Publicerad 1 kommentar

Jakten på gård fortsätter…

Vi hoppas ju på att det ska komma ut fler gårdar till försäljning som passar våra önskemål nu till våren. Tanken som vi har är att folk väntar med att sälja tills vårsolen är här så att allt ser sådär sprudlande härligt ut vilket får alla att buda fickorna ur sig i ren och skär vårberusning. Än så länge är det nämligen ganska ont om lämpliga gårdar.

Hitintills så har vi tittat på två gårdar i år. Problemet med de flesta gårdar vi tittat på, och som vi väl aldrig lär komma ifrån, är att där det är ett bra hus så är markerna till sällan funktionella som åkermark och där markerna är bra så är huset i ett sådant skick att man bör vara grym på renovering om man ska ta över det. Något som vi kanske inte riktigt är. Det tog oss ungefär en vecka att få upp hatthyllan i hallen efter dess att vi målat om. Eller, vi tog in en målare som målade om, dock har jag faktiskt målat om hemma ett par gånger själv vill jag bara tillägga! Det jag lärt mig av dessa gånger är att jag väldigt bestämt vägrar bredspackla en enda vägg till i hela mitt liv. Vi får se hur bra det går…

Den gården jag tittade på nu senast hade fantastiskt fina marker med långa, vackra gamla stenmurar, många märkliga små extrabyggnader (en linbastu exempelvis) och en väldigt fin granskog. Markerna har används till att odla ekologisk vall så där har man ju redan ett litet startkitt till foderproduktionen!

Huset är byggt i början på 1800-talet, vilket i sig är jättehärligt. Mindre härligt är att det renoverades senast 1963.

Planlösningen är väldigt märklig så det skulle bli extremt mycket jobb med att riva väggar och dylikt. På två våningar om totalt ca 100 kvadrat så finns bara två små sovrum exempelvis. Det finns heller ingen eldstad eller några kakelugnar, något som vi har satt ganska högt upp på vår önskelista och det enskilda avloppet kommer säkerligen behöva bytas ut vid tillträdet. Hur länge oljepannan orkar tuffa på är också något att ta med i beräkningarna då den har nästan 50 år på nacken.

Går man vidare till ladugården så är den anpassad till en gammal typ av ko-hållning. Eventuellt lite grisar och höns också men dagens krav för hästar når den inte upp till.

Vi skulle behöva bygga någon typ av lösdrift och extra sjukbox för att kunna ha hästarna där och visst kan vi väl göra det men med tanke på allt som behöver fixas i huset så känns hela gården tyvärr som ett allt för stort renoveringsobjekt för vår del.

Med andra ord, jakten fortsätter!

1 reaktion på “Jakten på gård fortsätter…

  1. Ska väl tilläggas att OM gården sålts för mindre pengar, så hade det kanske varit intressant.

    Och om den inte legat så nära staden 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *