Publicerad den Lämna en kommentar

Fåren är klippta och grisarna har fått ett rymdskepp!

Hej hopp vad det varit aktivt här på gården den senaste tiden! Vi har haft besök av både släkt och vänner vilket alltid är otroligt uppskattat!

Dessutom var det skördefest på Öland nu i helgen så vi hann över dit en sväng för att strosa runt lite på mat-marknader och i second-hand butiker. Bland annat hittade vi två fina stolar som fick flytta hem till oss!

Vi har också äntligen klippt alla fåren och fixat upp deras vindskydd så väggarna går nästan hela vägen upp till taket.

När vi klippte fåren så tog vi det väldigt försiktigt denna gång. Alla fem får samt de tre lammen tog drygt tre timmar att klippa. Inte blev det snyggt men det blev gjort! 😉 Det är skönt att vädret har varit ganska behagligt sedan dess så det inte har blivit för stora skillnad för dem värmemässigt.

De har fått hö och kraftfoder ett tag nu också för att kunna tjocka på sig lite istället för ullen. Betet är så gott som helt slut. Jag går och liar en del på den sidan av åkern där de ska gå nästa år och slänger in det gräset till dem men vi måste helt klart fodra med hö tidigare än jag hade planerat. Blir att köpa in mer hö så snart det får plats i ladan!

Vi har med hjälp av Pappa och Tompa byggt en ordentlig griskåta som även kan misstas för ett rymdskepp! Ritningen har vi funnit i en artikel på grisarnas genbankssida, landtsvinet, som har många bra artiklar för grisägare!

Det regnade och ruskade som mest den helgen då de byggde men med ihärdighet, en bunt torra kläder inomhus att byta om till och en eld i kakelugnen kommer man långt! Grisarna uppskattade den och förvånade oss med att väldigt snabbt gå och undersöka bygget, både invändigt och utvändigt. Lite tuggande på den har det också blivit vilket Daniel försökte förhindra med att spruta ättiksprit på träet. Det resulterade i mer tuggande från grisarnas sida… Som tur var kom de snabbt på att trä inte är det godaste och att det är mycket härligare att böka i jorden!

Mer detaljer om bygget kommer i ett senare inlägg.

Jag har tagit mig an trädgården lite och nu när hösten börjar närma sig så har jag fått för mig att man ska beskära buskar och träd. Det som lätt händer när man börjar beskära något är att man inte riktigt kan sluta. Jag tror på att klippa ner hårt för att få in ljus och för att minska energislöseri för träden och buskarna. Fåren tackar och bockar för alla lövklädda grenar de fått under denna tid i alla fall!

Katterna upptäcker världen och hänger gärna med på kvällspromenaderna med valpen. Detta hade varit trevligt om det inte var för att valpen blir otroligt distraherad av dem vilket leder till att hennes koppelträning utmanas lite väl mycket! 😉 Dessutom har de inte något direkt trafikvett ännu så nu har de fått reflexhalsband med ett katt-säkert spänne som släpper om de nu skulle fastna i nått. Bosse har tyvärr lärt sig ta av sitt så honom får vi sätta på nytt lite då och då. Varje dag så är det minst någon av dem som kommer in med en mus i munnen. Tyvärr är denna mus väldigt levande och de springer upp med den på övervåningen där de leker den till döds. Grymma djur… Vi är dock glada att de tar mössen! Mindre glada är vi när vi kommer upp på övervåningen och den är beströdd med små blå fjädrar… Birgitta vaktade hårt sitt roligaste byte hittills, en stackars liten blåmes.

De är nu strax över fem månader gamla och börjar äntligen bli lite större! Vi har nu tagit bort kattlådan och än så länge har det inte blivit några olyckor inomhus. Väldigt skönt att slippa vakta hunden från att gå in och äta kattbajs!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *