Publicerad den 6 kommentarer

Praktik på Demeter-gård

Idag (fredag) var min andra dag på praktik på Solmarka Gård (bästa informationen om gården hittade jag här).

Jag fick nys om denna gård när jag besökte en annan gård (Wirbladhs) för att leta efter ställen där jag kan lära mig lite om det här med att jobba(/bo) på gård. Dagen efter åkte jag dit och fick träffa Ruth som är en av ägarna. Hon berättade om upplägget och en hel del om gården och att ha mig som praktikant var inga problem. Ruth är otroligt äkta och skön och känns som en riktig bonnmora!

mina kängor för gårdenPå gården är varje dag indelad i 4 pass: morgon, efter morgonfika, efter lunch och efter middagsfika. Vid varje pass så får alla uppgifter och sen är det bara att springa iväg och sätta igång, ungefär.

Under dessa två dagar jag varit där så har jag fyllt säckar med potatis (800 kg totalt), rensat potatis (runt 1500-2000 kg), planterat runt 400 salladsplantor, plockat ägg, flyttat ägg, omplanterat blommor och röjt vid kanten av en åker.

Säckar jag fyllt och staplat så fint! På gården finns det ett antal praktikanter (WWOF:are, ungdomar från Waldorfskolor, studenter vid diverse högskolor/universitet och .. jag) och alla pratar tyska, förutom jag. Jag har studerat tyska i 8 år och en av de otroligt få saker jag minns är en dålig mening och ”Woh ist die schule?” (vart är skolan?).

Ja, otroligt användbara meningar.. förutom på gården kanske.

Men det är lärorikt att praktisera. Gården är kommersiell, så skalan är inte riktigt rätt. Vi räknar t ex med att odla ca 300-600 kg potatis på vår gård medan Solmarka odlar flera ton.

Det som är väldigt lärorikt är att inse att det inte behövs speciellt stor yta för att vara självförsörjande. Jag & Jessica har räknat lite på det de senaste dagarna och för att vi två ska överleva så behöver vi mindre än 1 ha. Tanken på att vi letar efter en gård på runt 10 ha blir ju lite skrattretande 😉

Men vem vet om familjen växer? Och sen ska vi ju ha djur, som kommer äta en hel del.

Och som Botulf (troligen världens manligaste namn! Han är andra ägaren i Solmarka och gift/tillsammans med Ruth) påpekade förra veckan: ”om du gillar att driva företag nu, vad är det som säger att det drivet inte kommer finnas kvar sen?” (något i den stilen).

Så det är kanske bra att ha några extra hektar, ifall vi vill börja sälja lite mer än bara på gården. Kanske vill vi sälja till de närmaste butikerna? Kanske börjar vi med ehandel, men skickar bara till hushåll inom en radie av X mil?

Jag har också kommit fram till att jag vill ha kvar min bil och att jag vill även ha något sidoprojekt (på datorn/internet).

Min bil är inte världens miljövänligaste men den är otroligt kul att köra. När vi flyttar till gården så vill jag ändå känna att vi åter kan bli ”del av samhället”. Det låter lite fluffigt, men det mesta på gården kommer vara ganska skitigt. Att då kunna byta om till vanliga kläder och köra iväg i en bil (till vänner/släkt/whatever) som inte är en pickup och som inte stinker ladugård tror jag kommer uppskattas. Det kanske tom kommer kännas lite lyxigt, något jag tror man kan behöva emellanåt.

Sidoprojekt kommer nog behövas under de månader när det inte finns så mycket att göra på gården. Vi har tankar på olika projekt på/med gården, som t ex att göra egna ullkläder, att åka till västkusten och försöka göra eget salt osv, men dessa är relativt kortvariga och under vinterhalvåret så kommer vi inte ha så mycket att göra.

Och om jag inte leker med datorn lite då och då så kommer jag sakna den alldeles för mycket misstänker jag.

Kroppen är alldeles slut så det får räcka för den här gången. Ett inlägg om funderingar kring vindkraftverk borde komma upp senare i veckan. Stay tuned!

/ Da

6 svar på “Praktik på Demeter-gård

 1. Men oj så spännande! Nu börjar det bli alvarligt. Hur känns det att jobba med de praktiska sakerna på gården? – som du säger så lär ni nog inte odla fullt så mycket potatis men det blir nog tungt arbete ändå. Det där med WWOF va ju intressant, aldrig hört talas om, betyder det att man kan ansöka om att få praktisera utomlands? Är det något någon av er är sugen på? Jag kan nog tänka mig praktisera på er gård när den blir av!

 2. Det känns bra att vara utomhus och arbeta med kroppen, även om den alltid värker dagen efter 😉

  Alltså, tanken med WWOF är väldigt fin, men jag tror inte att det är nånting för oss. Det verkar vara väldigt många unga (naiva) hippies, som vill rädda världen men kanske inte har någon idé om hur man ska göra det.

  Vi har snackat lite om att ta in WWOF:are, men att ha majjarökande/zupande fjortisar på gården känns sådär 😉
  (det verkar vara lugnare människor på gården där jag är, men hört från en kompis som körde WWOF i .. Indien? att det var mest sådana)

  Men DU är självklart välkommen!

 3. Fast om det va Indien så… no big surprice!

  Åh tack tack – ser fram emot att få röka lite majja & flumma runt 😉 Just kidding lovar att vara på mitt bästa beteende.

 4. Roligt! Och spännande! Jag kommer tillbaka.

 5. ”Sidoprojekt kommer nog behövas under de månader när det inte finns så mycket att göra på gården…”

  Hi, hi! Vår ull ligger i banankartonger, göra ullkläder och utvinna salt skulle jag passa på att göra NU när ni bara har vanliga heltidsjobb att tänka på. Helt plötsligt står man där med djur och barn på gården och hinner knappt få ihop vardagen. Ni vet ju hur det ser ut hos oss 😉

  Den datatid jag lyckas få till (t.ex. för att skriva bloggkommentarer) är när jag ammar och för en gångs skull inte orkar hitta på något annat att göra samtidigt!

  Men jag stortrivs som jag har det! Lycka till med er dröm!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *