Publicerad den 1 kommentar

Vad är planen?

Det är få som förstår vår plan, än mindre lyckas greppa allt. Så min tanke är att sammanfatta det hela.

Vi har tänkt bli helt självförsörjande. Många tror att detta innebär att vi ska odla lite mat på gården och samtidigt ha jobb. Detta är inte fallet. Vi har tänkt att jobba med gården 24×7, gården kommer bli våra liv.

Vi har tänkt odla grönsaker, bär och olika sädesslag. Vi kommer ha äppelträd, odla potatis och försöka göra egen tvål.

Planen är att köpa en gård med ca 10 ha mark. Exakt hur marken ser ut vet vi inte, men stor del av den behöver vara åkermark då vi ska odla allt hö själva. Gården kommer högst troligen att ligga nånstans norr om Kalmar.

Vi önskar självklart att gården är nära vatten (å eller sjö eller egen sjö) och att den ligger lagom nära en större väg så att man kan slussa in turister till vår gårdsbutik. Vi hoppas även på att huvudbyggnaden har kakelugn(ar) och framförallt en (vacker) gjutgärnsspis.

Höet behövs till djuren vi tänkt ha på gården. Kor, hästar, får, grisar, höns, katter och hundar har vi tänkt inhysa. Vi hoppas på att vi kommer vara smarta nog att börja med några djur och utöka när vi börjar känna oss halvsäkra på de vi har.

Hästarna kommer troligen vara nordsvenskar, då vi behöver arbetshästar eftersom traktor inte kommer nyttjas (inte i större skala i alla fall). Dieselpriserna är alldeles för höga och vår gissning är att de kommer fortsätta öka. Plöjning med traktor förstör även marken mycket mer än om man använder häst.

Under hösten har vi tänkt lära oss westernridning på Öland, köra med häst i skog och på åker hos häst-Bernt, ta jaktlicens, stycka m.m. Jessica kommer även studera djurhållning och odling.

Vi är medvetna om att det kommer vara tungt. Vi är medvetna om att det kommer vara jobbigt de första åren. Exakt hur jobbigt och tungt det kommer vara har vi förstås ingen aning om.

Har vår dröm/plan blivit lite klarare?

/ d

1 svar på “Vad är planen?

  1. Jadå. Planen var glasklar från början tyckte jag 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *