Publicerad den 6 kommentarer

Två helger, fyra gårdsbesök, del 1

Vi har gjort en hel del de senaste veckorna, vilket vi givetvis borde skrivit om här för länge sedan, men ni vet hur det är. Man ska bara och så kommer nästa sak innan man hunnit hälften av det man tänkt!

Därför delar jag in detta inlägg om de senaste helgerna i två delar!

För två helger sedan var vi åter på besök nere på Norra Stene och hälsade på Staffan. Vi tog en avstickare dit påväg hem från kosläppet i Tystberga där vi och 3500 (?!) andra tittade på kossorna som släpptes ut på grönbete. Enligt vad vi hört så blir de så lyckliga över att komma ut efter vinters tråkiga månader i ladan att de skuttar, stångas, leker och rusar runt i sommarhagen. Men dessa kossor var inte så sugna på att visa sin glädje. De var lite mer som Ferdinand mamma kan man säga.

Efter ett tag så gjordes dock några enstaka skutt och ett par stångningar. Kanske mest för att tillfredsställa publiken.

Efter detta så åkte vi som sagt över till Norra Stene och pratade med Staffan som är en aldrig sinande källa till information!

Smålammen som jag hälsade på i mars när de var nyfödda har nu vuxit till sig lite och springer runt, bräker och klättrar på sina vilande mammor. Beter sig som småbarn generellt med andra ord.

Vi fick många tips, bland annat på hur man enkelt gör ett galler som släpper igenom de lamm som är så pass små att de fortfarande behöver få nappa mjölkersättning men per automatik håller borta de som är tillräckligt stora för att klara sig på hö. Vissa behöver fortfarande matas med nappflaska då de inte behagar att gå till ”mjölkbaren” som de andra utan vill ha lite special treatment!

Vi fick höra hur Staffan skördar hö och att ett av hans bästa köp är en hötork. Den underlättar hela processen eftersom han inte behöver vänta på att höet torkat helt ute på åkern innan han tar hem det. Med hjälp av fläktar som han installerat under golvet till hölogen så får höet torka klart inomhus. Risken att allt ska gå om intet på grund av oförutsedda regnskurar eller allmänt dåligt väder sjunker betydligt! Dessutom slipper han vända höet så många gånger när det ligger ute, en process som skadar de fina grässtråna och bladen där mycket av näringen finns.

Han använder denna maskin för att suga upp löshöet till logen. Sedan sprutar den ut det i ett jämnt lager över golvet så att torkningen blir optimal. Det finns massor av inställningar man kan göra så den passar vilken lada som helst!

 

Staffan odlar ca 20 ha betesvall och det räcker till hans 40 tackor och cirka 100 lamm, samt till hans kusin som har 17 tackor och 40 lamm.

Våra tankar är att ha ca 4-6 ha betesvall där en viss del även är betesmark under sommaren. Detta ska då räcka till ca 5 tackor med kanske 10 lamm, 2 hästar av modellen mindre, 2 kor och eventuellt 2 kalvar. Kanske någon eller några getter också tids nog. Grisarna och hönsen får annan mat! Jag tror inte heller katterna eller hunden kommer nöja sig med detta till mat så till dem får vi fixa någon annan form av utfodring!

Efter två timmar hos Staffan så släppte vi honom fri från våra många frågor (vi kom in på vindkraftverk också, även där har han en del kunskap visade det sig!) och begav oss hem med mycket ny kunskap och många fina bilder!

Helgen därpå, dvs helgen som nyss passerat, så kidnappade jag Daniel till Gotland där vi hälsade på olika hästraser, kunniga hästmänniskor samt en liten familj med samma drömmar och visioner som vi själva! De har dock redan kommit igång med sin gård!

Behöver jag ens påpeka att vi vagt, vagt börjar ifrågasätta vårt beslut att vara kloka och vänta med att inskaffa gård tills nästa år? Men vi ska vara förståndiga!

Mer om Gotland strax!

6 svar på “Två helger, fyra gårdsbesök, del 1

 1. Katterna och hunden borde äta barf (rått kött), det är allra bäst om man orkar sätta sig in i det för att lära sig täcka deras näringsbehov!

  Och skulle inte ni ha hästar att plöja med? Är det inte bättre att ha typ ardenner/nordsvensk eller något sånt istället för modell mindre då? =)

  Men åh vad det låter härligt.. fixa söta små lamm som man kan klappa på! =)

 2. Hm, barf? Låter… märkligt, men visst! Lär oss! =D Jag har annars allmänna matrester, vet en kompis hund som levde fint på det. De åt förvisso bra mat också, inte korv o potatismos tre dar i veckan 😉

  Mmm vi hälsade på en nordsvensk, ardenner kommer vi inte behöva eftersom vi kommer ha så lite mark, men jag ska skriva lite utförligare om våra hästmöten i morgon eller på onsdag! =)

 3. Jag kan inte så mycket om barf (biologiskt anpassad rå föda) överlag, så jag sticker bara till lite tillskott i form av kycklinghjärtan och vingar till mitt odjur. Men även om man inte kan helbarfa så är det ju alltid bättre att ge lite bra mat än ingen bra mat! Hundar tål att äta lite mer grönsaker än vad illrar gör dessutom så det är olika från art till art. Katter är lite mer lik illrar i fett- och proteinavseendet men illrar är värst, de ska ha mest av allt 😉

  Såg nya inlägget, ska läsa och kommentera där snart!

 4. Haha Mary-Belle (min katt) som då föredrog broccoli och blomkål framför sitt torrfoder och alla gånger framför ”mjukmat” var med andra ord inte så hälsosam för att vara katt 😉

  Men det är bra! Finns säkert massa att hitta om barf på nätet! Tack för tipset! =)

 5. Devlin tycker att mjukt bröd är det allra bästa godiset så han är ju inte heller någon dietistnisse direkt..

  Åh! Kom på ett bra tips: Torkade kycklinghalsar! Att torrfoder skulle göra att djuret blir av med sin tandsten är bara bluff, det är för sprött för det och innehåller dessutom en massa spannmål med kolhydrater som är dåligt för tänderna (och för djuret). Devlin hade gröna tänder tills han började käka halsarna, och efter att ha ätit sisådär en 3-4 stycken var allt borta! Bästa köpet någonsin, fast det luktar pest.

 6. Haha, han är som jag! 😉

  hihi oookej… ja de kan säkert få lite torkat allt-möjligt tids nog kan jag tro. Mycket bra idé!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *