Publicerad den 13 kommentarer

Bygga: vindskydd till får och hästar

Det började som ett enkelt vindskydd för våra får men slutade med ett vindskydd på 24 kvm (8x3m) som har plats för 8 får (med lamm) och 2 hästar.

Vissa kanske ser ironin med att vårt vindskydd har ungefär samma storlek som Jessicas lägenhet i Stockholm, men jag får inte skratta (för mycket) åt det.

(det blir mycket bilder nu, mer fakta finns längst ner för de som vill bygga ett eget)

Allt började med alldeles för mycket virke för ett släp.

Allt hämtades i två rundor och beräknas väga runt 6-700 kg (inkl plintarna och taket som inte syns på bilden ovan). Jag lassade på allt utom taket själv. Syns mina nya muskler?

Hål grävdes och plintarna sattes ner. Jori var ute i fler timmar och mätte, vattenpassade och mätte igen. Allt skulle bli perfekt, på millimetern!

Att gräva hålen till plintarna och få dem helt rätt tog väldigt lång tid. Men när de väl var på plats, så gick hela bygget undan. Jessica började skruva fast väggarna, medan jag och Jori satte upp resterande reglar.

Det var ungefär då som fåren insåg att även de kunde hjälpa till, i alla fall med att vara nyfikna (och beta).

Nästan alla reglar är uppe.

Endast tak och främre väggen kvar.

Att såga x antal plankor är måttligt kul, men man får så roligt som man gör sig…

Taket är det sista som läggs på.

Och här är vårt färdiga vindskydd!

Vi använde 45×95-reglar överallt. Jag vill minnas att det gick åt 19 st.

Vi funderade på att göra väggarna av vanlig väggpanel, men insåg att det impregnerade hade bättre mått och ja, var impregnerade. 3m långa och det gick åt 60 st.

9 st tak-bitar (vindskyddet är 8 långt, men taket hänger ut ca 25 cm på varje sida).

Allt köptes på Bauhaus och priserna är enligt följande:
Tak: 9 * 275,75 = 2481,80 kr
Plintar: 8 * 70,95 = 567,60 kr
Reglar: 19 * 69,09 = 1312,70 kr
Väggar: 60 * 23,85 = 1431 kr

Vi både köpte skruv och använde en hel del vi hade hemma, men skulle tippa på en kostnad av ca 200 kr för det.

Byggvinklar och spikbläck hade vi redan hemma, men det handlar inte om många kronor.

Så hela bygget gick på ungefär 5990 kr.

Tack Jori för den ovärderliga hjälpen!

/ d

UPPDATERAT

Vi har i efterhand fått reda på att vindskydd till hästar inte får byggas med impregnerat virke, vilket är logiskt när man tänker efter men vi hade så mycket att tänka på att en fråga om det inte ens hann uppstå. Reglarna bör (ska?) också vara kraftigare, gärna 9×9 cm. Hur vi gör med vårt vindskydd i framtiden när vi skaffar hästar får vi se. Kanske så klär vi bara om det med en bra panel som också stadgar upp väggarna. Eller så bygger vi helt nytt och sänker nuvarande som fortfarande får gå som vindskydd till fåren. Eller så får det stå kvar som det är. =) I dagsläget så har vi i alla fall byggt upp väggarna till en höjd på 220 cm så regn och rusk inte blåser in lika lätt!

13 svar på “Bygga: vindskydd till får och hästar

  1. Men vilket fint vindskydd, och vilken bra beskrivning. Har letat ett tag efter något som kan passa våra får och det här ser perfekt ut. Tack för reportaget!
    Hälsningar från Annelie i Norrbotten som har Finullsfår.

  2. Snyggt. Vi ska bygga liknande grejer här snart. Min enda fundering är om era stolpar är tjocka nog? Hästar är ju tyvärr jävligt flitiga med att gnaga och sparka sönder saker och ting. Fast hästarna ni ska ha ska kanske vara av den lugnare typen, inte som våra, som är helt tvärtom på den punkten.

  3. Annelie, glad att det uppskattas! Hojta gärna till om du bygger något liknande, vore kul att se.

    Alec, den biten har vi inte riktigt funderat på :-/ Har dock tänkt på att hästarna kan få för dig att sparka en del där inne och då ligger nog vissa väggar risigt till.

    Vildare hästar kan nog behöva en starkare konstruktion övht, både reglar och väggar.

    Vi håller tummarna för att våra framtida nordsvenskar är lugna 😉

  4. Fint vindskydd! Jag har sökt ett tag på nätet utan att hitta men nu har jag något att utgå ifrån. Vi skall ha en liten grupp tackor (5-6 stycken) i en egen hage att träna hundarna på. Och din modell är perfekt!

    Jag skulle bli väldigt glad om du hade någon detaljbild som visar hur ni fäste ihop reglarna upptill, mot de reglar som taket vilar på. Om du skulle råka ha det så maila den gärna till peterhalmstad@me.com

    MVH Peter på Kaffetorpet (utanför Halmstad)

  5. Oao! Här har det hänt mycket sedan jag kollade sist, kanske förra sommaren. Grattis till gården och tack för trevlig läsning! Ni är modiga och helt galna! Tre nya durslag på tre dagar plus katter och hund. Puh! Skönt att det finns de som är ”värre” än en själv 😉

    Vi har köpt en ny gård i sommar så det är fullt upp här med. Ser fram emot att ha flyttat klart! Ny blogg kommer inom kort på lausarve.se

    Vindskyddet var väldigt inspirerande! Med tanke på att alla uthus på vår nya gård kanske kommer rasa ihop snart, är fulla med ved eller djurens vinterfoder, har för låg takhöjd eller alltihop på en gång så behöver vi hitta på något för att kunna flytta hit djuren till vintern. Jag tror dock att kraftigare stolpar kan vara en idé. Våra nordsvenskar är visserligen lugna, men de kliar sig gärna mot allt de kommer åt. 700kg kliande nordsvensk…

    Hälsningar från Anna på Gotland

    1. Haha, ja allt händer med rasande fart här! 😉 Och hos er också uppenbarligen, ny gård? Vad hände med den gamla? =)

      Jo, det är sant, de gillar ju att klia sig de där sakerna… Hm, kan man lära fåren att klia hästarna så de sparar huset tror du? 😉

      Hoppas allt är väl med er, har ni vägarna förbi fastlandet och Småland så hojta till!

      Kram!

  6. Det hände ingenting med den gamla gården. Det var bara det att vår drömgård så som vi föreställt oss den dök upp på hemnet… Har börjat få upp lite på vår nya blogg nu om ni vill kika;) lausarve.se

  7. Jag ska bygga för två gotlandsruss, storleken på vindskyddet ca 3×6 meter.
    Sökt en del på nätet när det gäller konstruktion och dimensionering.
    Er byggnation har gett en del idéer och inspiration.
    Vad det gäller det här med dimensioner så beror det lite på var i Sverige man bor.
    Vindskyddet jag ska bygga är lite norr om Mälaren så då får man hålla sig till lite grövre dimensioner.
    Stolparna sätts ihop av två 45×95.
    Bärregel o hammarband beroende på avståndet mellan stolparna 45×145-170.
    Takreglar monteras med ca 850mm avstånd och beroende på längden även där 45×145-170.

    Att tänka på är att när man bygger för hästar får man inte använda tryckimpregnerat virke.

    John Crafoord, Naturnära miljökonsult.

    1. Ah, bra info! Tack så mycket, då vet vi vilka fel vi gjort så får vi göra rätt när vi väl skaffar hästarna =)

      Vi har tänkt sätta dit ett stuprör på den låga sida av taket så att allt regnvatten inte samlas i en stor gyttjepöl där bakom. Vi har också höjt upp väggarna nu så de är ca 210 cm högt förutom mellan mittenreglarna. Väntar lite och ska se hur mycket vatten det kommer in där eller om det behöver vara öppet för ventilationens skull!

      Lycka till med bygget, skicka gärna bild och info hur du gjort det sen!

  8. Hur är stabiliteten i taket? Hade ni gjort annorlunda konstruktion om ni hade gjort det igen?

    1. Hej!

      Ledsen att det dröjt med svar!

      Stabiliteten var det inga problem med. Det vi skulle gjort annorlunda är väl främst att byggt i oimpregnerat material. Nu tuggade våra får aldrig på träet men det känns bättre med giftfritt har vi kommit fram till. Skulle det använts till häst så FÅR det inte vara impregnerat heller har vi lärt oss, just eftersom de biter på det mesta 😉

      Själva konstruktionen fungerade fint till får även om den var onödigt hög. Till hästar hade den inte varit tillräckligt stabil, då hade det behövts fler reglar samt kraftigare hörnstolpar. Det mesta hade nog behövt vara av stadigare material om hästar skulle haft tillgång till vindskyddet.

      De ”fönster” som vi lämnade öppna byggde vi ganska snart igen eftersom det blev för blött när det regnade. Öppningarna hade kunnat vara mindre också när det nu bara var får som använde vindskyddet. Tanken var även att vi skulle satt upp plastjalusier vid öppningarna under höst-vinter-vår när det stormade och var mycket nederbörd.

      Nu har vi plockat ner det vindskyddet eftersom det inte var lämpligt för våra får att gå på enbart vall under vintertid. Klövarna på främst värmlandsfåren växte alldeles för fort när de inte hade något att slitas ner på så nu har vi bytt till en annan vinterhage.

      Vänligen
      Jessica

  9. Kanoonbra reportage. Vi är i görningen att skaffa lösdrift till våra hästar och detta verkade vara ett bra utgångsunderlag. Dyrt verkade det inte bli heller.

    Mvh Jenny

    1. Vad kul!

      Jag antar att du har koll på detta att det inte ska vara tryckimpregnerat virke till hästar. Sen är det nog bra att göra hela bygget lite stadigare till hästar, kraftigare balkar osv. =) Lycka till med bygget!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *