

Få dit stolpar, ok i åkerjord, svårare inne i granskogen…

Röj!

Att sen få in fåren i hagen var inga problem alls! Dels så är de så trygga i sin lilla grupp och dels så är tackfor det godaste som finns så att gå före med en hink sådant och skramla lite så hade jag kunnat fått med de till kina om jag velat! =)

Det positiva med att fåren bott i hundgården är att de nu är en sammansvetsad flock som inte är ett dugg skygga!

Det är kul när man observerar dem nu, de fem tackorna har delat upp uppgifterna sinsemellan! Karin, den äldsta som står till vänster på fotot ovan, är spanaren! Hon går ofta lite längre från gruppen för att kolla in ny terräng samt att hålla utkik. Det är självklart hon som är längst fram på bilden innan också! Annars är det Rakel, på bilden här nedan, som förflyttar gruppen! Hon är den enda av tackorna utan lamm och hon har ett stort vitt område nedanför halsen som ser ut som ett stort tomteskägg!

Siv är hon med rumpan mot kameran här nedanför och hon är barnmorskan i gruppen. När de andra går iväg och betar så ligger hon kvar och vilar med de tre yngsta lammen!

Madonnan Magdalena är den som är minst sällskaplig mot människor i gruppen men hon kan posera!

Kristina, äldst bland lammen och dotter till Karin =)

Astá är lite ledsen att hennes kompisar nu inte längre är lika lätta att komma nära. Som tur var finns ju deras bajs lite överallt i hagen så hon nöjer sig med det (vi är inte lika nöjda med hennes bajs-fetish)

Hönsen har fått klart sitt hönshus nu också! Jag har satt in grövre pinnar för dem att sitta på och höjt upp redena så de förhoppningsvis känner sig lite tryggare där. Tids nog ska jag måla väggarna vita så det blir lite ljusare för dem där inne också.

Annars så börjar även de växa till sig, Ebba här nedan är yngst i gruppen och det dröjer nog ett par månader till innan även hon är fullvuxen!

Och till sist våra fina grisar! =) De är inte så roliga när de är jättehungriga, då vill de bara bita på allt inklusive skor och händer. Mitt på dagen är de dock väldigt nöjda med att få sällskap och slänger sig på backen när man börjar klia dem så att man även ska komma åt magen 😉

Vi har även fått upp ett otroligt fint vindskydd till fåren ute på betesmarken nu men mer om det i nästa inlägg! =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *